Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2010 14:09 - Мармарис 2010, Турция
Автор: toon Категория: Туризъм   
Прочетен: 23420 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 08.10.2010 18:48



"...и замириса на море!"
в Тюркийе :)

След чакане около месец и половина след резервацията, най-сетне дойде заветната дата: 09-07-2010 г. Туроператорът - "Дорис", дестинацията - Мармарис  (Турция), хотелът - "Паша Бийч". Място на тръгване: ОМВ Стара Загора (до автогара). Е да, ама не. Понеже бяхме само двама от Стара Загора, трябваше да тръгнем от Сливен. Тук е моментът да благодаря на агенция "Дорис", които ни пратиха единият от шофьорите на автобуса и ексурзоводката, за да ни вземат от Стара Загора с някакъв нов модел лек автомобил Мерцедес на шефката. Безпроблемно стигнахме до Сливен, бързо прехвърлихме багажа в автобуса и към 19-15 ч. тръгнахме към гр. Ямбол, за да качим още 4-ма и оттам към КПП "Лесово". Някъде около 22-00 ч стигнахме КПП-то. Неприятното беше, че пак имаше някакъв срив в системата на България и се наложи да почакаме. Както и да е, след около максимум час преминахме успешно и поехме по пътищата на европейска Турция.  Тук е момента да споделя подробно мнението си за Турция или по скоро нейната Анадолска част. В тази част от Турция криза няма (или аз не видях да има)! Работи се с бързи темпове по инфрасктруктурата:

image
image

Пътищата им се преасфалтират и (или) се разширяват почти по цялата мрежа до Мармарис! Особено пътищата след Измир са чудесни. Друго, тези хора са намерили начин да обработват всяка педя плодородна земя. ВСЯКА! И не зная как го правят, ама всичко в Турция се полива! Видите ли засадена площ, то до нея има прокарана поливна вада, тръба или маркуч. Ако земята не е плодородна - засаждат дръвчета. Особено маслини! На където и да се обърнеш - маслини! А също и праскови, сини сливи, череши, лозя...

image
image
image

И гледат доста добитък, масово кози и овце:

image

Иначе за горивата... дано не му се налага човек с българския стандарт на заплащане да зарежда там, бензин А95 - 3,65 лева, дизел - 2,91 лв, газ - 1,79 лв:

image

В населените места има доста джамии, знаете, че там водеща религия е исляма. Интересното за мен беше да науча, че джамиите ги правят заможните хора, те ги строят и поддържат, единствено мястото на строеж го предоставя държавата:

image

Впечатление ми направи град Измир (имена не мога да помня, така че ме извинете, но не мога да кажа градовете по маршрута ни до Мармарис).  Пристигнахме в него около 06-00 часа. Тук се стоят цели нови квартали! Изцяло индустриален град, с 2-ро по големина пристанище в Турция и 3-ти по големина град. По официялни данни от последното преброяване е бил около 3 млн., в момента по регистрирани жители и работещите от близките селища се предполага, че е около 5 млн. души:

image
image
image

Преминавайки и през Айвалък (тепърва го развиват този курорт, някак си не ме впечатли и имайте напредвид, че за момента там ходят да почиват по-бедните слоеве турци), към 07-30 часа стигнахме Кушадасъ. Оставихме доста хора за хотел "MAXIMA" (намира се на около 30км от центъра на Кушадасъ), а други 2-ма - в "Адакуле", 5-звезден хотел, който преди време е бил затвор с въртящи се кули. Неусетно за мен, към обед, 12-00 часа пристигаме почти до Мармарис. Ето я гледката:

image
image

В 12-40 вече навлизаме в самия курорт. Преди входа му има пункт на жандармерията. Там се проверяват почти всички МПС-та, понеже преди време ПКК  (
Кюрдска работническа партия) са правили атентати по курортите на Турция, но, вярвайте ми, доста пазят на входа и не виждам причина за притеснение относно това.
Ето това представляват улиците в Мармарис:

image

Вместо асфалт са покрити с бетонни плочки, под които има дренаж. Това са го направили с цел. Ако завали силно, вместо по платната да стават реки, водата попива в земята и 5-10 минути след дъжда все едно не е валяло.

