Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2016 04:47 - Шанхай - многоцветен и голям
Автор: u4itel Категория: Туризъм   
Прочетен: 5977 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 20.12.2016 00:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Върви ни по море и сега от градове на Южнокитайско море, смятам да ви пренеса до бряг на Източнокитайско море, където ще се насладим на Шанхай. Бихте ме попитали: „В коя провинция е Шанхай?“ В никоя, градът е самостоятелна община или още наречен град-провинция, какъвто е и Пекин, както и още два китайски града. Огромния град познаваме като огромен търговски център на коприна и като град, в който се провежда Шанхайската седмица на модата с участието и на дизайнери от други държави. Това е най-големият китайски град. В него обаче ще откриете и европейска архитектура, с акцент върху френската във Френската концесия. Причината за това (първоначално) се крие в познатите ни от историята на Хонконг - Опиумни войни, след които са издействани пристанищни градове, които се откриват за търговия със Запада (сред тези градове е и Шанхай). В самия Шанхай по-късно се издействат чуждестранни концесии, сред които на Япония и САЩ, а останалите със страни от Европа, най-голямата от които Русия. В тези концесии не действали китайските закони, поради което се считали за колониални владения. (В предишната статия - за Гуанчжоу - като последица от Опиумните войни бе френската катедрала „Свято сърце“). Малко след Втората световна война концесиите били спрени. Но все още можете да видите тяхната архитектура от т.нар. Бунд (на китайски Уейтан, а на английски се произнася „Банд“) - думата „бунд“ идва от персийски и означава „изкуствен насип край река“. Реката е Хуанпу, а круиз по нея денем Ви дава невероятна гледка. Има и круизи, но не са в неделните дни, които Ви извеждат чак до Яндзъ и струват малко повече от круиза само по Хуанпу. Как да намерите Бунд ли? Не само по корабите и не само по европейската архитектура, а и по бика-статуя, който е подобен на този в Уолстрийт в САЩ. Бикът символизира финансите, а гордовдигнатата опашка е символ на възход.
  Река Хуанпу разделя града на 2 части, като източната се нарича Пудун (сега в новата му част има и атракцията Дисниленд парк), в чиято се намира международното летище, в което се пристига и с Маглев - влак, задвижван с магнитна левитация по германски проект. Той е изключително бърз. Но за да се насладите максимално на града, опитайте не само круизите и транспорта, а и Шанхайския музей, близо до площад “Жънмин“ (Площад на Народа), който е с  лимит до 8 000 безплатни билета на ден при показване на паспорт, така че отидете рано.
  Не забравяйте да видите старите части на Шанхай - като Цибао (първата буква в името е "q", което на латинизиран китайски се чете между „ц“ и „ч“), което не е много далеч от центъра на града или да видите Шанхайската Венеция - Чжуцзяцзяо. Добре е да видите и Храма на нефритения Буда, като районът там значително контрастира на градската бляскавост и е по-беден. Внимавайте както там, така и в Бунд относно Вашите пари - има бедни или напротив много стилни и красиви дами (нерядко заподноевропейки също), чиято цел е или съвсем „невинно“ да Ви свалят, за да Ви поискат пари за това, или да Ви примамят в скъп ресторант, където ще Ви оставят сам, точно преди плащането на солидната сметка. Градът е наистина скъп и то повече от Хонконг например. Но могат да се намерят много евтини хостели с двойна стая.
Снимка 1 и 2: древен град Цибао - с мостове, пазар, Театър на сенките, храмове и др. imageimage
Снимка 3 и 4: Бунд през нощта
imageimage
Снимка 5 и 6: Круиз по река Хуанпу
imageimage
Снимка 7: Вътре в Шанхайския музей
image
Снимка 8: Храм на нефритения Буда отвън; Снимка 9: храм Дзинг"Ан
imageimage
Снимка 10: Храм на нефритения Буда - отвътре
image











Тагове:   Шанхай,   хуанпу,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 509783
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930