Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2016 04:34 - Хонконг - в класациите за изумяващи рекорди
Автор: u4itel Категория: Туризъм   
Прочетен: 860 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 20.12.2016 00:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Всички сме удивени от блясъка на Хонконг в архитектурен план, но не цялата архитектура е наследство от британската колониална зависимост. Освен на остров Хонконг - около хълм Виктория и катедралата, а и няколко мемориала от Втората световна война и музеи, няма колониален акцент, какъвто се вижда в Макао. Защо тогава Хонконг е винаги в топ 10 на класациите за световни туристически дестинации? Той и в културен, и развлекателен план омагьосва с църкви, джамии и най-вече будистки храмове, в него се намират атракции като Дисниленд, музей на Мадам Тюсо (последният е недалеч от катедралата и до трамвая, отвеждащ до хълм Виктория). Има и невороятен (с вход безплатен) зоопарк и ботаническа градина. Има и голям зоопарк с много повече животни (включително панди), за който обаче се плаща.
 В града, в който се прилагат закони, подобни на британските и се кара вляво, е сигурно, че ще усетите, че той наистина е мост на търговията между Изтока и Запада и неслучайно името му значи „уханно пристанище" - на кантонски е Хьонкон, но на мандарин е Сянганг. И просто за да не се изгубите, не бъркайте регион, но нека го наречем град, Хонконг с остров Хонконг (островът е част от първото споменато). Защото при пътуването с ферибот (ако пътувате от Макао) и искате да стигнете до централната и по-евтина на цени част, Вие трябва да изберете полуостров Каулун.
 Завоюван през Опиумните войни от британците, наименованията в него се запазват английски, освен тези, в които присъства думата „роял" (от англ.ез. „кралски“), като единствено думата е заличена. Така например Ню Територийс са последните хонконгски територии, придобити от британците с концесия за 99 години през 1898 и чийто период китайците налагат като краен за всички постепенно и преди това колонизирани части на Хонконг (макар и по-рано приети като британски за „вечни времена“, но с това условие непризнато никога от китайците). Със слагането края на Опиумните войни и други държави, освен възползващата се териториално Великобритания, основават свои представителства в Пекин. А отношенията на Великобритания с главен Китай все повече тръгват към възход, което се ознаменува с фактическото предаване на регион (аз за по-лесно го наричам „град“) Хонконг на 1 юли 1997.
 И така остров Хонконг е онази бляскава и финансова част на Хонконг, която обаче предлага високи цени.
 Аз предпочетох хостел в Каулун, като двойната ни стая бе  мъничка, но с всички удобства за около 33 евро. Не липсваше пазарене, от което всички излязохме доволни - и започваш да харесваш този финансов мегаполис!  Пазаренето бе от вида „Старата Ви резервация бе за стая без телевизор и без 24-часова топла вода, но искам да Ви е удобно при нас, с 1 или 2 евро повече на ден, като обикновено давам тази стая за повече, но за Вас с отстъпка.“ И така в района на хотела ни, който район се нарича на англицизиран местен език Тсим Ша Тсуе (по-точно се произнася Цзим Саа Цзой), ние решихме да минем вечерта покрай Музея на Космоса и Авеню от звезди, което е с китайски звезди от шоубизнеса, подобно на алея в американския Холивуд. Отсреща виждахме остров Хонконг, който посетихме на другия ден с евтиния ферибот, заминаващ близо до това място - цената е около 50 бг стотинки на човек.
 Тази алея започва с импровизирана трибуна във вечерните часове, на която всеки минувач може да попее с микрофон, озвучаван от музика, която любезно предоставят при наличие. А нататък виждаме по паважа на кея звезди, а на едно място ... статуя на Брус Лий.
 Беше приказно красиво да видиш остров Хонконг в светлини, като в осем вечерта има светлинно шоу „Симфония от светлини“, което очертава приказно небостъргачите на острова. Точно от Авеню от звезди на Каулун е мястото за наблюдение.
 Разходихме се и до самия остров денем, където ни завладя хълм Виктория (наричан на английски „Дъ Пийк“) и старомодният, но приказен, трамвай Пийк Трам, който ни отведе до него. На покрива на един мол на този хълм видяхме приказната гледка на високите сгради от птичи поглед. Раздадоха ни слушалки и уред, с които избирахме да чуем информация за сградите. До хълма може да се стигне и пеша, но тогава нямате право да се качите на покрива на мола - но все пак има и безплатни наблюдателници другаде. На връщане видяхме британската катедрала „Сейнт Джон“, а наблизо и безплатния зоопарк и градина. Немного далеч бе фонтан с парк и Музей на изкуството и на чаените прибори. Най-късно затваря обаче молът, така че планирайте добре.
 И понеже Хонконг е място, което се нарежда на първите места в света по консумация на бърза закуска, не пропуснахме евтини хамбургери в такива вериги. Сладолед през зимата, на много ниска цена в такава верига - колко примамливо!  
 Видяхме прекрасен будистки манастир и огромна статуя на Буда на остров Лантау, непосредствено до който се намира и островът на летището. От летището взехме и маршрутка до град Шънчжън, за който ще Ви разкажа в следващия ми пост.
Снимка 1: Каулун през нощта  image
Снимка 2: „Симфония от светлини“
image
Снимка 3: Отново остров Хонконг:
 image
Снимка 4: Статуя на Брус Лий    и        Снимка 5: Гледка от хълм Виктория:
imageimage
Снимка 6: Катедрала „Сейнт Джон“:
image
Снимка 7 и 8: Будистки манастир и голям Буда на остров Лантау:
imageimage




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 512135
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930