Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2013 16:53 - Халоуин между Лотарингия и Елзас
Автор: u4itel Категория: Туризъм   
Прочетен: 1516 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.11.2013 18:53


  Във Франция не празнуват ирландския Халоуин, който е на 31 октомври, по принцип, но все пак...
  Във Франция вместо това се отбелязва Задушница на 1-ви ноември (макар че трябва да е 2-ри ноември, но тъй като Вси Светии е неработен ден и е на 1-ви ноември, то двата празника са обединени) за разлика от България, където трябва да е събота. Всички (или почти всички) французи поднасят цветя на гробовете на покойните си роднини, като това е донякъде показност, защото някои се стремят да купят скъпи цветя.
 Но аз ще се спра на Халоин. Искам да Ви кажа и докажа, че Франция не е само Париж. Бихте могли да се насладите на френска романтика за далеч по-евтино. И да опитате от вкусното краве масло от многобройните крави в Лотарингия и Елзас, в близост до Германия и Люксембург. Аз и мъжът ми отидохме в град Бич, който има прекрасна цитадела, не толкова стара, колкото Белоградчишката (Белоградчишката е започната в римско време), но "страхотно" страшно място за празненства по Халоуин. (Тука вмъквам една скоба по повод това дали наистина обектите и дворците са стари - ами не, много голяма част е реставрирано и така е навсякъде. Най-интересното ми беше, че един замък във Франция се оказа изцяло наново построен в края на 20-и век, а аз напразно се страхувах, че "старинните" му тесни коридори ще се срутят под мен.) Ние обаче не отидохме на празненството, защото бяхме изморени от работа. Отидохме във взетата вила под наем с обилна закуска за двама. И всичко това само за 71 евро и 20 евросантима, като 1 евро и 20 сантима бе данък за общината за двама гости. Не зная от какво се издържат собствениците на вилата, но може би получават нещо от организация за популяризиране на вила туризма във Франция (Gites de France). Нямахме все пак достъп до сауната, джакузито и голямата тераса. Можехме да ползваме 3 стаи, 1 баня, 1 кухня, малка тераса, но да спим в една стая, за да знаят къде да сменят чаршафите - всичко около 80 квадратни метра за ползване от нас. (Самоличността на гостите се установява от предварителното плащане, което е неотменяемо, т.е. и да не можете да пристигнете, парите остават у хотелиера, можете единствено да поискате друг ден и ако този ден е свободен. За пристигане и получаване на ключовете трябва да се обадите 30 минути по-рано и да се разберете кой служител ще дойде, за да ви ги даде.) Кухнята е вградена. Открива се гледка към планинския масив Вогези. В съседство има и други вили, като има и външна метална врата с украшения, като в приказките. Не снимахме много отвън, защото бързахме да излезем сутринта. Ето вилата три звезди отвътре, малко пари и много френски чар с малко африканска екзотика от бамбук и статуетки (и внимавайте да не счупите нещо, не ползвайте никакви порцеланови кани от украсите, Ви съветвам, за да не Ви искат повече от иначе ниската цена. От кухнята тук има 3 снимки. Последната снимка е изкосена стая с телевизор и канапе.):
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 За цитаделата, започната през 13-и век, превеждам от френски направо от Уикипедия, Citadelle de Bitche: "През тринадесети век имението Бич е единствената територия на херцога на Лотарингия, която е в немскоезиковата област и поради разпокъсаността на владенията на графовете на Ду-пон (или Цвайбрюкен - превод: "Два моста"), тя е географски изолирана. Граф Еберхард II на Цвайбрюкен след това предлага споразумение за размяна на херцога на Лотарингия. Сделката е с два договора: 13 май 1297 и 01 юли 1302. Граф Еберхард II на Цвайбрюкен се жени за Агнес от Бич през 1309, дъщеря на Тиебод II на Лотарингия и получава титлата граф на Цвайбрюкен и господар на Бич и след трансформиране прави замъка на Бич в своя основна резиденция. До началото на шестнадесети век имението Бич в крайна сметка е зависимо от самата Свещена Римска империя. Когато Рейнхард от Бич умира през 1531, двамата му сина разделят тази област. Но скоро те имат разногласие и се скарват така, че херцогът на Лотарингия започва да се интересува от имението. В крайна сметка Амели от Бич, дъщеря на покойния Симон Векер и съпруга на Филип Лимонжски продава земята на Бич на херцога на Лотарингия Шарл II в размер на 50 000 екю. И все пак изглежда, че нещата не се случват много лесно, тъй като през 1563 граф Жак дьо Бич закупува отново къщите в скалистата издатина, срутва ги и изгражда стени, за да се предпази от херцозите на Лотарингия, тъй като не иска да плаща на "помощници във военен лагер" (офицери на разположение на по-висш офицер). Жак умира през 1570, без да остави преки наследници, това е последният граф на Цвайбрюкен - Бич." Повече за Лотарингия, тук: http://u4itel.blog.bg/history/2013/02/22/23-fevruari-rekviem-za-kralstvo-lotaringiia.1056636
 Как да стигнете от България до там ли? Най-добре е да вземете самолетен билет за летище в Германия (Заарбрюкен, Франкфурт на Майн, др.) или Люксембург, като за последния само през лятото има директни полети от и за България, но по-точно морските ни градове. После можете да хванете редовна автобусна линия за тези североизточни части на Франция. Автобусните фирми можете да намерите в сайтовете на общините на градовете или служби "Office de tourisme". Можете също така да идете с влак на "Дойче Бан" или френските SNCF. 



Тагове:   вила,   Лотарингия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 506660
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031