Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2013 13:02 - Мечките в Европа. Как да се предпазим от мечки?
Автор: u4itel Категория: Туризъм   
Прочетен: 4878 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.08.2013 16:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
1. Какви са видовете мечки в Европа?
В Европа има кафяви мечки там, където температурите не са много ниски и полярни мечки, където времето е студено (норвежкия архипелаг Шпицберген и Гренландия).
2. Защо мечките в Европа са защитен вид?
В Средновековието мечките в Западна Европа били подложени на невероятни жестокости - като участие в борба срещу кучета, с извадени зъби и нокти.
Последната мечка в Германия била убита през 1835.
Проект на програма "LIFE" на Европейския съюз в Австрия, Италия и Словения, има за цел да умножи мечките в Алпите, но среща съпротивата на земеделци и скотовъди. Мечките разрушават язовирни стени и причиняват наводнявания.
Във Франция има мечки само в Пиренеите. Но последната местна женска мечка - Канела - била убита на 1ви ноември 2004. След нейната смърт в Западните Пиренеи имало само 3 местни мъжки мечки. Една от тях била мечето на Канела, като тя вероятно се размножила със словенски мечок (една от онези изпратени там по-рано). Нейното мече било на 10 месеца.
Интересна е историята на мечока Бруно, който дошъл на германски земи (в Бавария) от италианския Трентино (и тогава през Австрия). Бруно била първата дива мечка, която се появила след 170 години - през 2006. Бруно убил около 20 овце и няколко домашни птици. След 6-седмично преследване Бруно бил застрелян и това предизвикало гняв у еколозите. Бруно бил преследван с кучета, донесени в Германия от Финландия, които били обучени за лов на кафяви мечки, а били и заложени много капани, за да го хванат жив. Но той не повтарял местата на набезите си. Било доказано чрез ДНК анализ, че Бруно всъщност е Джиджи от Трентино и бил отгледан по програма за възстановяване на популацията.
Ситуацията за мечките в Испания е много по-блестяща, отколкото в Германия. Сред символите на Астурия е и мечката; и там те считат, че мечките са способни на агресия, само когато се защитават.
В Източна Европа има част от ромско малцинство, което използва дивите създания за забавление на туристи. Тази практика сега намалява, особено с помощта на международни екологични организации.
3. Европейски митове и култове и друго значение на мечките в европейската култура
Има много региони и селища в света с мечка за техен символ. В Русия: Екатеринбург, Новгород и т.н. В други държави: Равич (Полша); Отепаа (Естония); Езенс (Германия), Брюж или на холандски Брюге (Белгия), и столиците Берлин, Берн и Мадрид.
В Германия има федерална провинция, която има за символ мечката - Саксония-Анхалт.
Мечката е символът на Берлинале - кинофестивална надпревара. Страната, която има за герб мечка, е Гренландия (всъщност полярна мечка).
Мит: Артемида опитомила мечка (Артемида е богиня на лова) и я изпратила на атиняните. Те играели с нея, докато тя не атакувала група момичета. Брат на едно от момичетата убил мечката; след това Артемида изпратила чума за отмъщение. Атиняните се посъветвали с оракул как да прогонят чумата. Оракулът казал, че за кръвта на мечката няма да се позволи на девойка да се омъжи, докато не служи на Артемида в нейния храм.
Като спътник на Артемида, Калисто се врекла в девственост, но не по нейно желание тя заченала Аркас. Хера или Артемида (или двете) я превърнали в женска мечка. Аркас тъкмо да убие мечката, но Зевс успял да го спре. Смилявайки се над нея, Зевс сложил мечката Калисто в небето, от където идва съзвездието Калисто. Някои казват, че Зевс поставил Аркас и Калисто заедно в небесата като мечки, от които са образували Малката мечка и Голямата мечка.
Вероятно заради гръцкия мит за обета за девственост, се появил християнският католически мит за Света Урсула. Тя била убита по време на път преди венчавката й.
Финландците преди християнско време вярвали, че мечката имала силата да се преражда.
В Галия била почитана богиня, наречена Артио, която се явявала като мечка.
4. Как можем да се защитим от мечки?
Когато ходите из места с мечки и все още не виждате някоя, пейте и говорете силно или използвайте звънчета против мечки (bear bells, които може да си купите по Интернет). Поставете храната си на 3 метра над земята. Яжте на поне 7.4 метра от Вашата палатка или каравана. Никога не яжте във Вашата палатка или спален чувал. Сменете дрехите преди лягане, за да се избегне оставянето на миризма на храна във Вашата палатка. Заключете старите си дрехи във Вашата кола.
Не доближавайте мечета - тяхната майка ще дойде, за да ги защити. Ако срещнете мечка, не бягайте, това само ще стимулира нейния инстинкт за преследване на плячка. Трябва да вървите заднешком и да говорите нежно на мечката (думи с интонацията на "O.K., успокой се. Тръгвам си."). (Не мога да кажа за спрей, тъй като никой не иска да доближи мечка толкова близо. Някои казват, че това може да раздразни мечката, ако не сме достатъчно точни, т.е. ако го използваме отдалече, може да няма добър ефект.)
Избягвайте контакт с очи! Това се счита за агресия от мечките. Размахайте изпънати встрани ръце нагоре и надолу като кукла на конци. Но не скачайте!
5. Истински мечи парк за посещаване
Нарича се "Парк на танцуващите мечки" и е разположен близо до българския град Белица. Реализиран е със съдействието на фондация "Бриджит Бардо" (Франция), фондация "Четири лапи" (Австрия) и община Белица. Защо мечките се наричат танцуващи? Те били обучени сурово от някои предсавители на ромската етническа група. Те били използвани за забавление на хората и да печелят пари за стопаните им. Това обаче причинявало болка на животните. Те били обучени, като ги карали да танцуват на горещи плочки. По време на вървежа върху горещи плочи те чували музиката. После когато чуят същата музика, те започвали инстинктивно да правят същите стъпки, но това извиква лоши спомени. За да бъдат покорни, те носели халки в носовете си. Носът им станал чувствителен и те предпочели да се подчиняват. Но това причинява болка.
Засега входът в парка е безплатен. Но пътят е труден. Последните 2 километра трябва да ходите пеша (в същото време пазете се от мечки на свобода – за щастие няма много там). Сега общината е започнала да прави хубав път.
Тук можете да видите пътя за парка: http://www.belitsa.com/bg/zabelezhitelnosti-v-belitsa/zabelejitelnosti-po-patia-za-parka-za-mechki . Може също да слушате местна музика на сайта. За съжаление е написан само на български. Но можете да видите информация на английски на: http://vier-pfoten.bg/output.php?id=1068&language=1
Източници: Уикипедия, сайтове на община Белица, "Четири лапи" и новини


Тагове:   мечки,   Европа,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 507802
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031