Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2016 05:26 - Шандун - провинцията, която си има почти всичко
Автор: u4itel Категория: Туризъм   
Прочетен: 737 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.11.2016 03:28


 Градовете на тази провинция не са чести туристически дестинации, освен може би едно китно китайско градче, наречено Цюфу, което е родното място на Конфуций, но храмове, посветени на Конфуций, има още в Пекин и Шанхай. А местата, издигнати в чест на Конфуций, разбира се, са много след неговата смърт. Но атмосферата е изключително приятна и имаш усещане за уютен малък град с осветени през нощта централни стени и канал, които му придават приказност. А недалеч с влак е столицата на провинцията - Дзинан - с много и огромни статуи на Буда. По-наизток се натъкваш на град Цзъбо и неговата част, наречена Бошан, в която можеш да посетиш част от Великата китайска стена.  Най-наизток е многонационалният град Циндао, който е на Жълто море. Тази провинция бе мой дом много време.  Ще се спра на всеки един от градовете:
1. Цюфу - родното място на Конфуций
 Няма да пиша за всеки един от многото музеи, тъй като за тях може да прочетете в Уикитравел. Пиша за това, което смятам, че си заслужава да се види. Според мен на първо място това е Храмът на Конфуций, който, разбира се, е построен в негова чест и много по-късно от времето, в което е живял, а не от самия него. Билетният център на същия бе много труден за намиране - той се намира по права линия от централния вход и на поне 400 м в нещо, което повече прилича на търговска банка. Вътре в двора на комплекса обаче е прекрасно - виждаш приказна архитектура и краища на стени, завършващи с фигури на дракон. “Резиденцията на семейство Конг“ не е толкова прекрасна, но има градини тип китайска и японска градина - т.е. от камъни и бонзаи, с бълбукащи вади и цветни шарани. Там може да се чуят арии от т.нар. китайско оперно пеене с актриса в сценично облекло, но мисля, че не си заслужава толкова, колкото храмът и може да си спестите резиденцията. Наистина в този град е по-скъпо по отношение на музеи, но не е така с хотелите. Нашият бе някакъв Младежки хостел, като не е необходимо да си младеж, обаче си вземете самостоятелна стая - много по-приятно е, отколкото в обща и да имате обща голяма баня, до която напили се чуждестранни гости често тичат. Този хостел е близо и до двете забележителности, които изброих досега. Не смятах, че посещението на фамилното гробище или както го наричат „гора“ на Конфуций и наследниците на Конфуций си струва и затова не го посетих. Не знаех какво точно ни е завещал Конфуций до днес, затова посетих Конфуцианския град на шестте изкуства, в който ще откриете история и бит на тези изкуства, които те формират като извисен и образован по времето на Конфуций, а те са: 1.изпълняване на ритуали, 2.да изпълняваш и разбираш музика, 3.стреляне с лък, 4.да управляваш колесница, 5.да четеш и пишеш - т.е. за времето си: калиграфия, 6.математика. Там можеш и да видиш предмети от бита - например за приготвяне на тофу сирене. Повечето картички на града, а и снимки на Цюфу, са от този т.нар. град или по-скоро музей на Шестте изкуства, който обаче не си заслужава толкова вниманието при малко време или ограничен бюджет - разбира се, най-интересни са представленията в театралната част на този импровизиран град от няколко стотин квадратни метра.
 И третата по-интересна забележителност в малкия Цюфу е т.нар. китайска надгробна пирамида - гробница на Шаохао, син на митичния Жълт император отпреди около 4 600 години, за когото не се знае много и не е същият император, погребан в град Сиан около Теракотените воини (всъщност не може да се каже, че първият е бил император, просто йероглифът за император навремето не значело император, онзи в Сиан е наистина първият китайски император). Тя е много далеч от другите забележителности на града и се стига до нея с автобус или такси, като е трудно да се определи къде точно спира автобусът. Отидохме с такси, като шофьорът ти променя поетапно тарифата на брояча, защото навлизаш в различни ценови зони при това в такъв малък град като Цюфу - е, как да не призная, че на забележи-телности Цюфу ти излиза скъпо, но три са най-интересните забележителности. В комплекса първото, което виждаш, е огромно поле, където трябва да се разхождаш с подходящи обувки и облекло, а сред него стълбове-стели с основа огромни каменни костенурки - символ на дълголетието, затова комплексът още се нарича Хълм на дълголетието. Някъде по-навътре и оградена с отделен вход е пирамидата - макар и не внушително голяма. Този комплекс често се пропуска от туристите, но пък е нещо различно и никой не се опитва да ти продаде нещо не много нужно с лика на Конфуций.
Сн.1.Основа на стела до гробница Шаохао;2.Гробница Шаохао с пресечена пирамида
imageimage
Сн. 3. Храм, посветен на Конфуций
  image
4. Миниатюри и сфера в Град на 6те изкуства 5. Паметник в Града на 6те изкуства
imageimage
6. Дългата градска стена на Цюфу - на места е до канал
image

