Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2021 10:15 - Невероятни жени - жените на Бенелюкс
Автор: u4itel Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2079 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 27.07.2021 19:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Тези млади държави със силни икономики развиват език (преди да се образуват) - около 12 век. Съседството им със силни държави като Франция и Германия ги прави незабелязани за врага. Търговският им нюх ги превръща в световна сила. И разбира се пристанищата от типа на Ротердам. Макар да е малко по-голямо от Хамбургското. 
  Колко знаете за Испанските Ниски земи до от 1556 до 1774? Те имали за столица Брюксел. Те съдържали части от северна Франция и западна Германия. А и разбира се, днешният Бенелюкс, с изключение на северните части на днешна Нидерландия. Властта  принадлежала на Хабсбургите от Испания. 
 
 Най-известната холандска кралица е Вилхелмина. Тя преживява 2 войни. Въпреки че тронът е запазен за мъже, то тя имала късмет и желязна воля за оцеляване и закрила на нацията си. Най-богатата на времето си жена в света е трябвало да емигрира по Втората Световна война. Родена при млада майка и 62-годишен баща (на тази възраст рядко мъжете могат да имат деца, тъй като надминават 60), но никой не се съмнява, че с истинска кръв, без значение колко достоверни са поведенията и желанията за наследник. 

  И тъй като предшествениците съперници за трона умират млади, може би и поради брачно кръвосмешение между първи братовчеди, тя се оказва убедена, че трябва да се омъжи, било то и за единствения явил се кандидат (от Прусия), a след 3 спонтанни аборта тя ражда престолонаследничка. Но въпреки неутралитета на страната й по време на Първ. световна война и политическо убежище, което дава малко след нея на германец, тя не е неподготвена за Втората световна война. Тя дава убежище през 1939 на германски евреи. А страната й, за нещастие, е окупирана от германци през месец май 1940 и тогава тя ръководи в изгнание от Великобритания. Чрез предавания на радиозаписи тя е опора на холандксия народ. Кралица Вилхелмина абдикира през 1948 в полза на дъщеря си и е била на трона 58 години, започвайки от 10-годишна, но помагана от регент - майка си. Регентство било необходимо и при нейното отслабено здраве в полза на дъщеря си.
  Холандия има славата на място на немалко художници.  Всички знаем за Рембранд ван Рейн, Вермеер и Ван Гог, но колко от вас знаем за холандски художнички? И кои са те?

Най-известната е Юдит Лейстър от средата на 17 в. Тъмнокосата холандка се омъжва за художник и това заблуждава всички за съществуването й, понеже нейното творчество след смъртта й се приписва на сметка или на мъжа й, или на друг художник мъж на име Халс. Дали автопортретът й не спомага за разкриването й едва през средата на 19. Естествено приживе тя е била позната. Особено със стил, характерен за италианеца Караваджо - киароскуро (светлина сянка с ясно очертание и яркост на обект върху фона). Караваджо е започвал с очертаване на поза, гафични черти върху тъмен слой, а после изпълва светли тонове. И всичко това той го превел бързо, за разлика от Леонардовото сфумато. При Лейстер типично набраздените яки са и идеята за холандска мода, завладяла Испания (ства въпрос само за този вид яка) и Англия. Тя обаче с изображенията на жени описва тяхната домашна роля, но така е прието от нейните клиенти на творчеството й.    

 Холандка на име Александрин е първата европейска жена, прекосила Сахара през средата на 19 в. Всички знаем за прочутата танцьорка, куртизанка, шпионка от Първата световна война в полза на германците (а отначало била вербувана от Франция, т.е. шпионирала и предавала на двете страни), загинала трагично при разстрел от французи поради последната си дейност - Мата Хари.
 Най-прочутата боркиня, след кралица Вилхелмина, против германската окупация през Втората св. война е холандската (почти) комунистка Хани, родена през 1920 с червена коса. Тя ръководела бойни атаки, но самата Хани Шафт умира екзекутирана от холандски нацисти само три седмици преди края на войната. За разлика от спорната по отношение достоверност жена Кенау през 16 в. срещу испанците, която според легендите (вероятно измислица) подела въстание от 300 жени, тя не е толкова тачена. Но в Хаарлем можете да видите паметник в нейна чест.  Тук обаче няма да пропусна град Ню Амстердам, който днес е Ню Йорк. Основан през около някъде 1620 се е развивал като изцяло холандски и независим от испанците, за разлика от самата Нидерландия, като южните й части от днес са били испански до 70-те на 18 век. Открит е от англичанин, работещ за холандци и търсел Китай, но се озовал в днешен Ню Йорк. Днес реката в града е кръстена на него: Хъдзън.    Ясно е, че далеч от главните си съперници, холандците там развили по-модерно общество. Жените там се ползвали с много права, понеже можели да пазят моминското си име след омъжването си. А пък неомъжена жена с дете можела да обвини и поиска легално бащинство на заподозрян в акта, ако е женен. Ако пък е неженен трябвало да се ожени за нея, ако не иска да изгуби доста имане. Предбрачните договори в защита на богата младоженка е било често, за разлика от английските колонии. Въпреки че самият Амстердам е бил образцов европейски град-мечта по това време, неговият млад съименник се е "радвал" на робски труд от африканци. И жените все пак не са можели да разполагат при всички обстоятелства с парите си, тъй като в начало на бракосъчетанието избира да е усус (по-свободна с парите си) или манус (обратното). Докато през 60-те на 17 век това почти незастроено селце не станало английско, то е с нетипична защита на женски права. 

