Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2023 20:31 - Ферментация
Автор: u4itel Категория: Хоби   
Прочетен: 339 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Купувате си кисело мляко за закваска. Правите всичко необходимо: загравяне на мляко, леко изстиване, завиване за 6-8 часа и ... пак нищо. Какво не е наред?  Ами запитайте се защо домашното кисело мляко държи не повече от седмица в хладилник. А купешкото може повече. Просто защото след ферментация го загряват отново, за да го калят и ... погубят добрите бактерии. Остава на купешкото само вкусът на ферментирано и калцият разбира се. А за какво друго са тези добри бактерии? За добро храносмилане. Те са пробиотици - полезни.  Е, имаме ли в оцетена туршия пробиотици - не, няма. С оцет има ферментация, която убива всички бактерии, но съхранява отлично консервираната храна.   Как да си намерим кисело мляко с живи добри бактерии? Ако видите или, надпис или лого на "Лайв& актив калчърс". Тогава има и друго: купете си скъпия Кефир или боза "Хармоника", ако не к. мляко, там бактериите са задължително живи.     Разкрито за номадите в Централна Азия преди 6 000 години, преносът в стомашни мяхове е донесло това изкушение: к. мляко.  А киселото зеле. Традиционното с претакане се нарича лактоферментация. Тя се прави сега със силиконено-стъклена закопчалка и под нея все още във вода с цел възпиране зеленчуците да изплуват и да "погълнат" от лошите бактерии има тежест от решетки например. По темата очаквайте продължение ...  


Тагове:   ферментация,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 515703
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930