Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2013 21:04 - Неща, които искате да знаете за шоколада
Автор: u4itel Категория: Хоби   
Прочетен: 1788 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Наближава Великден. А с него и похапването на шоколад. Ето неговата история.
Маите са правели горчиво-сладко питие с подправки, като изпичали и смилали зърната на какаовото
дърво заедно с царевица и го смесвали с подправки, а после го оставяли да ферментира. Това питие било консумирано от елита при церемонии. Ацтеките, които живеели в днешно централно Мексико, също почитали това насаждение, но тъй като живеели там, където какаовото дърво не можело да вирее, те се сдобивали с какаови зърна чрез търговия или като военна плячка. Но императорът на ацтеките, Монтесума, бил победен от Ернан Кортес през 1519 г.  Шоколадът дошъл в Европа чрез Кортес. А конкистадорите се научили да правят напитката по-приятна за европейския вкус, смесвайки праха от печените какаови зърна със захар и ванилия. Испанците изнасяли какаов прах (но това не било днешното какао на прах) и не казвали за зърната от какао.
Известни открития и откриватели относно съставките на шоколада
Но това не можело да остане в тайна за дълго... В средата на 17 век в Англия сладкари започнали да слагат какаов прах в различни сладкиши. През 1828 един холандски химик, Каспарус ван Хаутен, измисля метод за отстраняване на горчивата мазнина - която наричаме какаово масло - от прах от печени какаови зърна. Неговата цел била да направи вкуса на напитката по-сладък и приятен. Неговият син (Коенраад ван Хаутен) обогатява праха с алкални соли (калиеви или натриеви карбонати), за да може прахът да се смесва по-лесно с вода. Днес този процес е известен под името "дъчинг".
Кои държави произвеждат днес какао
?
Кот д"Ивоар (Западна Африка) е най-големият производител на какао. После: Гана, Индонезия, Бразилия, Нигерия, Камерун, Еквадор, Малайзия. Родното място на какаото не е Африка. Но какаото се произвежда в страни в периметър 10° на юг и 10° на север от Екватора.
Мога ли да правя шоколад вкъщи?

За това Вие се нуждаете не само от какао на прах, но и от какаово масло. А закупуването на такова може да бъде трудно. Някои предлагат да се използва обикновено масло от мляко вместо това.
Но можем също да започнем с какаови зърна. Ето видео, което намерих за всички, които искат да разберат как става това: https://www.youtube.com/watch?v=TmltbpDJ5XM Първият груб процес е да получим шоколадов ликьор. Това не е лесно, защото ни трябват машини. Шоколадовият ликьор (какаов ликьор) е чист шоколад в течна форма (той не съдържа алкохол). Той съдържа и двете - шоколад на прах и какаово масло в почти равни пропорции. Можем да добавим малко повече какао на прах, за да получим черен шоколад, след това захарта и ванилията. Също трябва да темперираме шоколада, за да се получи еднакъв и дълготраен цвят.
Видове шоколад

Черен шоколад - това е шоколад, който не съдържа мляко или много по-малко от млечния шоколад. САЩ нямат официална дефиниция за черния шоколад, но европейските правила определят минимум от 35% какао.
Млечен шоколад - това е като черен шоколад, но съдържа мляко на прах или кондензирано мляко.
Бял шоколад - белият шоколад се произвежда само от какаово масло, без да се добавя какаов ликьор.
Аерошоколад - има също аериран шоколад, съдържащ известни количества мехурчета въздух.
Шоколадите могат да съдържат лецитин - соев или слънчогледов. (Натуралният шоколад обаче е без лецитин.)
Аз, майсторът на шоколади - какво аз мога да направя

За да направим шоколадови фигурки, се нуждаем от няколко последователни слоя разтопен шоколад. Това е трудно. Най-лесно е с балони, ако искаме да направим само кошници. В кошничките можем да сложим сладолед. Имаме нужда от балони, които слагаме в разтопен шоколад (на водна баня - т.е. в съд с вода на бавен огън има друг съд, в който разтапяме шоколада). Не намазваме с шоколад края на балона с възела. След това чакаме, докато изстине. После разрязваме близо до възела, докато балонът спихне.
Традициите и шоколадът

Почти задължително е да се яде шоколад на Коледа, Свети Валентин (ако го празнувате) и Великден. Това доказва, че е по-евтино да се даде шоколад, отколкото друго нещо. Не всички шоколади са с добро качество, но най-важното е да бъдат добри за нашето здраве. Ако имате проблеми с бъбреците, консултирайте се с Вашия лекар относно консумирането на шоколад. Шоколадът е подходящ да се консумира с нашите близки. Истински празник е, когато ядем шоколад с хората, които ние обичаме.



Тагове:   шоколад,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 513170
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930