Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2022 16:48 - А къде са спирачките?
Автор: u4itel Категория: Хоби   
Прочетен: 2895 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Спирачният педал се използва за две цели: забавяне на скоростта и пълно спиране, като разликата между двете е в това колко силно или по-точно надолу ще натиснем педала. Защо обаче при стартиране от възходящ наклон използваме ръчната спирачка? Защо при завой използваме педала за спиранре не при самия завой, а преди него? Защо само при завиване от 90 градуса или пък тесен завой е по-добре да ползваме спирачния педал (ВИНАГИ преди завоя, а не при него)? Защо трябва да избягваме сп. педал в по-малкоградусови завои, как да предпазим спирачния механизъм от повреди и ненужни смени?

 Но първо: къде се намира спирачният педал? Виждате ли трите лоста (педала) около краката ви? Как да запомним редa им? Западняците ги учат с АБеЦе: а -акселоратор (педал за газ), б - брейк на английски спирачка и це е клъч - амбриаж /по-често познат като съединител/ (който ползвате за смяна на скоростта чрез скоростна кутия и лост - скоростната кутия е за например изкачване на възходящ хълм, при което минавате на др. скорост с лоста). Обаче по-добре е да учат арабите така, защото съкращението е валидно ако минаваме с пръст на ръчичка да ги сочим отдясно наляво. Пък за другопишещите е ЦеБеА. А как е за англичаните, като воланът им е в дясната половина на колата? Ами и тяхната подредба е такава, единствено кола пригодена за инвалид с други физически нужди е с друга подредба на педалите. А какво е антиблокираща система при новите автомобили (произведени след 2004 година) и как ни помага (или пречи- недай, боже) тя? 

  
Но първо нека кажа каква е разликата и използването на крачна (чрез педал около краката ни) и ръчна спирачка (чрез лост между седалките при старите автомобили или бутон в таблото при новите): Крачната спирачка Крачната спирачка се намира по средата между педала на съединителя (вляво) и педала на газта (вдясно). Това е най-мощната спирачна система на автомобила и трябва да се използва всеки път, когато искате да спрете автомобила си. Използва се много по-често от ръчната спирачка. За спиране, но и намаление на скоростта. дори когато не възнамерявате да спрете напълно чрез прилагане лек натиск върху този педал.  

Ръчната спирачка

Ръчната спирачка не е толкова мощна, колкото крачната спирачка и, ако се използва самостоятелно, няма да спре колата много бързо. Всъщност ръчната спирачка управлява само задните колела на автомобила. Ръчната спирачка трябва да бъде освободена, когато стартирате колата и затегната отново, когато паркирате. Може да бъде вредно за автомобила, ако задействате ръчната спирачка, когато автомобилът все още е в движение.  Един от най-честите случаи на шофиране, който изисква използването на ръчната спирачка, е когато сте на опашка в задръстване. Когато останете зад други коли или чакате да се смени червен светофар, пребройте до 5 секунди. Ако не изглежда, че има движeниe, след като времето изтече, дръпнете ръчната спирачка. Това означава, че след като сте готови да потеглите отново, краката ви ще бъдат свободни да работят с педалите на съединителя и газта. 

Ръчната спирачка е наистина полезна като допълнително устройство за безопасност за вашия автомобил. Въпреки че в наши дни е невероятно рядко основната спирачна система на автомобил да се повреди, ако се случи най-лошото, можете поне да опитате да използвате ръчната спирачка, за да спрете колата евентуално. Имайте предвид обаче, че все още се изискват значителни умения, за да спрете автомобил, като използвате само ръчната спирачка. Прилагането на тази функция, докато колата все още се движи, трябва да се опитва само в случай на спешност. Защита на други шофьори Едно нещо, което трябва да имате предвид относно ръчната спирачка е, че когато тя е затегната и сте освободили крачната спирачка, вашите спирачни светлини вече не светят. Това е полезно при шофиране през нощта, тъй като спирачните светлини могат да заслепят шофьорите зад вас. Следователно от учтивост хората често са по-склонни да използват ръчната спирачка, когато чакат на светофара в тъмните часове. От друга страна, фактът, че спирачните ви светлини вече не светят, означава, че не е ясно за другите шофьори кога планирате да тръгнете отново. Трябва също да вземете предвид това, когато сами сте блокирани зад превозни средства! Бъдете готови да потеглите и се уверете, че използвате устройства като мигачите, за да разберат на другите участници в движението какво планирате да правите по-нататък.

Шофьорски изпит: От съображения за безопасност изпитващият ще очаква да задействате ръчната спирачка, след като сте извършили аварийно спиране и в случай на спиране на автомобила. И в двата случая това трябва да се направи веднага след като сте задействали педала на спирачката и колата е неподвижна.  

Тръгване по нагоре Ръчната спирачка е спасител, когато става въпрос за справяне с тръгване по хълм. След като се приложи, колата ще бъде предотвратена от претъркаляне напред или назад. От друга страна, ако сте изправени пред спускане по особено стръмен път, добра идея е да държите крака си и на педала на спирачката! Ако шофирате нагоре, поставянето на ръчната спирачка, докато колата е неподвижна, освобождава краката ви, за да работите с педалите на съединителя и газта. Това е важно, тъй като трябва да използвате и двете едновременно, за да ви задвижат напред, след като колата може да потегли отново.

Паркиране Ръчната спирачка почти винаги трябва да се задейства, когато паркирате колата, за да сте сигурни, че ще остане неподвижна. Това обаче не е обезателно. Всъщност ръчните спирачки са много по-склонни да се повредят, отколкото крачната спирачка. За да сте сигурни, че колата ви остава неподвижна, имате възможност да я оставите на предавка, когато е паркирана. (Ако колата е обърната нагоре по хълм, оставете я на първа предавка, а воланът да е обърнат обратно на бордюра. Ако колата е обърната надолу, оставете я на заден ход, а воланът да е към бордюра обърнат. Това трябва да попречи на вашето превозно средство да се търкаля в случай, че ръчната спирачка откаже.)

 А ето тук и видео на бг език, което разказва за ABS спирачна система от серията "Визия Нула"::



Тагове:   спирачки,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 513805
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930