Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2016 23:35 - Сиан - древен и модерен
Автор: u4itel Категория: Туризъм   
Прочетен: 1288 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 20.12.2016 00:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image -Теракотената армия
И преди да ви разкажа (повечето със снимки) за Сиан, трябва да понаучите малко китайски, който при посещението на този град ще ви е полезен. Първо това е думата „тоалетна“ на китайски - това е „цъсуо“, като „цъ“ се изговаря рязко и с леко троснат нисък тон, а „суо“ със снижаване към нисък тон на „у“ и покачване на тона при „о“ - не е точно обяснението, но за начинаещи е добре. И понеже при кратките думи има по-голяма вероятност да не ви разберат, ще ви дам и друга сишоудзиен, като може да не улучите всички тонове, но поне към „оу“ да има също такова снижаване-покачване. След думата можете да добавите „цзай нали“, което означава „къде е?“. И тук може или да ви посочат къде е, или да ви кажат на кой етаж е, етаж на китайски e „лоу“ и съответно, ако не видите тоалетната там, където сте, ще я потърсите на друг етаж при чуването на думата. Но всичко това можете да си го спестите в музеите, защото там има ясни картинки. Можете да пробвате на английски, но в Китай познават повече английската дума „реструум“ за тоалетна, а не другите английски. Обаче не я търсете при самите ями на Теракотените воини, естествено. Но при излизане, в случай че ви чакат амбициозни търговци, освен с жест на „не“ с ръка може да ги отпратите с „бу яо“  (не искам). Можете само да вземете визитка и да кажете, че някой дръг път ще купите, но не сега.
 До Теракотените воини как се стига - ами не е никак трудно с туристическите автобуси около жп гара Сиан на улица „Дзиефанлу“ и Градската стена на Сиан - най-вече автобус 306. Тази жп гара не е същата, в която спират влаковете от Пекин, като пътуването от Пекин е около 5 часа. До жп гара Сиан стигнах от град Циндао, като пътувах близо ... 18 часа при това седнала и понякога спяща, защото видях, че спалните вагони не са за хора, несвикнали с малко пространство за спане. Със самолет пътуването е удобно и за връщане го предпочетох, като билетът от китайска агенция бе много по-евтин от в световните западните търсачки.
 Накратко за Теракотените воини (Теракотена армия):
Снимка 1 и 2: На входа на Теракотената армия imageimage  Намира се около 2 км от гробницата, в която е погребан първият китайски император Цин Шъхуан. Самата гробница не е изкопана, тъй като съдържа огромни количества живак, които според китайска легенда пресъздават известните китайски реки - в затрупаната гробница е направен един миниатюрен Китай, който императорът щял да вижда в задгробния си живот. По ирония на съдбата и въпреки токсичността на живака наблизо, Теракотената армия е намерена при желание да се изкопае кладенец. По времето на императора, който е и обединител на китайските царства в една голяма държава, се държало на това мястото да остане в тайна и затова всички майстори на фигурите и работещите по проекта били екзекутирани. Счита се, че императорът бил голям тиранин, защото приживе горял книгите, написани преди негово време, тъй като според него всичко започвало от него. След смъртта му неговите 3 000 наложници и съпруги трябвало да се убият, за да го последват в задгробния му живот, но тази цифра също е в кръга на легендите. Надявал се доста преди смъртта си да открие безсмъртието и така по-късно малко онемощял погълнал живак в желание за това, но точно това отнело живота му. Връзката му с т.нар. легендарен „Жълт император“, живял над 20 века преди него и за когото разказах в предната статия - тази за Шандун, е, че и двамата са погребани в провинция Шаанси, като по-древният е с гробница на около 200 км от Сиан. Казва се, че приживе Цин Шъхуан почитал „Жълтия император“ и ходел на неговата гробница, като дотогава думата „император“ по-скоро значела божество. Казват, че Сиан е бил столица за 1100 години, но се има предвид и околните градове. Цин Шъхуан предпочел за столица град Сианян, който съществува и до днес и чийто музей съхранява направени малко по-късно, и след династия Цин, Теракотени воини.
 Когато ползвате автобус за Теракотената армия, не пропускайте да се отбиете със същия автобус на горещи извори „Хуацин“, които изглеждат пищни с пищния си фонтан отпред.

 А ако отивате за летището, можете да се отбиете до гробницата на император Дзинди, живял след Цин Шъхуан, чиито фигури са два пъти по-малки от тези на Теракотената армия и изглеждат голи и без ръце, тъй като са имали дрехи от коприна, но с времето са изчезнали, а ръцете от дърво изгнили. Как се стига с градския транспорт до тази гробница - четете на английски в Лонлипланет.
 Разбира се, в града можете да видите още много неща, като едно сред тях е Музеят на провинцията Шаанси, още наречен Исторически музей на Сиан - безплатен, ако сте сред първите няколко хиляди. Погледнете за забележителности в Уикитравел, който е на английски.
  Казват, че в Сиан има хубави и нескъпи хотели с бърз Интернет и прекрасна гледка, моят бе срещу супермаркет от китайската верига с име на английски „Вангард“, а недалеч имаше и нощен пазар, където може всеки да си купи китайско барбекю месо или иначе казано месо на шиш. За нощните пазари, нощния транспорт и красив пеещ фонтан прочетете в гореспоменатите 2 туристически сайта.
 Ето 2 снимки, направени от градски автобус, взет през нощта:

Сн.1: Камбанена кула                      Сн.2: Голяма пагода на дивите гъски imageimage



Тагове:   китай,   Сиан,


Гласувай:
2



1. u4itel - “Цзай нали“ - така се произнася всъщност фразата „къде е“.
19.11.2016 17:36
Обаче „цз“ се казва заедно, без да се допуска звук „ъ“ между тях. Цзай се произнася рязко, а нали с дълго „а“, при което има снижаване-понижаване на тона.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 507800
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031