След около 18 часа път вече спираме пред нашия хотел "Паша Бийч":

image
image
image
Рецепцията в стара част на хотела:

image

Това е лоби бара:

image

Вън, до лоби бара, се намира големия басейн на хотела, с водна пързалка и бар:

image
image
image

А това е градината, която се намира между новия "А" блок и стария блок на хотела:

image
 
Ето и част от градината и стария блок, който се виждаше от нашата тераса:

image

Изгледът от терасата към морето, като имайте впредвид, че само стаите от новия "А" блок, т.е. само делукс стаите има такъв частичен изглед към морето:

image

Ето я и рецепцията в новата част, която обаче нямаше персонал, имам чувството, че явно са решили да я обособят като отделен хотел, но не са получили необходимото разрешение:

image
image
image
image

До рецепцията има пътека с десетки огромни саксии с бенджамин, а до него е ресторанта на хотела. Не ми беше удобно да снимам в него, за да не притеснявам почиващите, затова прилагам само една снимка. По-важното за него е - храна МНОГО, ОБИЛНА И РАЗНООБРАЗНА! Не се притеснявайте, гладни няма да останете! Самото хранене е от тип "шведска маса", т.е. взимаш каквото си харесаш и хапваш. Препоръчвам Ви да взимате по-малко, неприятна гледка е да се вземе много храна, която после се изхвърля от персонала. А и никой няма да ви каже нищо, ако ставате и взимате често храна. Шведските маси са 15-16, пак казвам- храна на корем! До лятната част на ресторанта има бар, в който предлагат местни напитки. Предлагаха продукти на "Кока-Кола", бира "ЕФЕС" и местна водка. Признавам си, бираджия съм и не опитах водката им, но съпругата ми сподели, че е по-лека от нашата. Предполагам знаете, че излямът забранява употребата на алкохол, но в Мармарис никой няма да Ви направи проблем, просто хората се грижат да се чудствате комфортно (и да Ви вземат паичките по този начин, разбира се!)

image

image

Барът в лятната част от ресторанта:

image

Бар, който се намира до летния ресторант, вижда се и малкия басейн:

image

Под малкия басейн, по стъпълца, се стига до плаж на хотела, който се намира на площадка, непосредствено преди алеята, която води до Ичмелер (снимков материал за невероятно красивата алея - по-нататък):

image

image

Дойде ред да Ви покажа и стаята, в която бяхме настанени. Тя се състоеше от спалня и допълнително легло. Прави впечатление, че подът е застлан с дебел мокет. Лично на мене ми хареса страшно много, особено спрямо варианта да е покрит с теракота, гранитогрес или др. Но е  въпрос на предпочитание, разбира се. Имаше климатик, минибар, банята беше чиста, с вана, а кърпите и белюто в стаята се сменяха всеки ден. Накратко казано - без никакви забележки за хотел с 4 звезди.

image

image

image

Терасата:

image

image

Банята:

image

image

image

Само Ви препоръчвам, ако все пак решите да наемете "Делукс" стая, наемете такава с номер от 290 до 297 (2-ката в числото е номера на етажа). На 20-35 метра извън хотелската част, в близост до стаи с номера 280 - 286, има голям вентилатор на кухнята и понякога, когато го пуснат, шумът му дразни. На 281 до 295 пък терасите им са над пътя към плажа и ме съмнява дали няма да е шумно, понеже там е и паркингът на хотела:

image

Сега малко и за плажа в Мармарис - те не са със ситен пясък, а с чакълест! Изключение прави пясъка в баровския квартал Ичмелер. Така че, вземете си плувни обувки от България, аз не послушах този съвет и краката ми се набиваха в чакъла, малко си е некомфортно. Иначе водата е кристално чиста, навътре в морето, на 4-5 метра дълбочина се вижда дъното, а риби плуват и покрай брега. Дъното е каменисто и покрай брега няма водорасли, а дъното на плажа е покрито с нещо като мека фина морска трева. Плуването е истинско удоволствие, не се уморяваш толкова лесно заради по-високата соленост на морето. Иначе всеки хотел си има собствен плаж. Но някой ползват обществен такъв, там се плаща някаква такса, имайте го в предвид.

