Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2019 19:38 - Прага - разкошен артисцизъм
Автор: u4itel Категория: Туризъм   
Прочетен: 546 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 31.10.2019 08:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Пристигаме в Прага с влак от Полша с 30 минути закъснение, получено на чешка територия. Но си спомням веднъж как България би това закъснение с влак от Букурещ до София поради изпречил се неподвижен влак на Полски Тръмбеш за 4 часа. Така че да не му търсим недостатъци! Но на другия ден "Хоп он, хоп офф" автобусът беше ужасен и не си струваше разходката с него: пускат ти музика и говорят за бира, докато разглеждаш красиви гледки. В цената на билета имаше и включена разходка из Пражкия замък с гид, за която променяха мястото на спирката поради ремонт, та и не знаеха как да го обявят, а и на предварително закупен ваучер: нищо не пише за ремонта и новото място. На информационните бюра в замъка: "Тази фирма не е нашата, ние сме друга."
 Оказа се, че бюрата нищо не знаят, а и цената от 20 евро е доста за затрудненото обикаляне с автобуса в иначе симпатично тесните улички. А  Прага има да покаже много: мостове над р. Вълтава и разбира се астрономическия часовник в старата част на града с многозначителните фигурки, излизащи от часовника. Около един мост е замъкът или нещо като комплекс с катедрала.  Вярно е, че до известно време Чехия е била позната като Бохемия, а ромите според французите тогава (по грешно мнение) идвали от там, но всъщност са от Индия. Та "бохемски" в днешно време значи "бунтарски и открояващ се" - може да се каже: нещо, което ти носи слава.  В началото на 19 век става най-индустриализиранатa държава (използване на машини в помощ на производството) от И. и Централна Европа, с отмирането на заплахата от Османската империя за тази държавица. А след Първата световна война се образува Чехословакия, в която влиза и Словакия. Но при Втората световна война е буквално предадена и подарена на Хитлер от Великите сили. Да, войната не започва през 1939 г., а по-рано, но едва ли някой ще промени учебниците по история по света.   
 Пражката пролет от 1968 г. и намесата на комунистическа (тогава) България трябваше да прати Тодор Живков в пенсия за неадекватните му действия. Тогава България неадекватно води желанието за потушаването на идеята за по-свободен и зачитащ човешките права комунизъм. Но днес в Прага можете да видите и Музей на комунизма с цел забавление.  
 Обаче мога да кажа, че туризмът в Прага не се организира адекватно: набляга се на някакъв религиозен туризъм, а самите чехи не са такива според статистически изследвания. Да не говорим за надценените хотели с шефове чехи и чужденци, които си играят с гостите и наплива от по-студената част на Европа.
 Но ето че в чешка сауна с джакузи за 20-25 евро на човек (но в крони) прекарваш блажено с хавлии и без бански отдолу. 
Ето интересния часовник:
image

 Катедралата в Пражкия замък:
image
 


Тагове:   прага,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 512892
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930