  Четейки за белгийките, вие може би очаквате да разберете защо Рубенс от днешна Белгия, а по негово време Нидерландия, е рисувал закръглени жени. Много просто: смятал е, че физическата слабост води до душевна слабост, а той използва библейски и митологични сюжети с бароковия си стил. Но на него ще се спра, когато гворя за френска кралица от итал. произ ход Мария ди Медичи, понеже той е бил нает от нея да й прави портрети и картини по нейна поръчка. А най-известната белгийска художничка се ражда през средата на 19 в. и се казва Ана Розалие Бош с течение импресионизъм, характеризиращо се със сцени на отдих, пейзажи и с отпускащи вливащи се цветове.  Тя била единственият човек, купила картина от Винсент ван Гог, докато той бил жив - днес картината е в Московския музей "Пушкин". А и оставила своя ценна колекция от картини на други художници на държавата си. 
 
 Мари Плейел пък е белгийска пианистка през 19 век. През средата на 20 в. Марта Донас е известна художничка с жанр кубизъм и абстрактно изкуство и живееща в Париж.

 А една от най-известните защитнички на правата на хомосексуалните е белгийка. Сузан Даниел е лесбийка и когато започва активистката си дейност, тя е подкреп
яна само за частта гейове, изключваща жените. Но както и да е, дали въобще тази наклонност е най-вече сред хората на изкуството или природата създава такива, за да ни намали по численост на Земята. 

 Когато говорим за Люксембург, добре е да знаете за друг мой пост - относно Лотарингия: https://u4itel.blog.bg/history/2013/02/22/23-fevruari-rekviem-za-kralstvo-lotaringiia.1056636 
 
 Жените с главна роля в историята на иначе възникналата чак през 1815 държава са Маргарет Австрийска (1480 - 1530), Мария Унгарска (1505-1580) и Мария Терезия (1717 - 1780). Тези управнички, без последната, е трябвало да се сблъскват с Протестантското реформаторство - период, през който повечето северни държави ще станат протестантски и въпреки 30-годишната им война с католическа Испания. А междувременно възникват и процесите срещу вещици. От 1500 до 1800 петдесет хил. жени са изгорени, като половината са в Светата римска империя на германската нация, като Люксембург попада в нея до втората половина на 16 в.  По време на тази империя най-известната люксембургска жена е Ермесинда Първа Люксембургска. Тази графиня властва през 13 в., но ролята на жените в СРИГН не е голяма, а за държава със същото име не можем да говорим, въпреки че почва да се формира нещо като сегашния нидерландски език.  За нея не се знае много освен кога е живяла, въпреки че има нейни статуи. Много по-късно - чак през 1967 г. е първата жена министърка в люксембургско правителство.

 Обаче през 963 възниква градът Люксембург - столица на държавата със същото име. И легендата е свързано с митично женско същество.  Зигфрид се оженил за уж обикновена жена на име Мелусина, като тя му забранила да се виждат в съботите. Но той от ревност нарушил обещанието си и видял тайната й, че тя се превръща в русалка. А тя от яд се хвърлила пред него в река Алзета и повече никой не я видял.


 Трябва да спомена, че Люксембург е бил окупиран през Първата световна война от германците. Смятало се е, че тогавашната управница - херцогинята на херцогство Люксембург е симпатизирала на германците. През 1919 г. парламентът гласува за абдикацията й. Тогава е избрана новата херцогиня на име Шарлота, която е сестра на бившата и абдикирала. Важно е да се спомене, че още преди окупацията - някъде около 1935 г. тя е продала всички свои германски имоти. А мало преди началото на окупацията през 1940 г. херцогското семейство напуска Люксембург. И бива в изгнание в САЩ; и Португалия - родината на майка й. Тя е обявена за майка на нацията. Затова в Люксембург нейният рожден ден е бил национален празник на Люксембург. Но тъй като на 23-ти януари е все още студено, празникът е преместен на 23-ти юни. Смята се, че тя е лобирала Рузвелт за намеса във Втората Свет. война и то още преди инцидента в Пърл Харбър - т.е. японската атака.  


  




Тагове:   холандките,


Гласувай:
2



1. barin - Здравей, Нели. В Холандия( Ниид...
30.06.2021 07:32
Здравей, Нели. В Холандия( Ниидерландия) е по-свободно и съм забелязал, че неща, които навсякъде се смятат за нередни и са забранени са разрешени. Особена страна е Нидерландия. Към невероятните жени очаквам да има няколко кралици, защото там от около век управляват само жени на кралския престол.
Поздрави!
цитирай
2. u4itel - Разбира се, кралиците, обаче те си ...
05.07.2021 14:20
Разбира се, кралиците, обаче те си пазят живота в тайна, чак след смъртта им се разбира ;-) Ще подновя поста си по-късно. А сега ще пиша за къмпингите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 512986
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930