Като стана дума за такси, да напиша и за местната валута - турската лира. Понеже в България е по-трудно да се обмени лев с турска лира (особено в провинцията!), без значение е с каква по-конвертируема валута ще идете - американски долар, евро, британска лира. Ако пътувате през КПП Лесово, ще Ви спрат за кратък отдих почти веднага, след като минете границата, на едно място (повтарям се, но имена трудно помня). Там, в магазина, можете да закупите с български левове, а да ви върнат в турски лири. Направете го, ако Ви се налага, понеже е доста изгодно: курса е като в България: 1 български лев = 1 турска лира.
Иначе внимавайте при обмяна на валута в обемнните бюра в Мармарис! Задължително попитайте дали в цената на курса е включена комисионната, т.е. има ли комисионна или не. И като обменяте, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО си пребройте обменените лири! Нас се опитаха да ни излъжат с 20 лири по малко, първоначално обменихме 100 евро при курс 1 евро към 1.93 турска лира, а реално ни дадоха 173... И бройте парите пред тях, още на касата им! Иначе се извиняваха сума време, уж че се объркали! ;-) Иначе курса поне на еврото в различните обменни бюра варираше от 1/1.79 до 1/1.93... Така че от Вас зависи дали да обмените на първото срещнато бюро или да се поразтърсите малко.

Плажът пред хотел "Паша Бийч" рано сутрин:

image

Трябваше да спомена, че при пристигането си в хотела ни поеха от местна агенция. Та те ще Ви предлажат като опция да ползвате услугите им за ексурции около Мармарис. Имайте напредвид, че цените им са малко по-високи, отколкото ако отидете и си наемете чрез друга по-малка агенция. От вашата агенция ще Ви баламосват, че застраховката Ви няма да важи, ако отидете на ексурзия с друга агенция. Това е малък проблем, разбира се, и не заня дали е вярно това. Но имайте впредвид, че при ексурзиите на по-малките агенции ползват по-малки, по-стари и по-бавни корабчета, няма да ползвате гид с български език и няма да ви осигурят храна по време на пътуването. Въпрос на избор. Ние бяхме с агенцията, която ни настани. Цената на екскурзиите, които избрахме,  "Далян-Каунас" и "Островът на Клеопатра", бе по 25 евро на човек за екскурзия. При по-малките агенции цените са долу-горе наполовина. Не се хващайте на ексурзии с цена по-малка от 20 турски лири!!! Имаше "изгорели" чужденци, които на кея си резерзирали при някакви местни агенцийки (агенции е силно казано, по-скоро рибари)! Просто на сутринта, като отишли на уговореното място, нямало никой... Друго, в по-евтините оферти не са включени някои такси, както и храна по време на пътуването с корабчето, които така или иначе ще се наложи да заплатите. Но, вярвайте ми, не съжалявам за малко повече дадените пари! Понеже в интернет има информация за тези екскурзии, коментар по тях няма да правя. Само ще Ви кажа, че се интересувам от история, от исторически забележителности, но с ръка на сърцето си признавам, че "Островът на Клеопатра" по ми хареса. И друго - за 7 дена бъдете сигурни, че няма да можете да посетите всички ексурзии и да починете на плажа или около басейните на хотела. Трябва да направите компромис - или да идете за 14 дена или да балансирате ексурзиите и почивката на плажа. Препоръка от мен: 2, маскимум 3 ексурзии, един предиобед или следобед пеш по алеята до квартал Ичмелер, през останалото време - почивайте на плажа.

Хайде и малко от обещаните снимки... първо от пътувато до

"Далян-Каунас":

Кеят в курорта, снимката е от корабът "Орка":

image

Изглед от кея преди тръгването:

image

По пътя към "Островът на костенурките":

image

image

Фосфорната пещера - от тук преди време са добивали син фосфор, сега е туристическа атракция:

image

  Малко преди самия остров:

image

Табелата, разясняваща за костенурките, които снасят на него яйцата си през май-юни буквално на плажа:

image

По река Далян:

image

Ликийските гробници:

image

image

image

Калните бани:

image

image

Наобратно към кораба "Орка":

image

"ОСТРОВЪТ НА КЛЕОПАТРА"

