Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2016 05:11 - Гуанчжоу - културен обмен с далечни китайски диаспори
Автор: u4itel Категория: Туризъм   
Прочетен: 553 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.12.2016 00:28


 Големият музей и то напълно безплатно - пълен с останки от динозаври или битови предмети от немного далечно минало, не е за изпускане. Между предметите има вещи, изпратени от китайци в чужбина, особено Сан Франциско, които допринасят за запознаването на китайците с други култури и машини от всекидневието, както и изящни часовници. И преди да се запътите да изследвате туристическата карта на града, знайте как е обособен един голям китайски град: има няколко области, окръзи и села, които са в рамките на града. На английски изписват областта като "district", а окръга (наречете го, ако искате по английски маниер - графство) - county. Да, но по принцип знаем, че district е нещо по-голямо от град - знаем, че Вашингтон е всъщност Вашингтон Ди Си. Но в Китай не е така. Градовете са мегаполиси, които могат да се разпостират на повече от 50 км територия. Такива са най-вече столиците на китайските провинции. Невероятно голям е Гуанчжоу, столицата на Гуандонг (или по-точно се произнася Гуандун), повече от Хонконг, като и двата града са с летища, обслужвани от много компании, затова преглеждайте и оферти за там, ако искате да посетите Китай на ниски цени (но не е добре през лятото заради опасност от тайфуни). Във всяка столица на провинция има много голям музей, носещ име на провинцията и чийто вход е безплатен с Вашия задграничен паспорт и/или ако сте между първите 4 000 - 5 000 посетители. Такъв е и Гуандунския музей в Гуанчжоу.
  Внимание: Ако изчаквате виза за друга страна или удължавате китайската си в нечие консулство, не напускайте хотела от деня, в който оставате без паспорт и продължете престоя си там до връщането на документа. За повече инфо- Уикитравел.
 Добре е да избирате китайски хотели от техните сайтове, където няма да Ви искат предварително плащане или гарант с Вашата банкова карта, а в самия хотел ще Ви поискат и депозит, който връщат при напускането му.
 В Гуанчжоу не пропускайте големия Мемориал на Сун Ят-Сен - политикът, който сваля китайския императорски режим и провъзгласява република, а преди това е изпадал в немилост от императора, когато подготвял въстания в Китай, докато пребивавал в Япония, САЩ, Европа. През 1912, когато провъзгласява република, бива забранена и практиката на “пристегнатите стъпала“ над китайските жени, с която нарочно се чупели и подвивали пръстите на мнозинството китайски момиченца от техните майки и баби, за да имат после стъпала не по-големи от 10 см - практика продължила около хиляда години.
 В парк „Юесиу“ можете да видите знаменития паметник на Петте овена със снопчета ориз в зъбите им, които според легенда били яхнати от безсмъртни същества, дали благословия на страдащата от глад тогава земя. Там и ще откриете Музея на Гуанчжоу.
 Сафари парк Сяндзианг е прекрасна зоологическа градина с панди и коали (в Пекинската няма коали), но аз вече бях виждала коали другаде и не отидох. Вместо това отидох да посетя църква и будистки храм.
 Сн.1: Фр. катедрала „Свято сърце"                   Снимка 2: Музей на Гуанчжоу в Юесиу
imageimage
Снимка 3: Кулата на Гуанчжоу                      Снимка 4: Мемориал Сун Ят-Сен
imageimage
„Нанша Тин Хау“ с богинята Мацзу - богинята на морето
imageimage
Снимка 7 и 8 - около Музея на Гуандун и Операта на Гуанчжоу:
imageimage
В парка Юесиу:
image
 


Тагове:   Гуанджоу,   кантон,   Гуанчжоу,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 512751
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930