Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2020 19:37 - Музиката на 80-те и 90-те години
Автор: u4itel Категория: Забавление   
Прочетен: 955 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 15.03.2020 19:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Принудителна ваканция заради един немного опасен за млади хора вирус. Как да занимавате децата си? Рзкажете им за едно време, без да им говорите за политика.   И ето: да се потопим в оня свят на начало на комуникация между различни култури на различни езици. Ставаше ли въпрос за музика, преди 5 години все питах една позната оперна певица. "Англоговорящите - казваше тя - имат добри певици, - но за певци, ако става на въпрос, са само Елвис Пресли и Фреди Мъркюри." Та започваме с г-н Мъркюри: в България той стана по-известен с анти-СПИН кампании, а заслушвайки се в гласа му, разбираш, че качеството му е на високо ниво. За подвижния като живак (това е значението на "мъркюри" на английски) певец писах не веднъж тук. Но не споменах за оперния му глас и дуета му с Монтсерат Кабайе, която почина преди 2 г. Гласовитата испанка пее в записаната през 1987 г. с Фреди песен за Олимпийските игри през 1992 г. в родната й Барселона. Така пикът на песента надживява Фреди, който почива в края на 1991. Фреди сякаш винаги живее, както се пее в песента "Кой иска да живее вечно?"   
 Бумът на оперни дуети през 90-те: Лучано Павароти и ирландецът Боно от "Ю ту", Андреа Бочели и Сара Брайтман, Селин Дион и Андреа Бочели (или Джош Горбан в песента "Молитва"). Невероятни певици с различен и експериментиращ глас, като Марая Кери и Уитни Хюстън, правят вълшебни кавъри като "Без теб" (на Кери) и "Винаги ще те обичам" (Хюстън).  Но преди това сякаш английският сериозно е настъпил в музикалния свят. Та същата позната - оперна певица ми казваше, че операта изисква владеене на 2 езика: италиански и английски. Попитах: защо английски? Освен Андрю Лойд Уебер, който бе написал опера, разказваща живота на Евита Перон (персонаж, станал известен чрез певицата Мадона), "Фантомът на операта" и "Котки", за друг английски композитор на опера не се сещам. Но английският е навлязъл като модерен още през 70те години, като само едни холандци с песента на френски "Комо са ва" разчупиха за мако статуквото през 1983. Още чернокожите певци през 70-те в САЩ пълнеха душата на почитатели, но ние като че бяхме под "желязна завеса". Та песни като "Ще оцелея" на Глория Гейнър ни (записана през 1978 и се разказва за човек, загубил работа, а не любовта) ни станаха близки много по-късно. "Бийтълс" от Великобритания напомни за себе си през 1993 с песен на Пол Макартни "Надежда за освобождение". А момчешки певици като Ани Ленокс и Шиниъд ОКонър като че ли копираха "Депеш Мод" - момчешка група. Бой Джордж и Елтън Джон пък залагаха на по-женствен вид. И макар че Елтън Джон е бил женен за германка почти 5 г. (до 1988), признава, че е бисексуален. А американците "Вилидж пийпъл" с хита си през 1978 "Уай Ем Си Ей" (съкращение от "Младежки христиански пансион"), възпяващи неприкритост, вече павирали пътя за ненатрапчива друга сексуалност. През 90-те България разбира, че да се "трепе" млад войник, защото прилича на п****че, е отживелица. И затова като че ли все повече заобичва Васил Найденов с или без дуета му със Силвия Кацарова. А познатата на всички ни Лили Иванова ни пита "Готови ли сте за любов?" през 90-те. Разбира се, не можем да подминем Майкъл Джексън, който си плати около 25 милиона за може би несъществуваш секс-скандал с дете, понеже пиел с деца вино (като възрастни приятели по чашка) и им казвал, че мастурбирането не е лоша работа пред неприятности с момиче, което не е съгласно да участва в секс-фантазиите му. Но колкото и скалъпени да са oбвиненията, "Трилър" си оства страховит и, може да се каже, смахнат видеоклип-песен.  
 Докато в България сме се наслаждавали с кавъри, изпълнявани и от Лили Иванова (на певицата Барбара Стрейзънд "Влюбена жена" и др.), сме подрaжавали и с диското на русата холандско-немска кифла Си Си Кеч чрез некавъра на Росица Кирилова "Боса по асфалта", а италиански певци и групи (като Ромина и Албано, "Ричи е повери") вдъхновяват певци като Георги Христов в стила му на пеене и танци (да не забравяме сексапилната италианка Сабрина с песента "Бойс, бойс, бойс").
 Немкиня завладява и двата политически блока с  песента "Никога няма да бъда Мария Магдалена", тъй като била продуцирана от румънец, който впоследствие й става съпруг. Но преди нея са други германци: "Алфавил" с "Форевър янг" или "Голям в Япония" (които се задяват с певците, които са по-известни далеч от родината си) или пък продуцираната от западногерманец карибско-европейска група "Бони Ем".


Тагове:   музика,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kim29 - Какво е това?!
16.03.2020 04:11
Сред целият този объркан опит за анализ на музиката /?/ от 80-те и 90-те, не разбрах какво правят там изпълнители като Елвис и Бийтълс?! Още по- малко разбирам толкова ли няма какво друго да се каже за Майкъл Джаксън, освен да се намеква за разни скалъпени скандали и най- продаваната и слушана песен "Thriller" да бъде обявявана за смахната?! Разбирам, че е лично мнение, но пък личният живот на звездите и слуховете около тях, нямат много връзка с музиката, която се слушаше в края на миналият век! Да, говоря на децата за нашето време и за музиката, с която израснахме, но доста по- достоверно и разбираемо.
цитирай
2. u4itel - Елвис Пресли и "Бийтълс"
16.03.2020 12:22
Елвис Пресли и "Бийтълс" не могат да се изпуснат, след като около първия излезе през 90-те кавъра на "Ю Би 40" и беше хит, а вторите с "Лет ит би" се прочуваха по бг митингите. За М. Джексън имам и друг пост - само за него. Но през 90-те имаше доста чернокожи изпълнители с голям певчески талант, например "Ла буш" с песента "Би май лавър". А музиката и талантите й не можеш да ги опишеш с 1 пост никога.
цитирай
3. kim29 - Да...
17.03.2020 01:33
u4itel написа:
Елвис Пресли и "Бийтълс" не могат да се изпуснат, след като около първия излезе през 90-те кавъра на "Ю Би 40" и беше хит, а вторите с "Лет ит би" се прочуваха по бг митингите. За М. Джексън имам и друг пост - само за него. Но през 90-те имаше доста чернокожи изпълнители с голям певчески талант, например "Ла буш" с песента "Би май лавър". А музиката и талантите й не можеш да ги опишеш с 1 пост никога.


Да, ясно е, че музиката на която и да било декада не може да се обхване в един пост. А Бийтълс не са се прочули у нас през 90-те, а песента им звучеше много по митингите и стачките на телевизията! Тази песен, обаче, е излязла доста години преди това! Ще потърся поста за Майкъл Джаксън, на когото съм фен и за когото самата аз ще пиша, и се надявам да е по- позитивен, обективен и музикално насочен! Не се заяждам, но такива неща няма как да подмина.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 509709
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930