Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2021 17:58 - Невероятни жени от Древността: тракийки
Автор: u4itel Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 572 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Днес отново леко ще споменем римляните, под които падат траките. И все пак тракийците надживяват древните гърци с едно столетие (въпреки че някои считат, че Древна Гърция свършва с Древен Египет и Клеопатра, но нали първо Др. Гърция (упс, по-скоро Македонията на Александър Велики, който е що-годе грък, създал друга нация) завладява Древен Египет (и Ал. Велики става и фараон) и родът на гръка Птоломей, от който идва Клеопатра по-късно, е начело). А пък после от разцепилата се Римска империя идва Византия.

 

 Но битката при Коринт през 146 пр.н.е. от Ахейската война е официално краят на Др. Гърция. Но тази история се случва около 30 години по-рано падането на траките, в охолен Рим.

 

 Днес ще идем на балет, написан по музика от Арам Хачатурян - арменец от СССР. Oбаче ще ви рaзкажа за може би измислената съпруга на Спартак: Флавия. Тя е противопоставена, като идея, на жената на римския пълководец (консул) Крас. Невероятни са балетните сцени на двамата влюбени - Спартак и Флавия. Казва се, че когато той [Спартак] е бил доведен за първи път в Рим, за да бъде продаден, змия е била видяна навита около лицето му, докато е спал, и жена му, която е била от същото племе като Спартак, пророчица и е била обект на посещения на дионисийската лудост (т.е. взима или пие някакво вещество, което ти развихря действията), го обяви за знака на голяма и страховита сила, която щеше да го посрещне с щастлив завършек. Тази жена участва в бягството му и тогава живееше с него. (Плутарх, Крас 9.3) [1]

 Изглежда странно, че гладиаторът е имал жена, но не би трябвало. Римските роби често имали съпруги и деца (също), въпреки че такива бракове не били валидни в римското право.

 

 За другата невероятна тракийка - Евридика, ще ви разкаже една опера на Глюк от 18 век. Орфей е уникален митичен поет и музикант, който можел да плени с музиката всяка твар или враг. На влюбения Орфей било предречено от Хименей (бог на брака), че щастието му с любимата му красавица Евридика няма да трае дълго. Когато неговата любима Евридика умира, той се сломява от мъка. (Когато тя се разхождала в гора с нимфи, била ухапана от змия.) Когато решава да потърси любимата си в Долния свят, го посрещат помощнички-божества (служителки на пазача с кучешки образ Цербер). Всички знаем как завършва: Орфей е нетърпелив и преди да излезе с душата (под формата на сянка) на Евридика навън от подземното царство на Хадес, той не спазва условието. А това условие е : да не поглежда Евридика, докато са още по пътя.    

 

 Каква била ролята на жената за траките? За това ще ни разкаже гробница в с. Старосел. Самата тракийска могила, независимо как се казва, е опит да се наподоби утробата на Богинята-майка, наречена Кибела. Тази богиня била и майка на Слънцето, а също и на Орфей. Някои казват, че Кибела е римският вариант на името, а истинското тракийско име е Бендида. Тъй като в култовете и древната история има много мистерии, оставям вие да посетите местата и музеите.

 



Тагове:   тракийки,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 506536
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031