Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2013 23:11 - Малта - уникална и необикновена
Автор: u4itel Категория: Туризъм   
Прочетен: 3161 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 25.04.2014 12:58


Малко история: През 870 г. до 1090 година Малта е завладяна от арабите, които оставят своя отпечатък върху малтийската култура и език.
През юли 1551 Османската империя и средиземноморски пирати покоряват остров Гозо и поробват всички под 6 000 местни жители, но четиринадесет години по-късно рицарите хоспиталиери успешно отбраняват остров Малта от османското нашествие.
На 12 юни 1798 г Наполеон получава контрол над островите, но не след дълго поради неодобрена от населението данъчна реформа и разграбване на църквите малтийците се бунтуват. През 1800 година тогавашният контраадмирал Нелсън, на когото е посветен паметник на площад "Трафалгар" в Лондон, побеждава Наполеон, а през 1814 г. Малта официално става част от Британската империя. А на 21 септември 1964 е провъзгласена независимостта на Малта.
През 1974 Малта е провъзгласена за република, а британската кралица не е вече държавен глава на Малта, начело е президент.
От 1 май 2004 Малта е член на ЕС.
Интересно е и самото разположение на Малта, която е съставена  от 3 главни обитаеми острова и още други, които се намират на Малтийския архипелаг, недалеч от Сицилия, Либия и Тунис. Поради средиземноморския климат и южна разположеност Малта се радва на 300 топли дни в годината, като единствено през месеците декември и януари не е особено подходящо да се прави туризъм там, когата температурите са около 14 градуса.  НО ВНИМАНИЕ: това не значи, че няма проливни дъждове. При един мой престой там - началото на септември 2013, валя проливен дъжд два часа, а автобусите се забавиха. Добре, че имах непромукаемо яке с качулка. А един час след спирането на пороя, времето беше отново хубаво.
Интересни факти за Малта
1. Столицата на Малта не е особено голяма и не е най-големият град в Малта. Нейната големина от по-малко от 1 квадратен км и със старинни постройки я прави удобна за туристите. Най-интересни са катедралата "Св. Йоан", бреговата линия на Валета, Националният археологичен музей, както и Дворецът, където е седалището на парламента и президента.
2.  Ако искате да се порадвате на градски съвременни пейзажи и плажове, идете в градовете Сейнт Джулианс или Слиема (Слима).
3. На Малта няма отровни за човека змии. Има един вид отровна змия, чиято отрова действа само на малки гризачи - става въпрос за котешка змия, не ми е ясно обаче, ако няколко такива те нападнат... Но се твърди, че те са нощни ловци, а ги има и в България около Сандански.
Други змии са черната стрелушка - достига до 2 метра и се придвижва и по клоните на дърветата и вероятно най-разпространената, но където няма много хора, алжирска стрелушка, като първият вид може да хапе, но не е отровна. Тези стрелушки са бързоподвижни, откъдето идва името им. Има вид стрелушка и в южните части на България, но става въпрос за малко  по-различен вид, като в България е известна като синьопетнист смок. Друг вид змия в Малта е леопардовата змия, пак неотровна. НО ЗАЩО ВИ РАЗКАЗВАМ ЗА ЗМИИ И МАЛТА, особено като няма опасни змии там? Защото има такава история в Библията за Малта и Свети Павел, който я е посетил: той хванал отровна змия там, тя го ухапала и той я хвърлил в огън и останал невредим. Учените отричат по това време да е имало отровни змии в Малта, така че или се касае за неточен превод, или версия, или текстът е алегоричен и би могло змията да символизира злото или езичеството и т.н.
Невероятно, но факт: в Малта има хамелеони - тип средиземноморски. Как са се появили ли? През около 1850 година са били пренесени няколко или един хамелеон от любител със своя градина в град Сейнт Джулианс, а те или той избягали и така се развъдили в цяла Малта. Те обаче вече не се отглеждат там като домашни любимци, защото са защитени със закон. Типични само за Малта като европейска страна са сивият делфин, някои видове прилепи, бръмбари и гризачи, има и видове делфини, на български наречени "гринди", както и морски костенурки.
Малта, със своите 415 654 обитатели се счита за третата най-гъсто населена страна в света и втора в Европа, след Монако.
А от къде идва името Малта ли? От сходството с гръцката дума за "мед", защото Малта била известна с производството на мед, като видът пчела там е тъмна на цвят, а Малта е наричана "страната на меда", както например България е "страната на розите".
А как вие можете да учите една година след 11-ти клас там и да вземете британска диплома, вижте на http://u4itel.info/news/information_about_the_private_maltese_college/2012-04-12-17


Тагове:   училище,   Малта,


Гласувай:
2



1. u4itel - По въпроса за Свети Павел могат да се произнесат теолози
21.08.2013 10:35
Аз се заинтересувах за текста от Библията, Деяния, глава 28 и за отровната змия, като такава змия накратко наричали "ехидна". Попаднах на български блог на draganbachev, като изписах Свети Павел, Мелита в една търсачка. В статия, поместена от него, се твърди, че германски учен от Бремен смята, че островът на корабокрушенците, водени от Свети Павел, не е Малта, а става въпрос за друг остров, който също бил наричан Мелита.
Друго възможно предположение е, че обитателите на остров Мелита или Малта смятат, че змията му е изпратена за наказание от някакъв бог, защото може би този непознат за тях още корабокрушенец бил убиец. Виждайки, че той остава навредим след ухапването, те започват да го смятат за бог.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 506650
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031