Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2017 05:12 - В слънчевия американски щат
Автор: u4itel Категория: Туризъм   
Прочетен: 1163 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 11.01.2017 14:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageimage
 „По-добре да карам по-бавно, че чух, че Линдзи Лоън пак са я пуснали от затвора“ - така шофьорът-екскурзовод на обиколката ни в Холивуд и Бевърли Хилс се съгласи на предложението ми да кара по-бавно 12-местния туристически ван със сенник над главите ни, макар че двамата норвежци в групата ни не бяха на същото мнение. Някак си се радвах на промоцията, която ни споходи само мен и мъжа ми; и най-накрая имахме решение как да видим къщите на знаменитостите. Но те се оказаха малко невзрачни в сравнение с тези на богаташите в Бевърли Хилс. Хареса ми особено тази с басейна на Джак Никълсън (но той може би има няколко в Холивуд) и Леонардо ди Каприо - но не ми излязоха хубави снимки, понеже са отдалечени от пътя.
1.Една от къщите на Никълсън        2. Входът към имението на Еди Мърфи
imageimage
 Само около час преди това съжалявах, че съм се озовала в Лос Анджелис - той приличаше на глинест трап с глинести хълмове, на един от които пишеше „Холивуд“, като за гледане на този надпис трябваше да си купя дневна карта за метрото, за да се придвижа от хотела ми (в Китайския квартал). Но пък още от хотела ми (нелош), който струваше 65 долара на нощ и го взех, за да не спим на летището, предусещах осъществяване на мечтата ми да се разходя в Алея на славата. Все пак бях избрала да видя Лос Анджелис вместо Лас Вегас, който, макар и в друг щат, се достига лесно с автобус от първия град на много ниска цена, ако билетите са запазени или купени по Интернет. Но от американци бях чувала, че Лас Вегас е един кич на копия на световни сгради и чудеса - има копие на Айфеловата кула, на Хеопсовата пирамида, на Венеция. Толкова исках да видя макар и копие на Венеция с гондоли, което всъщност е притежание на хотел с казино, та съжалявах, че се бях вслушала в мнението на други. И се ядосах на избора ми на Лос Анджелис. Но си казах: сигурно има интересни места в този мегаполис, а пък и съдбата беше пожелала да ме запознае по-късно с интересни копия в държавата Китай.
1.Бевърли Хилс:                        2.Полицейски участък и затвор в Бевърли Хилс
imageimage
 Големите градове не са ми по сърце и има защо: оправяш се често сам, след като няма много човешки персонал, а машини. Поисках да купя 2 дневни карти, всяка от които струваше 8 долара. Сложих 10 долара за първата карта, които машината просто глътна и нищо след това. Натиснах на нея бутон за помощ и женски глас ме попита какъв е проблемът. Разказах за случилото се, дадох и номера на машината, изписан върху нея. „Няма да Ви върнем парите сега, дайте си адреса, ще Ви изпратим парите, нищо че не живеете в САЩ.“ Аз си дадох пълния адрес, а по някое време един младеж изпробва машината и ми даде карта ей така, без да ми иска пари, макар че аз му предлагах да си заплатя цената. Не знам откъде се взе този самарянин или ангел от Града на ангелите, но след това машината не ми отказа за другата дневна карта. По-късно вкъщи ми дойде мисълта, че младежът работи за транспортната фирма и че може би съм черпила с остатъка от 2 долара фирмата, след като така и не получих никаква покана за паричен запис на адреса ми.
 Помъкнахме багажа ни с нас, а можехме да го оставим в автобусната гара за без пари, откъдето щяхме да се отправим за Сан Франциско, като 1 купен билет по Интернет струваше около 47 долара (с банковите разходи също) за над 600 км разстояние, изминати през нощта за около 6 часа и половина. Цената на пътуванията на далечни разстояние на 1 се оказа малко над тази за двама в лосанджелиска маршрутка през нощта за около 20 км разстояние.
 Невероятно спокоен обаче се чувстваш след обиколката на къщите на звездите и богатите и инстиктивно тръгваш към ... Холивудския МакДоналдс (цените в американските магазини са без ДДС; за да знаете колко трябва да платите, прибавете около 10%), като там някъде е и звездата на Мерилин Монро. Но не ми дойде на ум да я търся там, а и може би бе преместена около Китайския театър - да, така се казва онзи театър.
Прочутият Китайски театър в Холивуд:
image
А после от някоя туристическа карта виждаш, че от нея имаш 2 долара отстъпка за комбиниран билет на: Мадам Тюсо, Музея на Гинес и „Рипли“-музей на странностите (като най-високия човек на планетата и т.н.) Но на такива детински залъгалки се хващат бебета като мъжа ми, аз-пестеливката се заинатих и права разглеждах, и чаках отвън. И ето че изпод краката ми на паважа пред Музея на Гинес видях звездата на Арнолд Шварценегер. Ах, как нямаше безплатен наръчник за това чия звезда къде се намира! Такъв се купува по Интернет от различни лосанджелиски познавачи-ентусиасти. 
 Видели плажовете отдалеч, си казахме: 24 часа в Лос Анджелис ни стигат. Отиваме в Сан Франциско за 3 дена и половина за 70-72 долара на ден, като един от дните бе Великден. Но в такъв мултикултурен град и част от също такъв щат Великден е ден като останалите, със същите хотелски цени. В цената ни имаше и закуска с американски понички в непретенциозния ни хотел, където имахме стая от най-евтин тип - без тоалетна, но с горе-долу добър неплазмен телевизор. Сан Франциско - сравнително малък, богат на архитектура, с Китайски и Японски квартал, с кейове и плажове, с прочутия Голдън Гейт - моста и парковете, с невероятните градини; и някъде немного далеч от центъра прочута вита уличка, наречена Крукъдест Стрийт. Направихме круиз с ферибота от централното Фериботно пристанище до може би Саусалито с отиване и връщане (за по-сигурно питахме и така знаехме как да видим от водата моста, но не си спомням), като минахме по вода покрай мост „Голдън Гейт“. Нека снимките по-долу говорят!
1 и 2: Около Фериботното пристанище Ембаркадеро и пазара на Сан Франциско:
imageimage
3. Сан Франц.-Оукланд Бей Бридж:
image
4. Трамваи-коли в Сан Франциско:
image
5.Кметството (Отсреща е Азиатски музей.)     6. Алея на ООН
imageimage
7 и 8: Китайски квартал - намира се в центъра:
imageimage
9. Около Фериботното пристанище Ембаркадеро:
image
10 и 11: Японски квартал:
imageimage
12. Витата уличка „Крукъдест Стрийт“ (част от улица „Ломбард“):
image
13 и 14: Паркове „Голдън гейт“:Ботаническа градина на СФранц. и Японска градина (има и още, не само тези):
imageimage
15 и 16: В началото и края на паркове „Голдън Гейт“ - гледка към прочутия мост над океана и към края една от двете вятърни мелници и Градина на лалетата:

imageimage





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 506573
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031