Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2017 07:21 - Колумбия - но паса нада (превод: споко, всичко е наред.)
Автор: u4itel Категория: Туризъм   
Прочетен: 1127 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.06.2017 06:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Все пак в Колумбия е добре да се избягват тълпи.
 Ето че през 2015 - малко преди Великден можахме да отскочим до Южна Америка (където ядох за първи път т.нар. страстен плод или иначе казано маракуя). Как ми се искаше да ида в Кито (столицата на Еквадор) и да стъпя на линията, описваща част от Екватора, но решение за пътуване до Южна Америка взехме в Мексико сити, 3 седмици преди Великден. На Екватора се очакваше дъжд, а и високи самолетни цени. Потърсих в познатите ми търсачки Експидия, БестДей и Орбитз (последната, мисля, включва и круизи) и за щастие, открих промоция на полети до и от Богота, минавайки през Панама сити, като трябваше да имам престой от 12 часа. Хубаво бе, че за 12 часа можеше да се посети Панама сити, но неудобното бе, че това бе от 8 вечерта до 8 сутринта, като все пак трябваше и да дойдем 2-3 часа преди полета. Колко удобно бе да имаш американски долари и центове! Точно те се използват в Панама. И за щастие, градският транспорт никак не е скъп - автобусният струва само 25 цента с карта или 50 цента за автобусите, за които не се ползва карта. Ако си купите само една карта, можете да я ползвате няколко души, но трябва да я доближите до четеца толкова пъти, колкото са хората. Такава обаче не се продава около летището, а някъде в центъра - питате къде, ако говорите испански. Аз и мъжа ми говорим испански, но ми се стори, че в Панама говорят някак си меко като руснаци испанския. Все пак говорех и разбирах всичко. За съжаление бе късно, за да посетим Панамския канал, но той се вижда при кацане и отлитане от летището. От Панама ни останаха единствено тези снимки от летището при връщане от Богота, тъй като си изгубихме апарата (после снимах с мобилни телефони). А като доказаталство за престоя в Панама имаме печатите в паспортите, спомените от разходката в парка Синта Костера и вкуса на големите хамбургери в 11 часа вечерта, които купихме само за по 2 долара от уличка в центъра вместо за 6, както е на летището. В Панама всичко е горе-долу на добра цена и много по-евтино от в САЩ.  Бяхме ваксинирани срещу жълта треска, но посред нощ в топлото време в мартенския ден не усетих никакви комари, а и не мисля, че вирусът е разпространен там, макар че ваксинацията е задължително условие за пускане в страната, когато идваш от Латинска Америка. Изискват се и 40 долара при напускане на страната, но на нас не ни искаха - било може би за това, че сме стояли по-малко от 24 часа, или пък зависело от някакъв годишен период. Хубаво, но в Панама публичният транспот за летището оредява през нощта, та чакахме 2 часа и взехме маршрутка за 1,25 долара. 
 Но сега нека идем на точното място на темата: Колумбия и по-точно Богота, защото желаната от мен Амазонска джунгла бе на 900-1000 км от Богота, дори около 500 км след Екватора (той минава и през Колумбия, но няма никакви табели, ознаменуващи тази линия).
 ВНИМАНИЕ: В Колумбия цените в средните и по-евтини търговски обекти са рядко обявени, затова ходете там, където има немалко колумбийци и попитайте на висок, но любезен глас, за цените пред останалите клиенти. Не спирайте таксита на улицата, а извикайте такова от телефон. Има безплатен автобус от летището до определена по-оживена част. На летището може да се ваксинирате безплатно срещу жълта треска.
 Колумбия не се различава много от останали латиноамерикански държави - има си по-евтини и по-скъпи пазари, като последните бият на очи за неопитния турист, който може да изхарчи цяло състояние. Има ги малките закусвални, които са с вечно неработещи за клиентите тоалетни и неотговарящи съвсем на европейските стандарти за хигиена (но в музеите тоалетните са на изключително високо ниво, даже и в безплатните музеи), но са си много по-евтини. Затова там се ходи ваксиниран срещу хепатит или поне очакваш пикантният вкус и салфетките да те отърват от евентуални микроби.
  Освен прокламираните навсякъде музеи с билети в тях, интересните неща се виждат и в безплатните такива около площад Симон Боливар (като личността, на която е кръстен площадът, е знаменита в бившата Нова Гранада), но не по-назад по известност и почит е националната героиня от Независимостта - Поликарпа Салавариета, чийто портрет е светиня. Най-интересният, съвместно с Музея на Колумбийската народна банка, е музей „Ботеро“ с картини от известния колумбийски художник Фернандо Ботеро (възрастен, но още жив) и бившата му колекция от шедьоври на Пикасо, Мане, Салвадор Дали и др. Характерни са картините му с пищни форми, за да се надсмеят на представата за Колумбия и известния й гангстер - Ескобар. 
 Около Богота има национален парк „Чингаса“ с животни, но ходенето до там е около 100 долара на човек и няма голяма гаранция, че ще видиш мечка или ягуар, или малко маймуни, недоближаващи се заради тълпите, но змии се намират. За имащите време и пари се препоръчва далечният град Летисия.
 Знаете ли, че... Името на Колумбия е свързано с Христофор Колумб, но пък Венецуела е наименувана на град от общата родина на него и Америго Веспучи.
 Колумбийците, поне в Богота, приличат на европейци, а не на изящните метиси от по-богатата за туристи Панама. Испанският в Колумбия има някакъв италиански акцент.
 Колумбийските закуски са като Киндерсюрприз - отвън изглеждат пържени баници, но отвътре имат месо, сирене, ориз, варени яйци с поне няколко от тези приготвени съставки.
 Ето снимки от Богота.
Храната:
image image
3. Къща-музей                      4. Площад „Симон Боливар“
image  image
5. и 6. Картина от Пикасо    и от Ботеро
image image
 



Тагове:   Колумбия,   Богота,   панама,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 507887
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031