Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2020 14:21 - Методът Монтесори
Автор: u4itel Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1386 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 08.07.2020 14:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Тук не искам да правя никаква реклама, затова ще посоча и недостатъците да се прилага един метод, а не няколко. А и бих посочила защо в наши условия методът се превърна в парвенюшко-изкривен за деца на богаташи. 
 Методът Монтесори се основава на, общо казано, 3 основни принципа само в тази последователност: наблюдавай детето, следвай детето, поправи детето. 

 Т.е. отначало възрастните даваме известна свобода, не се намесваме и за да видим какви са нуждите му го наблюдаваме. Следвай го: не му казвай какво точно да направи (с каква играчка да играе), а му предостави избор (сложи няколко играчки около него). Поправи го (но след като вече е опитало и е получило неуспех), така ще го научиш на труд: "Ах, ти счупи играчката, но мисля, че можем да я поправим, засега ще сложим тиксо, а утре ще я поправим с лепило." Има и други принципи: създай добра обстановка (може би днес не се свързва само с Монтесори, но тя е била от първите изразила такова мнение, което я прави един от основателите на хуманното отношение в Педагогиката), т.е. направи (купи) стол, който да подхожда на ръста на детето ти, легенче (а не леген) за дрехите му, в кото то самото ще пере. Друг принцип: независимост - означава, че детето ще се научи да работи, за да помага на себе си и да е вежливо към възрастните. Друг принцип е само за деца до 3 години: попиващ ум - внимавайте какво казвате пред детето ви и какво вършите, защото за него това са уроците, а не "лекциите" на учителите. 
  Мария Монтесори, починала в средата на миналия век, е една неуморна личност, борбена и непознаваща спирачки пред трудности. Измъкнала се от режима на Мусолини, а после и от този на Хитлер, тя се нагърбва със задачата да просвети многобрайни те неграмотни в многобройната и наскорополучила свободата си Индия. Преди това обаче тя има солиден опит, образование и преди всичко потекло. Именно нейните високообразовани родители й помагат и я изграждат като независима жена, макар и първоначалното противно мнение (да не следва друго освен Универитет за учителки) от баща й (по ирония на съдбата Мария Монтесори става именита педагожка, но е медик-педиатър по образование и немалко практика). Така без учудване за света 30-годишната свободомислеща италианка разкрива пред света, че има скрит син (който ражда на около 27), който е извънбрачен, тъй като нейната тайна любов (и колега) и тя решават, че тя трябва да продължи с работата, а не да стане домакиня. Разбира се, не липсвал шокът, идващ от обещалия да не се жени никога приятел: все пак се жени и то за друга. След смъртта на майка си педиатърката слага само черни дрехи.   Но защо не бих одобрила да се използва само този метод: едва ли днес искаме да се научим на основни неща (вече искаме да владеем технологии от днес и грамотността ни се увеличава в сравнение с онези дни), второ - от друга страна делене на играчки с други деца и изобилието им би причинило немалко кавги между тях и трето- родителите презадоволяват и разглезват децата си.


Тагове:   Монтесори,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 506662
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031