2. Дзинан - столицата на провинцията
  Осеян с много извори, този град е подходящ за всякакъв вид туризъм и пазаруване, защото там има френския Карфур, британския Теско и американския Уолмарт - последното е най-голямата верига супермаркети в света, която не съществува в Европа обаче поради смазващата конкуренция на немските вериги. Разбира се, в Дзинан има МакДоналдс.
 Най-интересен е Музеят на Провинцията в Дзинан и е с безплатен вход при показване на паспорта Ви. Изключително грандиозен и отвътре с жълт интериор, за да символизира Жълтата река.
 Другата интересна забележителност е Хълмът на Хилядата Буда - наистина с големи златисти статуи на Буда и храм под формата на пещера със статуи на Буда, както и един изключително голям златист Буда, който сияе и със своето радостно изражение.
Сн.1. Един от многото Буда на Хълма; 2. Огромният и радостен златист Буда
imageimage
 След това ще Ви покажа снимка на място, което посетих, подлъгана от плзватели на ТрипАдвайзър, които са описали някакви Теракотени воини в Дзинан, вместо в Сиан (слава богу, закрили са тази дискусия). Имало е някакви находки на такива глинени воини и то къде ли не в Китай, но те са много малки и се откриват само пред специалисти-археолози. Така че не се лъжете като мен да ходите накрая на града, на място, където се чудиш как да пресечеш и това заради обезумели участници във форум, които не знаят къде да коментират. Даже и в Сиан не си струва да се пръскат луди пари за гледане на Теракотените воини - има ги и в музея на съседен на него град, но за това четете статията ми за Сиан по-късно.
Това е мястото с новичка статуя на Буда, да виждате Теракотени воини? Ами, не.
image

3. Цзъбо - градът, в който видях част от Великата китайска стена
 Един голям град, който обаче си няма метро. Затова предвижването с автобус става, като знаем как се казва централната част - казва се Чжандиен (с безплатния великолепен Музей на керамиката), от нея може да стигнете до автобусните гари на Бошан (в която част е китайската стена в Шандун, която посетих) и до тази на Цзъчуан, където се намира къщата на писателя Пу Сонлинг (създателят на китайски приказки за лукави лисици - символи на грехопаденията) или пък в Древното градче на занаятите и търговията - Чжоцун.
 Но според мен най си заслужава да се посети Музея на керамиката и частта на китайската стена - освен това тази част е много по-лесна за изкачване от онази около Пекин.
 И така няколко думи за Стената в Бошан, Цзъбо: намира се в национален парк „Юеншан“ - доста далеч от центъра и датира отпреди 2 500 години, но е възможно или да е реконструирана, или да е копие на истинската (която да е затворена за туристи), защото е много стабилна и завършва някак като затънена в някогашно дъно на море, от което са останали причудливи камъни. По пътя си стената ни води покрай даоистки храмове, които са много интересни. Минах наотиване от парк, който е за катерачи и бе включен в цената, а се върнах покрай някаква алея-парк на динозаврите с такива паметници, построени от човешка ръка. Минах и покрай статуя на митичната млада жена Мън Дзианну, която била обща дъщеря на две семейства-съседи, тъй като я намерили като бебе в тиква, посадена и виеща се между двете огради. Малко след като тя се омъжила за прекрасен момък, той бил принуден да работи непосилно на Стената в полза на императора, но загинал от тежкия труд. Когато тя отишла да търси останките му някъде там, се разридала и един блок от Стената се срутил, а наблизо минавал самият император. Императорът искал да накаже жената, но щом я зърнал, той се влюбил до полуда в нея. А жената поискала от него достойно погребение за покойния й мъж като условие, за което той се съгласил, но миг след това тя се хвърлила в морето. Историята идва някъде от този град, но не се отнася за него, защото не граничи с море.
 В Чжоцун е добре да се иде около половин месец след Китайската нова година (както и направих), когато има дефилета на хора в традиционни костюми, както и китайски танци на лъва и на дракона. Дефилетата не са в Древното градче на Чжоцун, а вдруга част на Чжоцун.
Сн. 1.Стената в парк „Юеншан“, Цзъбо             Сн 2. Музей на керамиката и порцелана
imageimage
Снимка 3: Древно градче на Чжоцун
image

4. Уейфанг - интересно е да се види Музея на хвърчилата.
  Това е град, който се слави с хвърчила. Има и турнир със световни участия, които се провеждат през април. Снимка: Музей на хвърчилата
image

5. Циндао - курортният град на Жълто море
  Изключителен светски и изискан той привлича туристи от цял свят. Невероятните вили на чужденци имат своя английски, френски или немски стил. Да не забравяме, че частта около Циндао е била германска концесия за около 20 години преди Първата световна война. От този немски период е останал един немски морски фар, който се вижда от вилата-музей, наречена Цветна каменна вила (Хуашъ) в парк Бадагуан - тя е сменяла собствениците си, но първоначално е била на руски аристократ.
 Плажове - много, изберете си един според Уикитравел. Трябва да се внимава с номерата на автобусите, които се повтарят, тъй като например има „туристически“ автобус номер 1 (който, ако не се лъжа, вървеше по тунела под морето и свързва центъра на Циндао с остров Хуандао) и просто автобус 1, който е на острова. Има и фериботни услуги, които обаче са неудобни откъм седалки и откъм хигиена. Фериботът и тунелът са за връзка с остров Хуандаао, където беше евтиният ни хотел.
Снимка: Голдън бийч в Циндао
image
Снимка: Хуашъ вила, Циндао
image
  Ще попитате: Може ли да правим круизи по Жълтата река в тази провинция: мисля, че това е възможно около делтата при град Дунйинг.
 В провинцията се предлага чудесна храна - като любимата ми бе октоподче на шиш, приготвено пред мен за около 1,50 лв. Аз не обичам много октопод, но приготвен по този начин е вкусен.
  Няма нужда да ходите в зоологическите градини в провинцията - няма черно-бяла панда, има само вида червеникава малка панда, която прилича на американския енот.
Снимка: Октопод на шиш
image



Тагове:   шандун,   циндао,   цюфу,   дзинан,   цзъбо,   уейфан,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 512184
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930