Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2021 10:03 - ТРИ ЛЪЖИ И ГЪСКА
Автор: louisakm Категория: Изкуство   
Прочетен: 1068 Коментари: 3 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Докато си обува обувките, Криста репетира за среща със съседите.  „Добър ден“, сухо и делово, или „Доообър дееен!“, разтеглено, на забавени обороти. „Здравейте“. Това ѝ харесва, защото е кратко. Обаче Рейгън от четвъртия етаж каза, че не било уважително.

Всъщност, Криста се надяваше се да не среща никакви комшии, за да може да се спусне шус по парапета. 

Беше началото на Великите пости и стълбището миришеше на презряло зеле и шампоан. Дядо Влайко се беше вкопчил в парапета и от напрежение кокалчетата на ръцете му щяха да изскочат. Единият му крак, сякаш гумен, не можеше да прецени височината и ту се вдигаше прекалено високо и не можеше да стъпи, ту прекалено ниско и риташе стъпалото. Влайковица се качваше зад него, държеше двата му бастуна и огромна пазарска чанта.

- Добър ден – поздрави Криста.

Очите на дядо Влайко бяха воднисти, брадата му - бяла като сняг, костюмът му – черен като вакса. Приличаше на черно – бяла фотография на Господ.

- Върви, че задръстваш стълбището – пришпори го Влайковица и гуменият му крак отново захвана да опипва стъпалата.

Влайковица беше висока и слаба и тържествена, бялата ѝ коса - стегната в кок, тъмносини дрехи, остри обувки, фини глезени. Понякога спираше децата на улицата и им показваше албумче с картинки от Страшния съд.

Този път лицето ѝ беше червено и потно, явно чантата ѝ тежеше, защото докато чакаше дядо Влайко да вземе завоя, я остави на земята.

- Нека да помогна!

Криста се втурна да вдигне чантата, но Влайковица размаха бастуните.

- Няма да пипаш!

В този миг чантата започна да мърда и отвътре се подаде снежно-бяла дългошиеста глава с оранжева човка.

Така Криста се запозна с Есмералда.

Очите на Есмералда приличаха на стъклени топчета, очертани с оранжев пастел. Опита да размаха крила, но Влайковица ловко набута главата ѝ обратно в чантата и я стисна под мишница.

Пуснаха Есмералда да живее в заградения заден двор на кооперацията. Сипваха ѝ вода в алуминиево легенче и два пъти на ден Влайковица я хранеше с попара. Когато ѝ беше скучно, Криста я гледаше от балкона и я целеше с царевица за пуканки.

По това време играеха на индианци и понеже всички искаха да бъдат Харка синът на вожда, Валери Малкия Рейгън се хвана на бас, че ще отскубне три пера от опашката на Есмералда за да си направи корона.

Криста наблюдава битката от балкона. Есмералда се хвърли с двата крака напред, изрита Валери в гърдите и зараздава шамари с широките си крила. Надаваше бойния рев на сиуксите, а Валери ревеше магарешката.

Когато ги разтърваха, беше накълван до кръв.

Рейгън от четвъртия етаж закачи съобщение на стълбището, че се забраняват домашните любимци с изключение на кучета порода пудел и йоркширски териер и декоративни рибки.

- Може ли пудел? – попита Криста.

Майка ѝ многозначително замълча. Пробваше нова рецепта за курабийки с формата на розички. Тестото беше станало лепкаво и розичките не искаха да се отлепят от мушамата на масата.

- Или йорки?

Отново не получи отговор. Беше ѝ ясно, че си играе с огъня, но не можеше да се спре.

- А декоративна рибка?

Майка ѝ смачка розичките и опита да запрати купчината тесто обратно в купата, но то беше залепнало за ръката ѝ, та трябваше да го отделя с ножа.

Развика се и всички комшии разбраха колко мърлява е Криста, как си хвърля дрехите по столовете, как домашните любимци смърдят и причиняват алергии. Освен това ѝ забрани да слиза при Есмералда. Каза ѝ, че ще хване краста и ще умре, обаче преди това ще яде бой и ще седи наказана един месец. 

Затова Криста стои на балкона, замеря Есмералда с царевица за пуканки и я чака да снесе яйце. Баща ѝ има две теории по въпроса. Първата е, че Есмералда всъщност е гъсок и ще снесе яйце когато цъфнат на Радой Ралин налъмите. Според втората, Есмералда снася златни яйца и Влайковица си ги крие в кока.

Бащата на Криста е голям лъжец. Така каза майка ѝ онази вечер, когато се скараха шепнешком, а Криста се правеше, че гледа телевизия. От тогава майка ѝ меси сладки и ги изхвърля и крещи по Криста така че да я е срам от комшиите. Криста пък ходи след баща си и брои лъжите му.

Веднъж каза на чичо Димо, че  запорожецът е вдигнал 160 километра в час на магистралата. После, на Коледа ѝ разказа как защипал пискюла на дядо Мраз и го изнудил да им даде повече подаръци.

На Разпети петък Влайковица довлече един пън и го остави на двора. Есмералда любопитно го разгледа и завря човка във всичките му грапавини и цепки.

Криста чу баща ѝ да разказва на чичо Димо как преди да я обезглавят, жената на някакъв английски крал поискала да ѝ остават дръвника в килията, за да може да репетира.

В съботата сутринта баща ѝ я заведе на кино. Майка ѝ беше захванала да меси козунаци. Гледаха две прожекции на Сандокан, а като се прибраха, им се караха, защото козунаците не бяха втасали.

Чичо Димо миеше двора с маркуч. Есмералда я нямаше.

- Закараха я на село, - обясни баща й.

Тази беше третата лъжа. Или може би четвъртата, Криста не беше сигурна за онази история с английския крал.

В албумчето на Влайковица лъжците висят закачени за езиците над пламък, който излиза от ноздрите на полегнало магаре. На същата страница тези, които не почитат родителите си ги киснат в каци за зеле. Хубавото е, че са заедно.

 




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lexparsy - Няма как да изкажа едновременно ...
14.04.2021 20:20
Няма как да изкажа едновременно комплименти и благодарности... :-))
Винаги се шегувам, че това което ми се чете Господ ми го набутва в ръцете... А като си имам гигабайти електронна библиотека, вчера като се зачетох не мога да спра, , и Тази вечер ще се забавлявам още докато си почивам с други разкази... Оотдавна, не съм се смял сам и кеф така искрено.
Ако ги имаш издадени моля сподели!
   Лекс
цитирай
2. louisakm - Благодаря! :) Тук е голяма част от ...
14.04.2021 23:24
Благодаря! :) Тук е голяма част от това, което имам. И мен историите сами ме намират. Изобщо, няма по-голямо приключение от скуката!
цитирай
3. lexparsy - Тогава те молим!
15.04.2021 23:12
Молим те, продължи да пишеш необятните приключения на твоята скука... :-)))
Ако някой хейтърски повей вятър се прояви да те анализира, просто му тегли една... откровена на ум... и му прости,, за наказание...,:-))
Но... Просто продължи да пишеш!
Нашите поздравления и уважение имаш!
   Лекс
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: louisakm
Категория: Изкуство
Прочетен: 91865
Постинги: 21
Коментари: 52
Гласове: 246
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031