Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2016 21:03 - Дубай - с усет на пътешественик-откривател
Автор: u4itel Категория: Туризъм   
Прочетен: 1766 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.06.2017 06:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Може би много от вас в тези студени дни искат пътуване до Дубай или някъде другаде из ОАЕ. Невероятният търговски усет на жителите на Дубай те кара да помечтаеш за нова дреха или друго практично, което там не е и скъпо. За всекиго (заможен или не) има по нещо, та дори и просто да погледа. И аз се заинтересувах от телевизора за продажба, на чийто екран премина образът на Димитър Бербатов и съотборниците му от Монако, когато бях в един мол - съвсем случайно видях това през августовския ден. В Дубай престоях два дена, а после с куфарите отпътувах към далечен Китай - за който писах много и ще продължавам да пиша, за да ви запозная с неговата култура и чар. А като споменем Китай, трябва да споменем и арабския Марко Поло - мароканеца, живял през 14 век, Ибн Батута. В Дубай има и китайски мол, наречен „Драгонмарт“.
 Пристигнах на летище Дубай Уърлд Сентръл с нискотарифна компания с цял напълнен самолет с пътници, между които и много дубайци, бързащи да приготвят децата си за новата учебна година. Бях очарована да видя изкуствените острови във формата на палма при кацане - това може би бяха Палмовите острови при град Джебел Али. В летището бързо направихме опашка, а по някое време мина една дама, която очакваше да й сторим път, показвайки ни нещо като паспорт и разбира се, я пуснахме. Поинтересувах се с Интернет търсачки какъв е документът, даващ привилегия при опашка в Дубай и се оказа, че такъв се дава на жителите в Дубай над 60-годишна възраст.
 След кратка регистрация и печат в паспорта с мъжа ми хванахме едно от многото паркирани таксита с броячи за километри и цена на лицензирана компания с бяло-червени таксита за по-малко от 30 км до хотела - за това разстояние платихме около 14 евро. На отиване към летището от същия хотел после ни взеха 11 евро - т.е. в обратната посока е малко по-евтино; при преминаване от едно до друго емирство на ОАЕ се плаща такса, но ние се движехме само в емирство Дубай. В такситата не се препоръчва на сама жена да сяда до шофьора - противоречи на местната култура. Уж нискотарифен, но хотелът си имаше всички екстри - като климатик, топла вода, телевизор за около 30 или 35 евро (с Интернет) на ден. Внимание: Дубай има 2 граждански летища -  другото е много близо до местност Деира на гр. Дубай, близо се намира интересен музей.
 Поинтересувах се от многократна дубайска туристка в самолета дали водата от чешмата е годна за пиене, а тя ми каза, че вероятно не. Но всъщност е годна, макар и да е леко топла и с морски вкус, тъй като идва преварена и филтрирана от морето (в ОАЕ няма реки, макар че от време на време се образуват нещо като вади). Може да е мръсна в някоя вила или апартамент, ако собствениците не почистват резервоарите на покрива на всеки 6 месеца. Нямах много време - по-малко от 2 дена, а исках да видя немалко. Даже исках да взема ферибота и да обиколя навсякъде по вода. Любопитството и гладът ме пребориха и по заръка на онази туристка се отправихме още същата вечер към мола, наречен „Ибн Батута“. Взехме метрото, като това е изцяло климатизирано метро, което все пак в по-голямата си част е над земята. От прозорците на неговите климатизирани влакове денем може да видите много градски пейзажи - като сградата-хотел Бурдж Ал Араб. Влаковете са безпилотни.
 Нека Ви разкажа за моловете и най-високата сграда в света (Бурдж Халифа), която е свързана също с мол - мол „Дубай“. Невероятният мол „Ибн Батута“ е много интересен и на тема пътешествия, естествено. Интересното в тях е, че имат и малки ресторанти от известни вериги за бърза закуска, както и малки зали, близо до тоалетните, за молитви. Имат и супермаркети в „Ибн Батута“, които предлагат всичко по местен вкус - например видях огромни пластмасови кофи кисело мляко. Купих си евтини бутерки с течен шоколад и портокалов сок. Но евтина и хубава покупка на дреха направих в мол „Дубай“ - около 80 евро за дълга „сгъваема“ лятна рокля (почти цялата от коприна) на промоция. Продавачката бе сръчна филипинка, която обясняваше как роклята може да се прегъне и промени, а при покупката получих и диск-наръчник. Както Ви казах, качването на много високо и гледането на сгради не е в мой стил и така си спестихме пари за Бурдж Халифа, които инвестирахме в роклята. А в мол „Дубай“ имаше какво да се види - аквариума с акули, който може да се разгледа внимателно при заплащане и безплатно отдалеч, както и напълно безплатно да видите скелета на ДубайДино - динозавърът, изкопан почти невредим в САЩ и пренесен там. А на излизане от мол „Дубай“ видяхме невероятния фонтан. 
 Исках много да взема „Дубай-фери“ - големия ферибот и отидохме близо до място, където имало спирка - нe си спомням, но може би някъде около Дубай Крийк. Обаче при чакането му в района, разпитвахме къде е „Дубай-фери“, но хората мислеха, че искахме „ту фери“ - на английски това е и глагол. Затова бяхме консултирани да „ферираме“ с една от многото моторизирани абри - абрата е нещо между лодка и сал. Такова „фериране“ струва около 50 дирхама (около 12.50 евро) на човек, но ние получихме отстъпка - явно, след като собственикът видя, че ме е страх. При завоите наистина ме бе страх - абрата се накланяше леко, а аз си мислех, че в най-добрия случай можем да паднем в ниската яма на шофьора, но реших, че да не се движа въобще е най-добре. Сигурно съм приличала на препарирана, казано на шега. По време на плаването ни видяхме фериботът да минава. И понеже проявих безстрашие при плаването, реших да се наградя със сладолед точно на изхода от водата за около 1-2 дирхама - колко евтин и вкусен!
 В Дубай трябва да спазвате правила: мъжете не трябва да влизат във вагоните „Уимън (енд чилдрън) онли“ на метрото, които вътре са с розови табели и рисунки на жена с дете - те са само за дами или дами с деца. Има и смесени такива (за деца, жени и мъже). Трябва да се внимава за коя класа е билетът / картата Ви. Месо не според мюсюлманските традиции и алкохол не се консумират в страната. В обществения транспорт никога не се пие и яде (в повечето азиатски държави също - все пак не е хубаво да изцапаш някого), а по време на Рамадан (около юни) денем можете да ядете само в хотела Ви. Целуването на обществено място е забранено. По всяко време псуването, дори по Интернет, може да се накаже с глоба. За метрото има дневни карти и за различни зони, като е добре да кажете какво точно и къде искате да видите. Тогава ще Ви предложат най-добрия вариант. За щастие има човешки персонал, който продава и помага, а не само машини. За повече информация четете Уикитравел.
 Ето снимки:
Снимка 1 - ДубайДино в мол „Дубай“: image Снимки - мол „Ибн Батута“:
imageimage
imageimage
imageimage

Снимка на Бурдж Халифа, койтo e залепен до мол „Дубай“ - трудно се снима такава висока сграда:

image

А това трябва да е Деира:
image



Тагове:   Дубай,   мол,   ибн батута,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 506618
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031