Едно от местата за къпане на път към острова, места с неверояно красива тюркоазено-синя вода:

image

image

image

image

На метри преди плажа на острова:

image

Малко преди пристанището на острова:

image

image

image

Пътеката към плажа на Клеопатра:

image

И самия плаж... казват, че пясъкът е донесен с галерии на Марк Антоний от пустинята Сахара. Островът е подарък от него на Клеопатра. Пясъкът е фин, с правилна сефрична форма, който не се нагорещава, понеже бил мраморен. Пясъкът не се разрешава да се изнася, има 3 вишки, от които наблюдават къпещите се:

image

image

image

Част от разрушените крепостни стени:

image

image

image

image

Камъните с форма на сърца, също дар от марк Антоний за Клеопатра:

image

Неразгаданият и до днес надпис върху каменна плоча (надписът се вижда след като камъкът се залее с вода):

image

Амфитеатрът на острова:

image

Прословутият пясък:

image

image

Гледки от островът:

image

image

image

image

image

image

image

И накрая - обещаните снимки от алеята до Ичмелер.
Ако не отидете на екскурзия, то задължително отделете поне половин ден, за да отидете пеш до Ичмелер. Алеята не може да се опише с думи, тя просто трябва да се извърви... райско място... около теб хибискуси (китайски рози), палми, цветя, непознати и познати дървесни видове, чисто и подредено, вървиш си из нея при 35-38 градуса жега и изведнъж, до един от многото хотели, виждаш сгушена в гъсталаците ледена пързалка и пързалящи се с кънки деца (съжалявам, но нямам снимки, снимах с видеокамера и не зная дали ще ми остане време да обработя клиповете от почивката ми, за да ги споделя в интернет с вас), невероятно изпипани барове, от едната ти страна море, от другата - планина :

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

И вече снимки от самия Ичмелер:

image

image

image

image

image

image

image

image

Бързо и неустено минаха тези незабравими дни и на 9-тия ден, около 10-00 бяхме пред "портата" на България, вярно, неуредена и бедна страна, но все пак си ми е родина и си я обичам България-та! :)

image

П.С. С благодарности към потребителите на форум for.journey.bg за полезните съвети и препоръки.

Специални благодарности към Иво Петров!!!


Тагове:   море,   плаж,   Мармарис,   чужбина,


Гласувай:
5


Вълнообразно



1. pitagorid - Чудесен пътепис
04.10.2010 17:50
Браво.
Това което си написал е чудесно. Виждам че ти е първи постинг, но е направен с много старание и вкус. Казвам това, не от куртоазия.
Аз също пиша подобни пътеписи. Виж всичко в моя блог http://pitagorid.blog.bg
По стечение на обстоятелствата, аз също бях на почивка в Кушадасъ от 17.09.2010 и страшно много ми хареса. В близките дни ща започна да пиша и за моята почивка, структурата на която ще бъде също като твоята. Предполагам ще бъде в няколко части. Но ако разгледаш пътеписите ми за Турция ще добиеш представа, какво да очакваш.
Още веднъж благодаря за чудесния пътепис. Нашето намерение догодина е да отидем до Мармарис или Бодрум и информацията която ни поднесохте ще е просто незаменима.
Впрочем Кушадасъ е също прекрасен курорт.
Очаквай моите пътеписи за него
цитирай
2. ivo1petrov - Отлични снимки
04.10.2010 19:40
Браво на автора.Сърдечни благодарности за информацията чрез текст и снимки. Ще е от голяма полза за пътуващите занапред към Мармарис. А на колебаещите се дали да отидат,бих препоръчал: Не се двоумете,Мармарис е удивително място и няма да съжалявате, ако отидете там!
цитирай
3. toninabog - Поздрави!
11.07.2011 13:49
Прекрасен постинг!
цитирай
4. анонимен - платья с драпировкой
24.10.2012 23:06
Как дела?Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://www.rusmobile.de/user/Boyloaglync/>сумка в роддом купить </a> каталоги одежды смотреть онлайн <a href=http://eto-nostalgia.ru/user/botExibesix/>купить одежду дешево </a> интернет магазин детской одежды томск <a href=http://via-gra.tom.ru/index.php?subaction=userinfo&user=Sataflupt>нижнее белье фото </a> интернет распродажа адидас ... Успехов Вам!
-====-
Discount 10% - <a href=http://cheap-kamagra-online.blog.hr/>super Kamagra affordable </a> - Cheap Kamagra Online UK Oral Jelly :.Kamagra Buy online UK delivery online .: Discount 10% - <a href=http://kamagra-now.blog.hr/>Kamagra 100mg calgary </a> - Kamagra leverans stockholm
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toon
Категория: Туризъм
Прочетен: 38753
Постинги: 1
Коментари: 4
Гласове: 6
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031