Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2013 22:46 - Вулканите
Автор: u4itel Категория: Хоби   
Прочетен: 1285 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.08.2013 14:37


1. Какво е вулкан - кратко определение и видове
Вулканът е геоложка формация, при която се наблюдава излизане на магма (разтопена скална маса) над земната повърхност. Най-често на Земята вулканите се наблюдават в близост до границите на континенталните плочи. Вулканите според активността си се делят на:
Действащ вулкан е вулкан, който е имал най-малко едно изригване през последните изминали 10 000 години. Действащият вулкан може да бъде в изригване или спящ. 
Вулкан в изригване е такъв, който има в момента изригване...
Спящ вулкан е действащ вулкан, който не е в изригване, но се подозира, че отново може да изригне. 
Угаснал вулкан е, който не е имал изригване най-малко 10 000 години и не се подозира отново да изригне.
Най-голямото струпване на действащи вулкани се намира в тихоокеанския вулканичен пръстен на Земята. Огненият пръстен се простира от полуостров Камчатка през Курилските острови, Японските и Филипинските острови, Източна Индонезия и Нова Зеландия и по-нататък през Антарктида през Южна и Северна Америка завършва на Аляска и Алеутските острови. Пръстенът наброява 328  действащи вулкана, което представлява 75 на сто от световното количество на действащите вулкани.
Само във формата на планина над морското равнище ли са вулканите? Всъщност има подводни вулкани (могат да бъдат открити чрез хидрофони и обезцветяването на водата от вулканични газове) и вулкани под ледовете (характерни са за Исландия и Антарктика, но и в някои части на Канада).
2. Интересни факти за действащи вулкани
Кракатау е вулканичен остров между Ява и Суматра. Изригването на връх Кракатау на 26-27 август 1883 г. е сред най-яростните вулканични събития отбелязани в историята. Изригването е било равностойно на 200 мегатона тротил, около 13 000 пъти повече от атомната бомба, опустошила Хирошима. Голяма експлозия е ясно чута чак в Пърт, Западна Австралия, на около 3 110 km разстояние. През 1927 г., изригване е причинило по-малкият Анак Кракатау ("Детето на Кракатау") да се издигне от морето; и новопоявилият се вулканичен остров продължава да нараства със средна годишна стойност от 7 метра на година.
Вулканът Аренал в Коста Рика е най-активният вулкан, намиращ се на 90 км северозападно от Сан Хосе, извисява се над езерото Аренал.
Везувий е избухвал много пъти и днес е смятан за един от най-опасните вулкани в света, защото население от около 3 милиона души живее наблизо.
Планината Фуджи е най-високата планина в Япония на 3 776 м височина. Той е и символ на Япония, който е често посещаван от туристи и алпинисти. В момента, той е класифициран като активен с нисък риск от изригване. Последното регистрирано изригване е било през 1708 г.
3. Прогнозиране и евакуация преди изригване
Отчитането на многобройни ниски по степен земетресения е един от начините за прогнозиране.
Вулканичната дейност обаче би могла да бъде предсказана и по следните начини - чрез промени в температурата или пък в газовата смес, която излиза над земята. Проф. Шрайбер (вулканолог) предпочита мравките. Те живеят точно там, където са процепите, през които излизат газовете. Ето защо промените в газовата смес, излизаща на повърхността, се отразява върху поведението на мравките. "Ако например под земята започват промени, мравките на повърхността или напускат региона, или започват да измират", обяснява професор Шрайбер.
4. Как се отразява на природата активността им
Позитивно: Етна е вторият по големина действащ вулкан в Европа, който в момента е с височина 3 329 метра и е разположен на източния бряг на Сицилия. Плодородния вулканичен тор подпомага за благоприятното земеделие, с лозя и овощни градини разпространено в ниските склонове на планината и в широката равнина на Катания на юг.
Негативно:  В Европа Катла, който е скрит в един от най-големите ледници на Исландия би надминал известния Ейяфятлайокутл. Диаметърът на кратера на Катла е десет километра, следователно неговото изригване може да предизвика катастрофално наводнение при разтопяването на ледника, от който стотици хиляди кубически метра вода ще отидат в Атлантическия океан.

 Освен възможни човешки жертви, които вулканът може да причини, пепел и серни газове при изригването могат да достигнат стратосферата, при което слънчевите лъчи ще престанат да проникват през атмосферата, което ще доведе до падане на температурите. Газовете могат да образуват сярна киселина, която може да падне на земята заедно с валежите.

 5. Вулкани на други планети
Интересно е например, че на Йоспътник на планетата Юпитер, е забелязана активна вулканична дейностдължината на шлейфа при изригването на вулкана достига 300 км. Затихналият вулкан Олимп на Марс също представлява интерес за вулканолозите. Нептун получава едва 40 на сто енергия от Слънцето, а изработва цели 161 на сто.
Използвани източници: http://snaiper-bg.net , реферат на Русенския университет, новини




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 510418
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930