Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2013 16:04 - Будапеща - раят за изгодните круизи
Автор: u4itel Категория: Туризъм   
Прочетен: 3146 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.10.2013 12:05


 Както винаги се започва, трябва да кажа нещо за пътуването до Будапеща. Пропътувах разстоянието със самолет с билет на промоция, купен 1 месец по-рано. Имах и запазени стаи с други хора близо до централна спирка на метрото, наречена "Октогон". Оказа се, че на булевард "Терез" №23 има бистро (bosztro) "Октогон", което за някъде 7 евро на човек, но във форинти (HUF), в продължение на 2 часа ти дава право да вземеш и изядеш колкото искаш и каквото поискаш - месо, туршии, супи, пастички, като от супите имаше и гулаш супа, но не и яхнията - снимки има в TripAdvisor и няма много доволни поради липсата на надписи на например английски език. Гулаш съществува под две форми: супа и яхния, но винаги говеждото месо е нарязано на дребни кубчета.
 Недалеч от "Октогон", на улица "Ваци" се намира и мол "Уестенд", който е с различна, но не и унгарска кухня. Там обменихме и пари, като на гишето пишеше valuta. Най-добре е да използвате Гугъл упътвания за намиране на обектите от Интернета (като кликнете върху малката картинка за автобус) в хотела Ви. Разбрахме също, че в унгарските автобуси се дупчи билетче - за пътник, а и за багаж дори по-малък от максималния безплатен в София. Взехме си "напийеги" - дневна карта за всеки от нас по една и валидна 24 часа, а багажа оставихме в хотела ни. Още преди 2-3 седмици имахме резервация за градски круиз с кораб по Дунав за около 10 евро на човек при Duna Palota. Отидохме до метростанция Deak Ferenc и от там пеша до Duna Palota.
 Приключенията ни продължиха и в градчето Гьодоло, където се намира дворец на австрийската императрица Сиси и втори по-големина след Версайския дворец. С годините той е бил ненарочно или нарочно разрушаван, особено когато става база на съветската армия през комунизма. Когато покажете своите "напийеги" при закупуване на билет, ще Ви дадат отстъпка, тъй като картата Ви важи и за околностите на Будапеща до някой и друг километър, а Гьодоло е на 30 км от Будапеща. imageКато влезете във влака, гледайте спирките на схемата - третата крайна спирка - Gцdцllц/Szabadsбg tйr, с кафяви букви на нея пише и за двореца. Пътува се около 45 минути от начална спирка: Цrs vesйr tere. Спирката ви открива гледка към двореца (но входът е от друга страна), а Вие трябва да походите по една алея, за да стигнете входа. Билети се купуват в указаното на Интернет сайта време.
  Относно такси услугите около Будапеща ще кажа, че съм разочарована - за Будапеща, която е на 30 км от летището за двама човека отиване и връщане платихме 26 евро с бусче от летището, а при друго ходене в Унгария за 5 км от летището за гр. Вечеш (Vecsйs) със същата фирма платихме 24 евро. Втория път беше нереално скъпо.
За круизите в Будапеща: внимавайте какво избирате предварително, най-евтиният е "Кафе и круиз" и цената на човек е около 10 евро или 2 900 форинта, но се плаща само във форинти.imageimageimage - Будапеща - един от най-красивите градове в света. В средата виждате туристически автобус амфибия, който във вода се превръща в лодка. Подобни има и по река Темза в Лондон и т.н.
Снимки: семеен архив


Тагове:   Будапеща,   круиз,   гьодоло,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 506609
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031