Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2021 21:08 - Невероятни жени от Древността: Древен Египет и една измислена героиня
Автор: u4itel Категория: История   
Прочетен: 1956 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 22.03.2021 09:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Днес ще ви разкажа за една измислена етиопка от опера, която ни потапя в онзи далечен в културен и времеви план свят, но и за истински съществували жени. Етиопката е Аида от едноименн опера на Верди. Действието за време отпреди 1000 г. преди н.е. По времето на войни между Египет и Етиопия, когато и двете цивилизации почитали бога на Слънцето - Амон. Поради тази причина повечето имена от времето започвали с "Ам" и така са и имената на две от действащите лица - Амнерис (дъщерята на фараона, влюбена във висшия военен Радамес, който обаче е във взаимна любов с етиопка Аида) и бащата на Аида - етиопския цар на име Амонасро. Любовта обаче между Радамес и Аида е невъзможна. А след като Аида служи за шпионин на баща си под предлог да не се чувства предателка на етиопците и скритият й баща да подслуша за военните планове на Радамес, той е наказан на сигурна смърт да изтлее в окоп (гробницата на храма на Вулкан -  но най-вероятно става въпрос за египетския бог Пта, тъй като Вулкан е негов римски еквивалент). Но озовавайки се там, Радамес открива кого мислите? След като Амонарсо успява, той може и успява да спаси пленената Аида, но тя пожелава да не го последва, а да се жертва, надявайки се да срещне отново любимия. И го среща в окопа, като първа издъхва. Историята завършва с Радамес, когото го очаква същата участ. 

 Историята на Нефертити започвам с иторията на един бързо починал фараон на име Тутанкамон, починал около 1324 г. пр. н.е. , който започва да е в мумифициран образ едва 19-годишен поради хормонален дисбаланс от кръвосмешение, тъй като роднинските бракове за управниците не са проблем, понеже били смятани за богоравни. Баща му (Ехнатон) първо се оженил за въпросната Нефертити (преведено името й значи "красивата идва"), от която нямал синове, затова се оженил за сестра си (или братовчедка си), която му била второстепенна съпруга. За да се отвратите напълно от фараонския бит, ще ви кажа, че Тутанкамон бил погребан с 2 зарадоша, които чрез ДНК-анализ били идентифицирани като негови деца (момичета) (на 19-годишния покойник). Тя (Нефетити), както и съпруга си, била монотеистка - т.е. почитала един бог - тогавашен на Слънцето (с тези египетски богове направо се побъркваш) - Атон. След като мъжът й почива, тя изчезва от историческите хроники. Обаче за нея се знае, че била предана и с фараона се обичали. Била и голяма красавица. Когато изчезва от хрониките, последно е оплаквала с мъжа си 13-годишната им умряла при раждане дъщеря (от общо 6-те си). Знае се, че най-древната фараонка, която по право, а не по брак, се възкачва на трона (и за която има доказателства) е отпреди 5 века преди тази история. Това е Нефрусобек. Нефертити е фараонка по брак. Но защо ви разказвам за Нефертити? Тя е участвала дейно в политическия живот, пишейки писма до чуждестранни държавници. Но с мъжа си си спечалват омразата на египтяните заради монотеизма. Още Тутанкамон връща почитта към познатите богове, та виждате колко трайна е била религията на упавляващата двойка. А дали Нефертити не управлявала до 9-годишната възраст на Тутанкамон - няма яснота. И дали бащата на Нефертити не е следващият след Тутанкамон.

 Последният древноегипетски владетел е жена, а след това Древен Египет пада под римска власт. Но за съжаление тя нямала титла фараон/ка, а обикновен ко-регент, тъй като малко преди новата ера Египет отдавна бил станал по-консервативен по отношение на жените. Та тя властвала като жена на собствени двама братя и понеже като интелигентна не й се размножавало с тях, та и по силата на друг полумъж-полудете - синът й от небезизвестния римлянин Юлий Цезар, на име Цезарион. От книгата на историка Плутарх "Животът на Юлий Цезар" научаваме за еротичната първа среща между двамата властници (46-та г. пр.н.е). Умната (без да знаем колко красива била) Клеопатра се завила гола или в килим, или в чаршаф (преводът не позволява точност) и бивайки скрита от погледа на нищо неподозиращия Юлий, излиза от предназначения му от нея подарък. След това престои бурна нощ, която довежда до зачеването й с Цезарион. Тя обаче довежда до луда любов генерал на Юлий - Марк Антоний, от когото имала 3 деца (Марк Антоний имал четири брака, но не по едно и също време и никога с Клеопатра). И моля ви не бъркайте Гай Юлий Цезар с Гай Юлий Цезар Октавиан, защото последният е този, който я е заловил и присвоил нейния Египет. (Уловителят на Клеопатра VII е първият римски император.)Тя умира, самоубивайки се с отрова, но не се знае дали е вярна легендата, че предложила рамото си на отровна змия. Предпочела е смъртта пред унижението да бъде победоносно разкарвана из Рим като пленничка. Обаче преди смъртта й Марк се намушква в корема и умира, нежелаейки да бъде представен като предател, а тази история довежда до написването на известната Шекспирова творба много след смъртта им. Счита се, че месец август носи името на ловеца на Клеопатра, понеже той приема името Октавиан Август и точно поради това че я залавя през август, избира месеца да носи името му.. 



Тагове:   Нефертити,


Гласувай:
8



1. blackpredator - някакак
21.03.2021 22:06
остава незабелязана Хатшепсут
пък си има свое място :)
цитирай
2. u4itel - остава незабелязана Хатшепсут...
22.03.2021 08:56
blackpredator написа:
остава незабелязана Хатшепсут
пък си има свое място :)
За съжаление няма много данни за нея, тъй като следващите фараони-мъже се погрижват след нея да няма втора (чието право да не идва от брак, настойничество). Например за Клеопатра знаем от много сведения и легенди. Например историята на Плиний (Стари, Млади - не знам кой) за облога на Клеопатра между Марк и Клеопатра, че тя ще вечеря скъпо, въпреки че с нищо не се забелязвало. Тя взела една от огромните си обици и я разтворила в силен оцет, след което го изпила. Казват, че друата перла била разделена на две и послужила за украса на женска статуя в Пантеона в Рим, който пантеон съществува и до днес.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 509548
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930