Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2016 01:03 - Пътуване до Москва и Санкт Петербург
Автор: u4itel Категория: Туризъм   
Прочетен: 2390 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.11.2016 01:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Да идеш през късна пролет и ранно лято в Санкт Петербург и да преживееш явлението „бели нощи“ е двигател за всяко пътуване до огромната страна. И дори след втората половина на юли виждаш раносъбудилия се и почти без нощ Санкт Петербург. А вкусният сладолед в Москва през лятото около Червения площад носи колорита на многото църкви наоколо.
 Всичко започва с подготовката за руска туристическа виза, която е добре да извадите в някоя страна от ЕС, защото сте с валидна лична карта, като не се притеснявате от честите проверки за паспорт в някоя азиатска държава например. Не се изисква доказване на имуществено състояние във въпросите за виза. Не мога да кажа каква е цялата цена (може би около 100 лв.), тъй като трябва да имате задължително и застраховка живот, но при мен застраховката на живееща в съседна на Русия (Китай) страна бе валидна и за Русия - т.е. ако имате някаква валидна, споменете я на туроператора си, за да си намалите разходите. Препоръчвам да си извадите визата при посредник с офис - ще си спестите главоболията по плащанията към Русия за т.нар. визови покани преди плащането за виза - повечето от картите и банките се ръководят от американски правила, които налагат финансова блокада към някои руски банки. Но за плащане с карта за самолет и влак в Русия по Интернет обикновено няма проблем. Тегленето на пари от руски банкомат е невъзможно или поне така бе до скоро, тъй като кодовете са с повече цифри от нашите.
 Пристигнах на летище в Москва и видях по-късно, че валутните бюра и такситата са с много по-неизгодни тарифи, отколкото в останалите части на Москва - например лицензирано такси от летището до центъра на Москва може да Ви струва около 80 лв., но ако нямате багаж - метрото не е лоша опция. Бях с приятели - общо всички 3, така че таксито до самия ни хотел не ми излезе скъпо. Намират се двойни хотелски стаи за около 100 лв. около Червения площад. Но хотелът се оказа по-неподготвен в борбата с комари през лятото от някой китайски хотел например - нямаше апарат за контакт, гонещ комари. Все пак руските комари в сравнение са безобидни. Моята първа задача бе да разуча метрото от картата, която взех от хотела, но тъй като бях в Китай-город, нямаше нужда да го ползвам - бях на близко разстояние до Червения площад. В Китай-город е имало отбранителна срещу кримските татари крепостна стена, построена от италиански архитект през първата половина на 16 век, която оприличили на дългата стена в Китай, оттук идва името на района. Тръгвайки към Червения площад, се натъкнах на Памят- ник героям Плевньi.
Сн.1: Паметникът с една от страните - умиращ войник реже оковите на България
image
Разбира се, той е свързан с историята на България, Руско-турската освободителна война и по-специално град Плевен. После някак си минах покрай една библиотека с много гълъби около нея - тя е с име Ленин, поради което ми бе интересна отвън.
Сн.1 - Държавна библиотека в Москва; Сн.2 - Кремъл
 imageimage
Вървях към виждащите се отдалеко червени стени и стигнах Червения площад. А ако не знаете, можете да попитате: „Пожалуйста, где находится Красная площадь?“ - ударение на „о“. И така се натъкнах на въпросния площад, който някога се е казвал, в превод: Красив площад. Но сега „красная“ означава „червен“. Разбира се, посетих Държавния исторически музей наблизо, посетих и Кремълските музеи, които всъщност са църкви с прекрасна външна и вътрешна декорация. Както знаете, Кремъл не е жилищна резиденция, а офиси на правителство и президент. Самият президент има 3 резиденции, като само една е близо до Москва. На Червения площад си на няколко крачки до площад „Манежная“ и после Большой театр, като за ориентир ми служеше голям хотел на име „Четири сезона“.
 Но пак до Червения площад е Александровский сад, като я обходих докрай и на хоризонта виждах река с мостове. Това бе река Москва. Около един от мостовете видях отдалеч прекрасна църква - храм „Христа Спасителя“, който трябвало да покаже благодарност към бога за закрилата на руската войска през Наполеоновите войни, но строежът продължил над 40 години. Но храмът днес не е същият от някога, тъй като бил сполетян от пълно унищожение по време на Сталин. Този е от основи построен около 2 000-та година. Около този храм има магазинчета с вкусен пирог. А някъде към Китай-город ядох вкусни чебуреки в супермаркет.
