Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2020 20:31 - Ноти за начинаещи или колко "откачен" е бил Бетховен
Автор: u4itel Категория: Хоби   
Прочетен: 513 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.12.2020 10:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Всички сме чували цяла нота има 4 времена или 8 маха, но по този начин едва ли ще запомниш лесно. Какви времена бе, човек - секунда ли е, час, какво? И тук точно ще ви спра на теорията за темпото - чували сте за адажио, алегро, виваче. Та тези темпа определят колко ще ви е трайна четвъртината нота - онази черна нота със залепен вертикал, но без камшик/ци. При адажио една четвъртина е 1 секунда и тогава онази малка празна нота, която наричаме цяла, е 4 секунди. Но какво става, ако увеличим темпото към виваче - над 3 пъти повече, то четвъртината е 1/3 от секундата. Ето защо не казваме секунди, а времена, а маховете с ръка в една посока май само в Бг си смятаме.  А какво е това ключ сол, без него не може ли? Може, но тогава най-често е ключ фа. Разликата е там, че вместо да използваме спомагателни долни линии (както е за ниско до), то издърпваме всички ноти нагоре и долно фа (което е по-ниско от долното до) ще пронизва 4-тата линия на петолинието и пианистите казват: ключът фа е за ниските тонове и са за свирене с лявата ръка, а когато имаш ключ сол - с дясна ръка. Какво е това "до мажор" (тук изобщо няма да говоря за минор, за да не ви объркам), но следва подобна логика? Погледнете клавишите на пианото тук:   https://www.wikihow.com/Learn-Keyboard-Notes 

Онези белите клавиши, започвайки от английското "С"-и, пропускайки черните клавиши. Всички ли мажори пропускат черните клавиши? Абсолютно не. Мажорите не се определят по цвета на клавишите, но той определено помага на математическата формула за мажор: 2 тона+половин тон+3тона+половин. Обаче цял тон според клавишите е всеки от онези белите клавиши, които са обградили черни малки клавишчета. (На англииски до, ре, ми, фа, сол, ла, си, до е с букви по англ. азбука "си, ди, и, eф, джи, ей, би, си". Следователно: До -- ре = 1 тон и  ре--ми=1 тон, дотук 2 тона, трябва сега половин: това е разстоянието ми--фа, т.е. взимаме и фа и т.н. С други думи полутон е разстояние между всеки съседен клавиш, без значение черен или бял; а разстоянието между два бели клавиша, между които се е вплел черен, е цял тон или по-просто тон.   

 Ще кажете, опитвам се да ви говоря за музика, без да ви карам да я слушате. Особено: темпо без слушане не се разбира. Но точно така се получило с клетия Бетховен, когото до немного смятахме за откачен, който отневиделица увеличава темпото и го намалява, а музикантите избягвали да го следят точно. Оказва се, че оглушаващият композитор бил измамен с лошофункциониращ метроном и той рядко разбирал къде е адажиoто, разчитайки на движенията на махалото на метронома.


Тагове:   четвъртината,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 506540
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031