Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2014 12:31 - При летните кексчета няма грешки - от грешките направете ефекти
Автор: u4itel Категория: Рецепти   
Прочетен: 1645 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.06.2014 13:03


 Лято е. Това е сезонът на мъфините или мини кексовете, или както и да ги наричате. Защо това е така ли? Защото в тях можем да добавим някакъв плод, като издълбаем с нож малко от готовите кексчета - издълбаването трябва да има конусовидна форма. След това напъхваме суров плод или плод от компот, а после за 12 кексчета глазура с малко над половин чаша пудра захар и две лъжици лимонов сок или някаква друга леко кисела течност вместо този сок - друг цитрус, сок от ябълки или белтък от яйце (но не препоръчвам през горещините), а може мляко или отвара от каквато и да е билка, продаваща се по супермаркетите. Завършекът може да е бита сладкарска сметана с черешка или без (аз лично не препоръчвам сметана, ако искате кексчетата да са леки и просто оставям кексът да си има глазура от пудра захар и добавям запечени плодчета на парчета). Основният въпрос, който може да си задавате, е дали и как да си правим заместители на някои продукти. Отговорът за мен е: да. Аз често замествам бакпулвера със сода бикарбонат и около два пъти повече оцет (лимонов сок), но в такъв случай имам само 15 минути след смесване на продуктите и да сложа сместа във формите и после във фурната. Важно е да знаете, че содата бикарбонат е 4 пъти по-силна от бакпулвера и когато в рецептата има 1 лъжичка бакпулвер, Вие трябва да я заместите с 1/4 лъжичка сода и съответното двойно на содата количество оцет.  Рецептите със сода съдържат винаги някаква кисела съставка - кисело мляко, мътеница (грубо казано айрян или 3/4 кисело мляко и 1/4 част вода), мед или сладко от плодове. Ако содата или бакпулвера са в повече, кексът ще се напука при печене. Другата причина за напукването е прекаленото бъркане преди слагането на сместа във форми и печенето й. Но най-честата причина е по-високата температура на фурната, като главната причина е прекалено високата начална температура. Аз не използвам "предварително загрята фурна", защото фурната ми се включва автоматично на обдухване при сладкишите (но при липса на обдухване загрейте на около 180° C), а само при готвене на зеленчуци с месо във фурна. И не отваряйте фурната по време на печене.
  Дали кексчетата да съдържат какао или не: аз лично предпочитам кекчетата с череши да имат какао.
Все пак се случва к
ексчетата да се напукат сериозно и даже да цъфнат по средата. Не се притеснявайте - така вместо да изрязвате вътрешността за плодчето, просто натиквате плодчето в този процеп, а после запълнете процепа с глазура от пудра захар (описана по-горе) и дребно нарязани запечени плодове. Много често, ако в рецептите има сирене "Рикота", използвам обикновена несолена извара.
  Сместа за мъфини не трябва да надвишава 2/3 от формичката, в която е, иначе при печене ще се надигне и излее извън нея.
 И така потърсете си рецепта без плодове, а после по описания тук начин си ги направете плодови. И знайте - не се страхувайте от грешки! Ето стъпките за поправка на пукнатините в две снимки и една от вътрешността:
imageimageimage
 Ето една рецепта на английски, която можете да си преведете с Гугъл Преводач. Основното в нея е, че се прави с Кока-Кола, която може да се замени с друга недиетична Кола, а също и мътеница, която може да се замени с айрян. Когато 12-те кексчета станат готови, те се издълбават и им се пъхва подсладена и почистена от костилка череша или 2 такива череши. После се прави глазура. Завършва се с гарнитура от бита сметана и отгоре коктейлна череша (избелена и после оцветена в яркочервено), която можете да замените с обикновена, чиято дръжка можете леко да натопите в сладкарска боя или сладко. Ето рецептата: http://www.browneyedbaker.com/2012/01/25/cherry-coke-float-cupcakes/


Тагове:   мъфини,   кексчета,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 512698
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930