Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2011 08:58 - Утре е 17 ноември - Ден на студентската борба за свобода и демокрация
Автор: u4itel Категория: История   
Прочетен: 4351 Коментари: 17 Гласове:
4

Последна промяна: 17.11.2011 07:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Това е и Международен ден на студентите.
През късния октомври и ранния ноември 1939 се провеждат студентски демонстрации, няма и година след окупацията на Чехословакия от германски войски [и нахлуването им в Полша е преди времето на демонстрациите], начело на някои от които е и Ян Оплетал - студент от Карловския университет в Прага.  А на 17 ноември, когато е трябвало да се погребе тялото на Оплетал, нацистите екзекутирали още 9 лидери на студентски протести и пратили други в лагери.

На 50-тата годишнина от тази дата (17 ноември 1989 г.) студентите в Прага отново протестирали, но този път срещу комунистическия режим, като дали тласък за политически промени и начало на т. нар. Нежна революция.

Източник: http://encyclopedia2.thefreedictionary.com/World+Students%27+Day



Гласувай:
5



1. germantiger - ...
16.11.2011 13:19
Допуснала си грешки:

1. НЕ НАЦИСТИТЕ, А НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИТЕ, (но това "айде холам" детайл)

2. ПЪРВО Е ПРИСЪЕДИНЕНА чЕХОСЛОВАКИЯ, СЛЕД КОЕТО СЕ РАЖДА НОВА ДЪРЖАВА - СЛОВАКИЯ, КОЯТО ПРЕДИ ТОВА ЧЕХИТЕ НЕ ПРИЗНАВАТ И ВЛАДЕЯТ, А ЧЕХИЯ Е ИМАЛА:

СОБСТВЕНО ПРАВИТЕЛСТВО И ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНИ ОРГАНИ И Е ПРОТЕКТОРАТ БЬОМЕН УНД МАРЕН - БОХЕМИЯ И МОРАВИЯ

Иначе казано германските войски първо навлизат или както казваш ти окупират Чехия, създават нова държава Словакия и след година е Германо-полската война 1939г.

СЪЩО ТАКА Е ДОБРЕ ДА СЕ ЗНАЕ, ЧЕ ЕДНА ОБЛАСТ ОТ ЧЕХИЯ Е ЗАГРАБЕНА ОТ ПОЛЯЦИТЕ, ДРУГИ ПРИГРАНИЧНИ ТЕРИТОРИИ ОТ УНГАРЦИТЕ!
цитирай
2. u4itel - Тази статия не е за история на вой...
16.11.2011 14:34
Тази статия не е за история на войните и териториалните въпроси, а за история на студентските протести.
Дали ще ги наричате нацисти или не, това няма връзка със случая - в източника, който цитирам, е писано на няколко места "нацистки войски". Аз си позволих да редактирам оригинала, като в изреченито за окупация и нахлуване писах "германски войски", а за екзекуция - нацисти, като не намирам за точно да се казва "нацистки войски", когато се говори за екзекуция и не намирам информацията за много точна, за да говоря за войски - тук няма подробна информация кой е издал такава заповед.
цитирай
3. germantiger - ...
16.11.2011 18:01
Аз не оспорвам Вашия постинг въобще, просто споменавам за необходима корекция на една явна грешка - ВОЙНАТА С ПОЛША Е СЛЕД ОКУПАЦИЯТА НА ЧЕХИЯ, нищо повече.

Няма проблем да пишете германски войски или нацисти, с това не споря, а дали ще коригирате "хронологията" е Ваш избор.

А пропо, Ви поздравявам за инфото, защото аз не знаех за такъв студентски ден - научих го сега и тук.
цитирай
4. u4itel - За нахлуването в Полша се спомен...
16.11.2011 18:37
За нахлуването в Полша се споменава, че е преди студентските демонстрации, а не, че е преди окупацията на Чехословакия. Може и така да излиза, защото съм дала информацията много накратко, но това е, защото младото поколение и без това ще си помисли, че войната официално почва с Чехословакия (а тя официално почва с Полша). Като "малко след окупацията на Чехословакия" се има предвид почти 1 година. Цялото уточнение между запетаите се отнася до протестите, а не до войната, но е вярно, че е малко трудно за разбиране - това е с цел някой да не си мисли за Полша вместо Чехия и Словакия (като последните 2 след окупацията са и в различни лагери, а Чехия дори, може да се каже, че след нея не съществува).
цитирай
5. u4itel - Коригирах [и нахлуването им в Полша ...
16.11.2011 18:46
Коригирах [и нахлуването им в Полша е преди времето на демонстрациите], а не [... преди това] и разместих текста.
цитирай
6. germantiger - ;)
17.11.2011 00:50
Вероятно и аз съм се подвел, а и не трябваше прибързано да гласувам против постинга ти. Добре дошла в секция или категория история където си писала и прощавайза прибързаната реакция. А това, че си коригирала нещо което за много от хората би било двусмислие дори правилно да си го изписала - приветствам!

