Постинг
11.07.2023 20:31 -
Ферментация
Купувате си кисело мляко за закваска. Правите всичко необходимо: загравяне на мляко, леко изстиване, завиване за 6-8 часа и ... пак нищо. Какво не е наред?
Ами запитайте се защо домашното кисело мляко държи не повече от седмица в хладилник. А купешкото може повече. Просто защото след ферментация го загряват отново, за да го калят и ... погубят добрите бактерии. Остава на купешкото само вкусът на ферментирано и калцият разбира се. А за какво друго са тези добри бактерии? За добро храносмилане. Те са пробиотици - полезни.
Е, имаме ли в оцетена туршия пробиотици - не, няма. С оцет има ферментация, която убива всички бактерии, но съхранява отлично консервираната храна.
Как да си намерим кисело мляко с живи добри бактерии? Ако видите или, надпис или лого на "Лайв& актив калчърс". Тогава има и друго: купете си скъпия Кефир или боза "Хармоника", ако не к. мляко, там бактериите са задължително живи.
Разкрито за номадите в Централна Азия преди 6 000 години, преносът в стомашни мяхове е донесло това изкушение: к. мляко.
А киселото зеле. Традиционното с претакане се нарича лактоферментация. Тя се прави сега със силиконено-стъклена закопчалка и под нея все още във вода с цел възпиране зеленчуците да изплуват и да "погълнат" от лошите бактерии има тежест от решетки например. По темата очаквайте продължение ...
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене