Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2019 10:46 - Рига и Вилнюс: с цветове на кехлибара
Автор: u4itel Категория: Туризъм   
Прочетен: 331 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 30.10.2019 11:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Избирам това заглавие, защото косите на хората от около Балтийско море са с такъв цвят. Дори по-светли и дори почти албиноси като финландци и естонци. Взех да разпознавам "фалшивите" брюнетки, като отначало ми бе чудно, че рядкосрещаните брюнетки са повече от случайните брюнети. Там хората, за по-различно, могат да си боядисат косите в тъмно. Но всеки обаче трябва да се опита да се хареса такъв, какъвто е. Това е нещото, което латиноамериканците биха казали, доказвайки с тяхната история, изпълнена с революции, че търсят равенство и приемане на различните. Обаче Европа е приютила доста различни култури и това разбираме с първото ни хранене в Рига много рано сутрин и макар постояли в автогарата, пътят към жп гарата е тих и по подлези. Рано сутрин в 7 часа, за разлика от в България със своите баничарници, не намерихме нищо друго освен узбекистански ресторант на разположение, с дюнер-кебаб, докато близкият на него "Макдоналдс" отваряше може би в 8. В него влязоха и някакви шумни азиатци. Не разговаряхме с младежите, а убивахме времето с бавно хранене. После наблизо заразпитвахме хотелите дали имат свободни стаи, като някои си помислиха, че ще вземем за от 8 часа до 12 часа наобяд, като говорих на английски и руски. Бързо разбраха, че искам за от следобед и 2 нощувки, но почакайте до 10 часа сутринта, за да знаем от резервациите по Интернет какво е останало. С Интернет всеки от хотелиерите или клиентите може да те мине, дори случайно, та се ядосах на ... Интернет. Ето че близкият и централен "Ибис" хотел имаше на цена 56 евро със закуска за двама. Казвам марката хотел и цената, за да ви шокирам с цените в Централна Европа по-късно в блога ми. Затова не казвайте, че такава цена в столица и центъра е голяма.
 Избрахме за туризъм автобуси тип "Хоп он, хоп офф", като те са от две конкурентни фирми в Рига и всяка с по 1-2 маршрута, обозночени като линии червена, синя, зелена и т.н. Тези туристически автобуси означават: обиколка на туристически обекти и ти може с едно хоп да си офф (излязъл) и като се нагледаш или влезеш и разгледаш музей, чакаш за друг и хоп ти си он (влязъл). Ето че ти трябва пазене на билетчето, което може да е 24 часа, 48 часа или дори 1 обиколка само. Колко практично в таково непогалено от слънцето място! Началната спирка бе на близък хотел, но неудобството e, че след 2 спирки те карат да се прехвърлиш.  Във Вилнюс (Литва) този автобус е най-на сметка от всички други за 24 часа, защото това е  един по-голям град. И навсякъде можеш да видиш романтичните дървени къщички в балтийските държави. Минавате и около ограда от тухли с дупки, очертавайки човешки силуети. Тя не предпазва нищо специално, а е символична и построена с дарение на литовци, а не държавата. Спомняте ли се часовете по литература, когато ни караха да измисляме сложни и заплетени думи като "себеотрицателен" и "самоотвержен"? Така бихте описали естонци, латвийци и литовци през 1989, когато построяват над 600 км верига, хванати за ръце. Никой днес не би повярвал, но в Ютюб ще намерите такива кадри. Не искам да ми слагате етикет русофил и русофоб и без това става въпрос за апетитите на нещо като Съветски съюз. Аз никога не съм била журналист. Обаче и без да съм такъв, ще ви кажа обективно: това е противопоставяне на малки народи на един голям, като големият можеше да бъде американски например. И ето че днес ние виждаме 3 държави с 3 различни езика, които звучат като руски, но нямат нищо общо, просто имат звукове от такъв тип. Този общ акт ги обединявал в едно и също желание: да бъдат забелязани на световната карта. Днес обаче те също използват една валута: еврото.
   Освен Вилнюс: посетихме и без организирано пътуване, но с влак, градчето Тракаи с възстановен замък на островче, като обаче има ходене от 2 км. Ако е много студено, изберете организирано пътуване, защотo това малко разстояние ще Ви се стори огромно. После отново поехме към Вилнюс, а оттам, с разпечатаните от Интернет наши визи, за Калининград. Ето снимка от Рига:
image


Ето снимка от Вилнюс:
image


Тагове:   Рига,   Вилнюс,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 507787
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031