Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2011 18:46 - Защо в България не може да има нов Стив Джобс?
Автор: u4itel Категория: Бизнес   
Прочетен: 993 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 15.11.2011 06:51


 Искам да Ви представя случай на мой познат от провинцията: той си купува малко помещение в София на партер и към улицата, което се води по документ "гараж" в нов блок, което по уверение на брокера на имоти може да бъде направено на офис. Това помещение наистина приличало по външен вид на офис - с плочки на пода и стъклени врати и не би могло в такъв вид да бъде прието от Столична община, при условие че то се продава и процент от данъчната оценка още при покупка отива за общината. Да не говорим, че по данъчна оценка и цена не може да се каже, че защото е гараж, е по-евтино. На сайта на Столична община нямало никакъв закон или наредба, който да гласи, че помещението не става за офис (като в противното уверявала и обявата, и брокера). За съжаление обаче, когато отишъл в общината да си запише касовия апарат на адреса и да започне дейност, те му пъхнали под носа сравнително нов закон, който общината сам-самичка си го е направила и съответно одобрен после от НС, че гаражите не могат да се ползват за друго освен за гараж - Закон за устройството и застрояването на Столична община, чл. 18, алинея 3. Големи симпатяги са тези от общината. Нищо чудно, че някои от работещите там имат по много апартаменти - просто хората знаят кога да купуват, а на тези, които не са големци, как да им забранят да ги надминат (а ако имат някой гараж в повече - нищо, за това има "заварено положение" - законът не важал за гаражите, направени преди закона). Личи се, ча са и от знатни родове - защо да ходят на място да видят имота преди продажба и дали е в заблуждаващ вид, че и да се хабят да обясняват на хората какви са им правата, по им отива да си изкарват пари от консултации на западни фирми, които после се оплакват, че в България има корупция, но се оплакват от България, а не от имотния и лаком чиновник.
 Ясно е, че в общините броди червена буржоазия, която централно дърпа конците и иска тя да има, а другите да нямат. Ами поне стройте молове и платени (но не и скъпи) паркинги, а не се разпореждайте в бедна България кой как да си ползва оскъдния имот, защото в такъв случай се инкриминира нямането на кола при наличие на гараж, който би било глупост да не ползваш за нещо, когато за него няма подходящи кандидат-наематели с коли.
 А този Стив Джобс може и да е бил подхвърлено дете и осиновено от работническо семейство, но поне е имал късмет да не се роди в България - фирмата му е започнала в американски гараж, без някой да му пречи.



Тагове:   Столична община,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 506549
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031