Сн.1: храм „Христа Спасителя“         Сн.2: Паметник на Петър Велики около храма
imageimage  Ето че разгледах толкова много забележителности и то пеша. Не ми се стоеше на предълга опашка за Мавзолея на Ленин, нито пък да плащам допълнително за вход в храм „Св. Василий Блажени“, като последния разгледах добре отвън - преди си мислех, че е по-голям, но всъщност е малък.
 Оставаше само след кратка почивка в хотела отново да тръгна от Китай-город, но с метро, чак до Воробьлвьi горьi, за да погледна от високо Москва. Обаче бях разочарована от лошото стопанисване на парка и затворената наблюдателница през лятото, като не зная дали не бе временно затворена. Видях малко неща от високото, сред прорасналите дървета, а в спирката на метрото до там имаше изложбени експонати и модели-ракети на тема „Космос“. От метростанцията се виждаше и река Москва, която се вие през града в различни негови части.
 Хванах и влака за Санкт Петербург. Пътувах 4 часа с влака, похапнах си от торбичката с лакомства, дадена на всеки пътник и започнах приятен разговор с едно семейство. То се гордееше с местната си зоологическа градина в далечния си, някъде в Сибир, град, където имали лигъри - кръстоска между лъв и тигрица. Пристигнахме в Санкт Петербург и за съжаление имах голям багаж, а влакът спира далеч от входа на гарата. Тук също взех такси, но това нито беше летище, нито Москва, така че всичко бе нормално. Евтиният хотел около метростанция „Садовая“ (ударение на „о“) бе нещо като временно общежитие за студенти, търсещи си нещо за дълго и на по-добри месечни цени. Аз плащах немного високи дневни цени, като имах Интернет, на който му сменяха паролата всеки ден и ми я даваха също така. В баните на етажа, не знам дали временно, нямаше топла вода, но това, освен на мен, не направи впечатление.
Сн.1: църковен храм „Исаакиевский собор“ в Санкт Петербург
 image
За Санкт Петербург няма много за разказване, а за виждане - как да се разкаже за няколкото сгради с един билет, недалеч една от друга, на „Ермитаж“-а, за църквите и река Нева наоколо?! И добре, че познавах руснаци там, които бяха подготвили информация къде и как да хвана автобуси за две места извън Санкт Петербург - Царское село на Екатерина Велика (произнася се „сило“ с ударение на о) в градчето Пушкин и градчето Петергоф с Петродворец.
 На първото място - Царское село - бях изненадана да видя безстрашни катерици, които се радваха на туристите с тяхната храна и синигерите, които кацаха на ръката ми, щом си я протегнех. Реших, че тези животинчета заслужаваха повече от празна ръка и им купих хляб от вътрешна сладкарница, който се оказа по-евтин от кроасан или чаша кафе поотделно, затова и аз минах само на хляб. Разбира се, в двореца на Екатерина видях възстановената „Кехлибарена стая“ (Янтарная комната) и картини с Екатерина и нейните ... любовници - не е била голяма красавица, но самочувствие на начетена (личи си по колекцията й в „Ермитаж“-а в големия известен град) и властна жена не й е липсвало.
Сн.1: Дворцова катерица в Царское село,     Сн.2: Царское село
imageimage
 А за Петродворец какво да се каже? Толкова омаен, колкото Версай, но и малко пакостлив. Пакостлив е заради прекрасните си фонтани, но някои от тях са фонтани-шегаджии и горко ви, ако не прочетете - до тях стоят хора най-често, които ги включват, когато не виждате надписа и минавате плътно до „фонтан шутиха“ и ... се измокряте до кости. По заръка на моите руски приятели не платих за вход в двореца, защото нямало какво толкова да се види, та покрай фонтаните си прекарах весело, както и по брега на Финския залив на Балтийско море вътре в този двор. После отново се качих на автобуса, който според мен се движеше с висока скорост. Придвижих се по метро близо до хотела и вътре в метрото забелязах какви красиви стъклени колони имаше то - изключително произведение на изкуството. В един минимаркет си взех провизии, тъй като в хотелската стаичка имах един вехт хладилник. На сутринта, т.е. около 4 часа сутринта хванах такси за летището, но беше светло през този юлски ден, причината - остатъка от явлението „Бели нощи“, който настъпва около 21-ви юни. Ако сте в самия период, ще се натъкнете и на по-високи хотелски цени. За забележителности четете на английски в Уикитравел.
Сн.1: Петродворец                               Сн.2: Фински залив от Петродворец
imageimage




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 507914
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031