Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2016 22:45 - Мексико - истински шоколад и култура
Автор: u4itel Категория: Туризъм   
Прочетен: 2814 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 22.12.2016 01:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 И преди да продължа с предишния ми разказ, искам да се спра на една страна, която посетих веднага след САЩ и която реших да е една от последните чужди страни, които посещавам и разглеждам, защото финансите ми намаляват. Това обаче е страна с пазар по всеки джоб - има пазари, като че ли запазени за бедни, особено неделните пазари на зеленчуци, посуда и дрехи, последните нерядко втора употреба. Това е може би една от най-малко класово разделени страни в Латинска Америка, макар че в сравнение с Европа, Азия и Нелатинска Америка е с усещане за желание да не се събират бедни и богати заедно. Дори след Мексиканската революция в първото десетилетие на 20 век и преставането на съществуване на хасиенди (богаташки къщи на заможни хора и нещо като крепостни, които им работят) най-малкото колониалният дух дава на по-богатите идеята за благородници, които, разбира се, подкрепят и културния живот.
 В Мексико надеждата за по-бедните не умира - да отвориш бизнес там е много лесно и да печелиш от него при малка инвестиция ... изключително трудно. Ако искаш да си продавач на козметика, вариш, бъркаш и стоиш на слънце, за да продаваш. Можеш да продаваш храна, носейки тава със закуски върху главата си. Аз се пазех от такива покупки, защото бях запозната с рисковете от хепатит в Латинска Америка. Макар че в Мексико не се притесняват от това и това се основава на факта, че там ваксинацията е безплатна или евтина.Тогава, бихте запитали, защо имаше епидемии на свински грип с тежки последици. Отговорът е много прост - водата в Мексико съдържа или тежки метали (в следствие на многото действащи мини, най-вече за добив на сребро), или поне арсен, който, така четох, е виновник да не може организмът да се пребори с грип. Затова повечето мексиканци не пият вода от чешмата, а си купуват пречистена. Вие със сигурност ще имате такава във фоайето на хотела, възползвайте се! Ако посещавате САЩ, знайте, че в щата Калифорния (и много други южни щати) също водата е лоша, но на главните обществени места има чешми, които се задействат с бутон. В мексиканските щати също има много пустини и полупустини, но няма обществени чешми с пречистена вода, единственият Ви избор е в хотела или да си купите, дори и в летищата няма.
 В Мексико се запознах с много чужденци - запознанства, които са моментни и не траят дълго, разбира се. Но е интересно защо тази страна привлича толкова много чужденци. Та там минималната работна заплата е над 2 пъти по-ниска от българската минимална, а цените на хляба над 2 пъти по-високи, там повече се яде царевична тортия. Това все пак е в Америка, където възможностите са неограничени. Но не е тази надежда или близостта до САЩ. А това че артистите и музикантите са добреплатени. А тези, които работят с хора, ще видят, че оправданието „ами на кой ще го продаваш това, то тука само баби има“ не важи. Процентът на раждаемост не е малък.
 Как се живее при такъв стандарт? Там да прескочиш до САЩ, за да си изкараш пари не е странно. Или да си купиш втора употреба уреди, дрехи. Не липсват и богаташи, които са и изключително заможни. Общото с нашите над средната класа е, че непрекъснато се оплакват колко са бедни. И ако такъв наш „оплаквач“ иде там, ще бъде разбит от мексиканския си побратим. Мексиканците са убедени, че европейците са много богати, между другото такова беше и убеждението в САЩ (направо знаеха, че Бг е в Европа, но не „знаеха“, че не е с евро). А тук сравнението с Китай е, че китайците не се оплакват, могат да отбележат, че стандартът е друг, но не биха останали много на тази тема. Например в Китай не им беше странно, че ние чуждестранно семейство купувахме зеленчуци пред развала на ниска цена, отначало - да, но после ни предлагаха и подсещаха, когато има.  
 Обаче никога не подценявайте Мексико - повярвайте ми, традициите и храната са много интересни. Невероятните постройки лъхат на романтизъм. Освен Мексико сити добре е да посетите някои от градовете-културно наследство на ЮНЕСКО - например Гуанахато. В такива градове можете да пиете сладък сок от агаве (столетник) от бъчвичките на преминаващо магаренце (по-дребна порода) и собственика му. Магаренцата са кротки и чакат милувки по ушите. Този сок може и да ферментира и тогава не се продава върху магаренца, а в магазините, в този случай му казват мезкал или текила. Текилата е мезкал от синьо агаве или познато в Бг като син столетник, който е направен в щата Халиско, само произведеното там има право да се нарича така. В този щат има градче Текила, недалече (около 60 км) от големия град Гуадалахара. Гуадалахара обаче не е толкова интересен град, а и там такситата не са коректни. Затова пък полетите и рейсовете от там са евтини.
Мексиканските автобуси на далечни разстояния са по-модерни дори и от тези в САЩ - имат по 2 тоалетни - за жени и за мъже. Но са по-бавни, тъй като спират по-често.
 В Мексико почти няма влакове за хора. Има много, които превозват суровини и стоки. Затова транспортът е бавен или сравнително скъп. Става въпрос за страна, която има и петрол, и газ, а не като Китай, но все пак в последната транспортът е по-евтин. В Мексико не липсват и други ценни суровини - памук, желязо, много мини с различни метали, кафе, какао. И разбира се - Мексико е родината на авокадото. Но освен, че то дава чрез ацттеките (които преди това са получили от маите) какаото, то дава и шоколада. Но не онази бледа и твърда имитация на шоколад, която ти разваля зъбите. Това е един мек шоколад, с вкус на млечните бонбони „Лакта“ и какао, но без капка мляко. Нарича се „чоколате де метате“. Има уханна канела, а понякога и анасон, а кафявата захар му придава класика.
 В Мексико може да плащате и теглите пари с български карти. 
 Полицията в Мексико е тежко въоръжена и полицаите преминават върху каросерията на патрулки с полумаскирани лица. Те се грижат за сигурността. Често пъти обаче са и атракция, когато са немаскирани и на коне. Разбира се, конете са кротки и изящни и предпочитана традиция за честите конни представления или родеа.
 Храната е много питателна и същевременно диетична - гордитас, буритос, такос са типичните закуски. Мелян варен боб и сирене са невероятен пълнеж за тях. Да не забравяме свинското чоризо и свински кожи. Има и вариант на българската шкембе-чорба, наречен „менудо“.
 Интересни са и натруфените женски скелети и понякога техните кавалери. Тези натруфени образи се афишират най-вече в началото на ноември, когато е Денят на мъртвите. Те сякаш казват: „Колкото и да си натруфен, помни, че си смъртен“. Понякога тези скелетови образи са закачливи и са добра декорация. 
 Ако имате случай, насладете се на Мексико - там е много по-евтино от в САЩ. Не пропускайте пирамидалния комплекс Теотиуакан, който е близо да столицата - Мексико сити; или сиудад де Мехико, казано на испански. Тропическият климат, дори извън курортите Акапулко и Канкун (където не съм ходила), е достатъчно притегателен. Колибрита прехвъркват волно над мушкато и по-високи растения, шарени птички омайват с гласа си, а през летните месеци похапвате купено на добра цена голямо манго или пък папая.

