Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2021 18:26 - Новите II щата
Автор: mimogarcia Категория: Новини   
Прочетен: 739 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За голямо съжаление, за медиите продължава да е най-интересно второто импийчване на Доналд Тръмп, което е обречено на абсолютен неуспех.

Има обаче един много по-горещ картоф, който съвсем скоро ще изпопари всички в американската политика. Той е спорният въпрос за присъединяването на два нови щата – столицата Вашингтон, D.C. и територията Пуерто Рико.

117-ят Конгрес започна с демократски контрол в Камерата на представителите и републикански шеф в Сената, сега всичко е в ръцете на DEMS, но накрая може независимите да бъдат преобладаващата част, защото нито едните, нито другите ще могат да избягат от обещанията, които са дали и обвиненията, че са лъжци ще са най-мекото, което ще чуят.

Разговорът за 51-я щат датира от десетилетия. Живеещите в столицата смятат, че е несправедливо да нямат адекватно представителство. Имат един делегат в Камерата, който няма право на глас и двама сенатори, дето не са реално сенатори, ама уж се водят такива. Отделно Конгресът може да решава какви закони да имат, дори как да си харчат парите. Буквално политиците си имат собствен град, който могат да управляват, както си решат. Не си мислете, че са щедри към него. В никакъв случай! Дори им орязаха правата за COVID-19 помощи, защото не са щат, ала същевременно плащат супер високи данъци към федералната администрация повече от много щати (например от Хавай, Мичиган, Орегон, Канзас и други, и други). Абсурдно е, че жителите са лишени от реално политическо представителство, макар че са повече като брой от щатите Вермонт, Уайоминг и почти, колкото Аляска, Северна и Южна Дакота…
Демократите искат да добавят столицата като щат, защото така е справедливо, но републиканците се дърпат. Защо? Защото столицата е про-демократска и на тях им е ясно, че никога няма да бъде избран техен депутат или пък сенатор. Това е голям проблем, защото би ги лишило от възможността да имат мнозинство в едната или другата камера.

Същевременно републиканците подкрепят Пуерто Рико да бъде щат, ако гражданите му гласуват на референдум за това. Това се случи. Мнозинството поиска П.Р. да стане щат. Да, ама в столицата също са били питани и искат да са щат. Републиканците си правят оглушки. Защо? По причината, че пуерториканците са по-консервативни и очакванията са да гласуват за републиканците.

Колкото и жалко е да се напише е така: политиците подкрепят или не даден щат да бъде или не присъединен единствено на база сметка, а не на желанията на хората. Готови са даже да загърбят пряката демокрация, стига да си нагодят картите, както ги устройва.

Рано или късно в този Конгрес ще има дебат за двата нови щата. Измъкване няма да има. Тогава ще бъде забавно да се проследи как републиканците ще оправдават подкрепата си за Пуерто Рико, но отрицанието си за Вашингтон. Разбира се, че не могат да се изцепят от трибуната „Защото ще ни провалят плановете за мнозинство“. Ще мажат, ще лъжат. Това се помни, естествено. Писах преди как републиканците послъгаха, че няма да гласуват за върховен съдия в последната година на Тръмп, пък го сториха. Сега тези фантасмагории може пак да отблъснат избирателите.

Демократите пък ще трябва да докажат, че ще се борят за новите два щата истински, а не проформа, макар спрямо съотношението на силите да е видно, че няма да успеят май да прокарат столицата като щат. Макар че тече едно отлюспване от републиканската партия на хора, които не са съгласни тя да е тръмпинизирана. Споделих наскоро как има и пенсионирания поради това, макар и елегантно завоалирани. Ако демократите не убедят обществото, че ще дадат всичко от себе си, за да се чуе гражданската воля ще си изпатят.

Може и да Ви се струва крайно, но бъдещето ще бъде на независимите политици-балансьори, които ще бъдат до едно от двете политически семейства, но на предпазливо разстояние. Крайните социалисти и радикализираните конспиратори стават новите ядра. Това е опасно. Отпушването може да дойде единствено от умерените и разумни играчи, които ще нормализират позагубения диалог.

Също така администрацията на Байдън ще води засилена обединителна политика.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1923704
Постинги: 1802
Коментари: 2941
Гласове: 1011
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031