Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2021 22:22 - Невероятни жени - британките през 12-13 в.
Автор: u4itel Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 984 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 11.05.2021 22:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Спомняте ли си песента със солист Фреди Меркюри "Не ме спирай сега"? Там се споменава за лейди Годайва. Една « палава » гола жена, която историята помни като такава. Една бунтарка яхаща кон в знак на протест. Това е реална личност, живяла през 11 в. Обаче дали голият поход из нейния английски град Ковънтри (до Бирмингам) е истина, не знаем. Легендата за него е създадена 100 г. след смъртта й. Тя не искала да бъде видяна и предупредила съгражданите си, че го прави в знак на протест срещу мъжа си Лeофрик, който иронично казал, че ще отмени високия си данък, само ако тя премине из града гола. А през 16 в. легендата била додоукрасена с надзъртащия Том, който не се сдържал да види красавицата гола, но чудно наказание му се стоварило - той ослепял. Леофрик Трети е граф на Ковънтри, той също е реален, но не той е почитан в историята.

  
 Вярно е, че жените в сегашна Великобритания игрят голяма роля в управлението на кралството. За историческите личности, за които знаем много (най-вече кралици), ще кажа в други мои постове тук. От къде започва идеята за едно равнопоставено и демократично отношение към жените? Може би точно към 12-13 век, с появата на фолклор в писмена форма. И тогава засилeно се говори за крал Артур, който уж живял през 6 в. и защитавал бритите срещу саксонците. Това е една личност, която едва ли основава истинска държава, тъй като Англия съществува от 9 в. "Историите" за нея са доукрасени с магьосника Мерлин. Придадена е трагичност чрез прокълнато благородничество на крал Артур, който от незнание спи с полусестра си, а тя зачева и ражда бъдещия му убиец, по този начин се сбъдва предупреждението на божество. Звучи взаимствано от гръцката митология (Едип, който се жени за майка си - оттук "едипов" комплекс на мъж под чехъла на майка си).  Прави впечатление и вмъкнатата история за Светия граал (чаша, от която пил Христос в Последната вечеря). Трагичността на краля се допълва и от образа на жената на Артур, заради която споменавам тази легенда. Това е Гуиневира. Невероятна красавица, която обаче за любовник имала един от най-добрите съратници, че и приятели-рицари от Кръглата маса на крал Артур, на име Ланселот. Според легендата чрез магия една жена, която копнеела за Ланселот, се преобразила в Гуиневира и заченала от Ланселот момче, което много по-късно заедно с други рицари откриват граала. Ето ви напълно разбиращ и демократичен крал, който цени "професията" и тази легенда сътворява един романтичнo-вдъхновен хармоничен свят. Свят, в който жените са действащи и обичат. Толкова, че изневярата им не е прегрешение. Дали и днес английските мъже обичат въпреки миналото на жената в живота си? Според легендата Ланселот спасява осъдената на смърт поради прелюбодейство кралица, убивайки 40 други рицари, според писания от 12 в. (апропо крал Лир - това също е от величавите измислици на британците за крал от 8 в пр.н.e. и възкръсната като развлекателна трагедия от Шекспир).



Тагове:   британките,


Гласувай:
3



1. zarenkow - Жената, или мъжът са
17.06.2021 23:57
такива , каквито ги създаде обществото. Те са продукт и не са начало. Предметите са красиви , или грозни според оценяващият и създателят им. Сами по себе си предметите нямат отношение, какви са. Те са такива, каквито са. Интересното е не какви са, а каква е причината да са такива, защото те са резултат от причините.
цитирай
2. u4itel - такива, каквито ги създаде обще...
18.06.2021 11:34
zarenkow написа:
такива , каквито ги създаде обществото.
Здравейте. Мога да се съглася с вас. Затова, ако човек не познава чужда страна, да не си търси партньор от там - това го казвам на шега.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 507837
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031