imageimage
imageimageimage
image




Гласувай:
2



1. monbon245 - Всичкото написано е
10.10.2016 19:00
от гледна точка на туриста :) Питай тези, които живеят в Мексико.
Мита за мексиканската храна е чиста пропаганда. Те почти не използват подправки. Слагат люти чушки на всяко ядене. Ееее, на каквото и ядене да сложиш люто, лютото убива вкуса :) Имаше една песен на Слави Трифонов - „Ръгай чушки в боба“ ... те правят точно това - слагат на почти всяко ядене люто. Същото се отнася и за виното - каквото и да е вино, хубаво или лошо, поднесено изстудено, ти се струва добро. Колкото до хляба им - изобщо не е хубав. Влизаш в някой магазин или отиваш на пазара и виждаш това изобилие от сладкиши, курабии и подобни, разбира се, че ти се приисква да опиташ. И хоп - ами, че те почти всички имат един и същи вкус. Само формата и презентацията е различна. Например - менудо-то (пансита) или тяхната Шкембе чорба е доматена супа и шкембе - познай с какво - С ЛЮТИ ЧУШКИ РАЗБИРА СЕ :)))))) Те се захласват по менудото, а аз си викам: „Язък за шкембето!“ Вярвайте ми, като нашата българска кухня няма!
За Гуанахуато - да, градът трябва да се посети! Той е магия! В момента там се провежда межсународният фестивал Сервантино ... Трае около 20-30 дена ... Близо до Гуанахуато има фабрика за текила, която е отворена целогодишно. Входа е безплатен, дават и безплатен тур из нея, обяснявайки ти как се прави текилата. дават ти да я пробваш преди да е влязла в търговската мрежа, което означава, че градуса ѝ е много по-висок. Може да си купиш текила на цени-производител. На всичкото отгоре, тази фабрика - бивша хасиенда, е и музей. Невероятна експозиция на напитки от почти цял свят (ракия не видях) и богата колекция от антични часовници плюс много други неща. българската ракия е 1000 пъти по-добра от текила. Колкото мексиканци са опитали българска ракия, толкова са я харесали. Да не ви описвам ефекта, който българската ракия има върху тях. даже се замислех дали пък да не напиша книга за това ... умираш от смях само като им гледаш реакциите. От мене - стига толкова.
Мога още много да разказвам.
цитирай
2. monbon245 - А онова чучело или
10.10.2016 19:10
нагиздения, издокаран скелет се нарича „катрина“ в ж.р. и „катрин“ в м.р. Когато празнуват Деня на мъртвите, може да видите тези скелети навсякъде. Едни са облечени като танцьорки, контеси, модерно, ретро ... мариячи, с шапки, без шапки ... абе, използвайте въображението си. Хората вярват, че когато умрат една такава катрина (за жените) или един „катрин“ ще дойде да отведе душата им в отвъдното.
Теотехуакан - градът, в който хората стават богове - не бива да се подминава. Все едно да идеш в Рим и да не видиш папата. Уникален ...
Сори, не можах да се въдържа да не коментирам. :) Аз също много обичам да пътувам и се радвам искрено на хора, които имат възможността да пътуват и да се запознават с различни култури. разбира се, моето мнение си е мое. не е меродавно :)
цитирай
3. born - Кьдето и да отиде човек има какво да види
10.10.2016 20:58
Важното е да запази самообладание и да не се прехласне пред чудеси ите. В края на краищата ако ядеш шкембе чорба Всеки ден ще ти омрьзне Нали !?
цитирай
4. u4itel - Здравейте
11.10.2016 04:39
Правилно, born, убедена съм, че и Вие като мен бихте се зарадвали на природата. Нещо за мен интересно бе птицата чанате, която видях и в Тексас - това е нещо между гарга и кос и когато мъжкият види женска, започва да писка напевно.
monbon245, и на мен не ми допаднаха хлябовете - някак си са сладникави и с повечко набухватели. Някак ми бе странно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 506521
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031