Блог.бг си плаче за лингвист (пише в профила ти), има нужда от такъв безпристрастен (доколкото това е реално) особено за пишещите за история!!!
цитирай
7. u4itel - Аз това с Чехословакия започнах ...
17.11.2011 07:45
Аз това с Чехословакия започнах неистово да го коригирам - "близо година", но не е близо година, там са малко поетапни отцепвания и завоювания, та не може да се каже за цяла Чехословакия (или части от нея). Да се чете за Мюнхенска конференция и всичко ще се разбере.
цитирай
8. germantiger - ...
17.11.2011 13:40
Трябва да се чете и преди Мюнхенската дори, иначе едното отцепване/или присъединяване към Райха на зудетендойче по мое нескромно мнение е било съвсем справедливо, в края на краищата може да се прочете и това:

http://germantiger.blog.bg/history/2011/05/09/edin-germanec-protiv-9-mai.744071

... и евентуално "това":

http://germantiger.blog.bg/history/2011/04/05/genocid-dyshterite-na-germaniia-1.723077
http://germantiger.blog.bg/history/2011/04/12/genocid-dyshterite-na-germaniia-2.727897
http://germantiger.blog.bg/history/2011/07/21/genocid-dyshterite-na-germaniia-3.787406
http://germantiger.blog.bg/history/2011/10/13/genocid-dyshterite-na-germaniia-4.834492
цитирай
9. u4itel - Ами Люксембург тогава защо герм...
17.11.2011 15:48
Ами Люксембург тогава защо германците го окупираха?
А и подобно на грабежа на Чехия, балканските държави да са грабили от Турция ли?
Но след появата на ядрената енегретика и опасностите при природни и всякакви други бедствия, няма значение кой за какъв се смята.
Светът върви към обединение (поне на тези, които могат да спазват общностни правила и да не се опитват да властват с културата си), за да се защити вече от последиците на своя прогрес.
цитирай
10. u4itel - @Germantiger, прочетох за детс...
17.11.2011 16:20
@Germantiger, прочетох за детството Ви, през което са Ви наричали "фашист". Децата около Вас е трябвало да бъдат възпитавани строго, а не те да се опитват да дават квалификации на по-различните от тях. А Вие защо не им казахте, че сте от ГДР или ако не сте, че корените Ви са от там, но сте се преместили в другата Германия ;-) ?
цитирай
11. germantiger - ...
17.11.2011 18:40
Люксембург или Летцебург или херцогство Люксембург дълго време е било част от германския Райх, след Френско-Птруската война също, а векове преди това и част от Свещената "Римска" Империя на Германската нация (както е пълното и наименование) просъществувала като формално "образувание" до 1809г.

В Люксембург основния език е германски диалект, имат малък процент и френско говорящи да ги наречем малцинство иначе от години се опитват да им измислят език люксембуржоа, вероятно като македонския на македонците "до нас" (макар сравнението да не е коректно).

Моя род не е от ГДР, а от Ост Пройссен или иначе казано Източна Прусия, която след войната си поделиха Полша и Русия, родина на хора като Кант, Нитцше итн... За дразгите в детството ми съм виновен и аз, често пъти съм бил крив "идиот" ;)
цитирай
12. u4itel - Свещената "Римска" ...
17.11.2011 18:58
germantiger написа:
Свещената "Римска" Империя на Германската нация.

Древните римляни = германци? Посмали малко ;-)
Ние - българите, защото сме по-чернички, сме от Азия и сме строили вероятно Великата китайска стена, но от селектирано смесване в Европа сме се леко поевропейчили ;-).
Но аз понеже повече зная за Англия и другите островни държави около нея, ще кажа, че те си мислят, че историята на техните държави е отпреди Стоунхендж.
цитирай
13. germantiger - ...
17.11.2011 19:59
;)

Свещената Римска Империя няма общо с Римската република или империя в Античността, а е средновековно държавно "образование" включващо в различни периоди франкската държава, земи в Германия, Италия, дори Испания. Карл V Шарлеман като коронован от римския папа и не само той с тази амбиция, а Фридрих Барбаросса и кой ли не...

