Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2021 17:17 - Наградите "Оскар" тази година и кои филми е добре да видите (според мен)
Автор: u4itel Категория: Забавление   
Прочетен: 1268 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 17.07.2021 12:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Може би много от вас ще се втурнат (или вече са го направили) да гледат филма за "казахстанския" журналист и неговата 15-г. дъщеря (която роля бе изпълнена от млада, сега 25-годишна, бг актриса, а тогава е била на 24). За първата част от предицата (която излезе преди 14 години) няма да ви казвам, но ще спомена, че с право казахстанците можеха да се обидят, понеже започва с история за живота в Казахстан, като снимките са в ромска махала в Румъния. Целта обаче била да се покаже неясната американска представа за отдалечено кътче от света. В тази част обаче се осмивани политици от обкръжението на Тръмп, които са се взели за мъжкари и че всяка жена, завъртяла се около тях, е на сметка. Биват осмивани и "църковни" ценности да не се прави аборт, след като 15-годишното момиче глътва малка фигурка-дете, ядейки кексче, а бащата обяснява на доктора, че това "дете" е нежелано, тъй като той просто искал да й напраи удоволствие (но не споменава точно какво), а докторът го разбира като истинско дете - плод на кръвосмешение и въпреки това казва, че така било добре: да го оставят в корема й.

 Аз лично не гледах филма "Обещаваща млада жена", защото би изляз
ъл пародийно на фона на "Борат 2" - разказва се за млада жена, която отмъщава за самоубилата се млада бивша съученичка поради изнасилването си от двама съученици. Да оставим на страна коментара: американките са смешни - значи с богат дядо става, а с млад пикльо не става, обаче от моята възраст ще ви кажа, че ако такова нещо се случи на моя млада позната, бих искала да се отърси и забрави, все пак нали е жива и цяла. (Тук ще сложа една скоба, че филмът изказва тезата, че някои училища имат вина, организирайки или позволяващи разни забави, които стигат до изнасилване и осмиване от ученици. Това е така, за съжаление. Обаче това е трудността да си млад - да не даваш много ухо на хора, които са с диплома и на които заплатата им тече. Тук е ролята на семейството: да каже на детето, че в живота не е важно какво лице ти дава обществото, а какво е твоето такова, а като жена не си длъжна да си омъжена за лекар, за когото знаеш, че е пълен идиот и в професията заради репутацията, която му дава. Щом родителите предпочитат такъв зет, къде може да се нареди училището в навиците на обществото? Гледайте филма, ако сте млад/а, можете да видите в конкретния случай кой къде греши, защото наистина не е редно да си прaвиш гавра със съученичка и да излезеш готин/а.)       

 Тази година имаше присъствие на актьори и една славна китайска режисьорка от Далечния Изток. Корейският филм (който бе награден на "Оскарите") на имe "Минари" е изключително интересен с много семейни теми за разбирателството, приемствеността и мъдростта на поколението и стремежът на младите да не пропилеят живота си, но и да имат свои лични придобивки. Младото семейство с две деца приветсва бабата, която идва в Америка - при тях. Тя няма да им помогне с пари. А с какво ли? - гледaйте филма.

 Филм, от който освен трейлър, друго не искам да гледам от него, е "Звукът на метала" /метъла/ от 2019 г., който разказва измислена история на оглушаващ барабанист на метълска банда, целящ да ни покаже трудностите от внезапнонастъпила беда. Но не се връзва в нашата реалност. Ако на човека му е трудно, да взема да дойде в Бг и да види как се гледа на "недъгъв" - и за берач на портокали в чужбина няма да го запишат от нашето "Бюро по труда". Филмът все пак си заслужава заради добрата актьорска игра може би, съдейки по трeйлъра. Все пак - ако сте политик и управник, гледайте филма и се учете. 

 Но пък с друг филм не бихте се разочаровали, макар и далеч от нашата действителност: "Юда ((Иуда)) и черният(чернокожият) Мессия", разказващ истинската история на загиналия млад (само на 21 г.) лидер с леви политически убеждения от партия, действаща в подкрепа на слабите и децата на чернокожите от 60-те, 70-те, нарекла се "Черни пантери". Друг чернокож, и провинил се - с неизлежано висящо престъпление и "опростено" от ФБР, действа като къртица. Той е едновременно шантажиран и награждаван за информация от агент на ФБР. Какви скруполи има "къртицата"? Гледайте филма.

 Друг интересен филм е "Бащата" с Антъни Хопкинс. Това е един поклон за всички болногледачи - едни неизразени аплодисменти, които няма да плолучат при пандемия. Филмът ни представя възприемането на страдащ от деменция, който освен за операта "Крал Артур" и за съществуването на часовника си, друго не знае със сигурност. Другото са хора от живота му - двете обични дъщери, като за едната е забравил, че не е между ... живите. А другата дъщеря страда поради вечните грижи по него. И никога не би получила похвала за това. Но някой би я укорил, че тя поверява баща си на пансион за остарели със специални нужди. Гледайте филма и едва ли ще укорите такъв син/дъщеря повече.

 "Страна на номади" е страхотно попадение и критика на несигурния живот. Един почти документален филм би бил, ако не бе вмъкването на измислена героиня. Какво е да живееш, скитайки се, защото си изгубил всичко - най-вече младостта си и обичаните хора. Какво е и да живееш, ако не знаеш дали е пос-славно при тежко заболяване да се самоубиеш или да си на поддържане с морфин. Една от другарките й по участ я успокоява: сигурно мъжът Ви е взимал морфин, за да бъде дълго с Вас, защото Ви е обичал" или нещо подобно казва. Така е - нямаме право да приключим със себе си, докато имаме правото на избор, но най-вече е добре да си жив, когато си свободен. Това е филмът с най-много "Оскар"-и. Доколкото знам, по Интернет филмите могат да се видят по Интернет, най-вече по "Ейч Би Оу" и "Амазон Прайм Видео" с месечен абонамент около 4-5 лв. всеки, но може би само първото е бе обвързване.    



Тагове:   филми,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 513812
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930