Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2016 19:44 - Шънчжън - да видиш целия свят като от прозорец
Автор: u4itel Категория: Туризъм   
Прочетен: 1474 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 20.12.2016 00:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Това е градът, граничещ с Хонконг, който се доближава по размери и по отношение на развлекателния (бих казала и любознателен) туризъм. Броят на неселението в Шънчжън е по-голямо. И както разбрахте от предишните статии тук, от Хонконг Вие стигате до него през гранични пунктове. Внимавайте за това дали китайската Ви виза е с многократни влизания, защото от Шънчжън до Хонконг се счита едно излизане от Китай, въпреки че Хонконг е част от Китай, но се счита като задграничен регион. Кои части на Хонконг са най-близо до Шънчжън? Това са покрайнините, наречени Ню Територийс. Но транспорт за там може да се вземе и от Тсим Ша Тсуе (с метрото, но след това има смяна) на хонконгски полуостров, който описах в предната статия. Шосеен транспорт за главен Китай без смяна може да се вземе от Хонконгското летище или пък да се вземе ферибот за Шънчжън някъде около летището. Какъвто и транспорт да изберете, внимавайте да го изберете и заплатите на гише (а не на случаен превозвач), в противен случай можете да станете жертва на измама. На Хонконгското летище има охранителни камери, но не и много полиция по всяко време, поради което трябва да внимавате за кражби (даже и на лични документи) - добрата китайска тактика е да снимате всеки, който се приближава до Вас.
 И въпреки че избрах лицензирана „лимузина“ от Хонконгското летище (не зная защо се води „лимузина“ големичкият автомобил, освен това се возиш и с непознати - помества около 6-7 човека), един от непознатите ни китайски спътници бе арестуван заради фалшив паспорт, тъй като на граничния пункт имаше проверка на ирисите на очите (възможно е да изискват и снемане на други биометрични данни). Не зная дали това не бе инсценировка, целяща да каже:  „Каквато и лоша слава за строгост да имат граничните пунктове, ние сме тук, за да защитим личните Ви данни от злосторници".  Разбира се, имахме и попълнени от нас бланки, предоставени преди това от фирмата за „лимузини“. Цената на билетите бе не повече от 50 бълг. лева на човек и не става въпрос за истинска лимузина. За предвижването до и вътре в Шънчжън, съветвам да четете сайта Уикитравел, който е на английски.
 Шънчжън, съгласно статистиката, се счита за най-бързо развилия се град в света. Навсякъде се строи. Навсякъде има хотели, чиито цени са и по-големи от хонконгските, затова си определих да нямам преспиване там, а в следващия град, който исках да посетя - Гуанчжоу (който повече познаваме като Кантон и е столица на провинцията), където се стига лесно с влак.
 Но не можех да пропусна един невероятен развлекателен парк в Шънчжън: Прозорец на света. Взех градски автобус от мястото, където ме остави „лимузината“, като преди това питах работещите в автобусната гара на английски. Невероятен парк - от Франция, Ватикана, пирамидите в Египет, Тадж Махал, Атина, САЩ, Камбоджа, Тайланд, Мексико и ... много други, но без българска забележителност. За някои обаче, като Ниагарския водопад, ще трябва да чакате някои кръгли часове за пускане и задвижване на водата, а през това време в атракционния парк можете да си купите кокосов орех със сламка за пиене.
 
Тук слагам снимки от парка „Прозорец на света“: imageimage
imageimage
imageimage
imageimageimageimage
imageimage
imageimage
На излизане от Парка:
image
  



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 512421
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930