Името Англия идва от германското племе англи, което от местността Ангелн между днешните Дания и Германия, там юти, англи, а по-късно и сакси се преселват в земите на Британия и за това днес английския език е в германската езикова група, разбира се с примеси и заемки не само от страогермански, но и от френски, латински итн, това убеден съм го знаеш.
цитирай
14. u4itel - Англичаните и другите в Обедине...
18.11.2011 08:14
Англичаните и другите в Обединеното кралство са като в едно мини-Европейско съюзче.
В английския език дори има и турски думи - например думата "sabot" - означава по принцип "стара обувка" от турски или арабски произход, но минава чрез френски език в английския, като за сабо (обувки с дървени подметки) имат още думите "clogs" и "pattens". А голяма неправда е да наричат локума Turkish delight.
А най-странната дума, която са си измислили, повлияни от чужди приказки на далечни страни, според мен, е serendipity - означава "да намериш нещо, което не го очакваш, като щастлива случайност". Да не говорим, че те имат усета да взимат от чуждото и да го градят - известни английски писатели са вземали сюжети от Античността.
Не мога да говоря за история на Германия много, но мога да кажа, че германците нямат това чувство за градеж над нещо установено чуждо - може би защото капитан Джон Смит не е германец, но е имал дух на приключенец и градител: http://home.netlinc.org.uk/ContentStore/__Public/Documents/0019400/19478/cdrom/East%20Midlands/tudor/Exploration/story693.htm.
Но всяка култура си има своите достойнства, харесвани от едни или непонятни за други - човек трябва лично да я преживее, за да я разбере.

цитирай
15. germantiger - ...
18.11.2011 14:17
Германците имат "нещо" което никой няма - философска мисъл която няма равна:

Кант (макар половингер и полускот), Хегел, Шеллинг, Нитцше, Шпенглер лично мое предпочитание (въобще не иде реч за Фихте, Фойербах итн), имат и музика на която несериозните италианци също не удържат в сравнение: Хендел (нищо, че англичаните го имат за свой като Джордж) Бах фамилията, Беетовен, нежния Шуберт, фамилите Щраус, Вагнер (оставяйки на страна Глук, Бухстехуде, Браамс... )

Германските философия и музика са недостижими за друг народ... айде и Протестантстово в началото да добавя.

Лично аз обожавам английския романтизъм, макар и породен от германския (романтизма и до Япония е стигнал :) Харди, Дикенс, сестрите Бронте, чудесната Джордж Елиът с мъжки псведоним, Скот, Тролъп, Колинс и разбира се захаросаната Остин...

Ако добре помня китара и серенада също бяха арабски думи, без да съм знаещ?!
За serendipity ще го запомня ;), не знаех и че Джон Смит е бил в турски плен!

...

И архитектура, макар първо "инспирирана" от други, започва след 0.36

http://www.vbox7.com/play:5378994a
цитирай
16. анонимен - buy generic online
27.02.2012 23:16
Hello! <a href=http://ekuamoxon.webs.com#4453>amoxil tonsils</a> <a href=http://ripamoxon.webs.com#6622>buy cheap amoxil online</a> <a href=http://rwyamoxon.webs.com#2146>amoxil and birth control</a> <a href=http://nztamoxon.webs.com#5712>amoxil recommended dosage</a> <a href=http://rrramoxon.webs.com#6632>buy amoxil online</a> <a href=http://soiamoxon.webs.com#7575>amoxil without prescription</a> .
цитирай
17. анонимен - Boring section Silderab
02.11.2012 05:56
Made to <a href="http://www.sildenafilin.com ">cheap viagra</a> perform the same as its type named <a href="http://www.iviagrabuy.com ">viagra on line</a>, but at a fraction of the expenditure, <a href="http://www.hortonkama.sitew.com ">kamagra oral jelly</a> will from you hunch like yourself again; youthful, <a href="http://www.viagrapricemd.com ">cheap viagra to buy</a> energized and always on the brink of for <a href="http://www.raycialisvog.com ">cialis buy</a> active.
http://www.raycialisvog.com cialis cost
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 506599
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031