Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2018 10:21 - Химичните инспектори пускат сонда в Сирия след Западни удари
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 427 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 20.04.2018 10:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Химичните инспектори пускат сонда в Сирия след Западни удари 63
        image Халил ел-Абдула / Анадолу агенция / Гети изображения

от БРЕЙТБАРТ ЕРУСАЛИМ16 април 20181,118

ДАМАСКУС, Сирия (АФП) - Световният охранител на химическите оръжия ще се събере в понеделник, за да обсъди предполагаемото нападение на токсични газове в Сирия, което предизвика безпрецедентна вълна от западни удари, тъй като нейните инспектори проверяват атаката край Дамаск.

Тъй като разследването на място се развива, отражението от ръководената от САЩ реакция продължава да отразява, а френският президент Емануел Макрон твърди, че е убедил американския президент Доналд Тръмп да задържи войските си в Сирия.

А в Лондон британският премиер Тереза ​​Май трябваше да се изправи пред спешен парламентарен дебат в понеделник по повод участието на страната в операцията.

Водените от САЩ стачки бяха най-голямата международна атака срещу режима на президента Башар Асад от началото на седемгодишната война на Сирия.

Те са рискували конфронтация с Москва, най-големият съюзник на сирийския режим, като руският президент Владимир Путин предупреди, че нови атаки ще предизвикат "хаос", докато Вашингтон по-скоро обеща икономически санкции срещу Русия, отколкото по-нататъшни военни действия.

Американски, френски и британски ракети унищожиха местата, за които се предполага, че разполагат със съоръжения за съхранение и съхранение на химическо оръжие в събота, в ход, възхваляван от "Тръмп" като "перфектно екзекутиран" - въпреки че сградите са били предимно празни и опозицията на Дамаск и Сирия омаловажава влиянието си.

Западното трио бързо се обърна към дипломатическите си усилия, а лидерите, изправени пред оръжие, се обърнаха към дома заради наказателното нападение.

Но обединената им позиция се разклати в неделя, когато Вашингтон отвърна на твърдението на Макрон, че Париж е убеждавал Тръмп да остане зает в Сирия "в дългосрочен план".

Говорителят на Белия дом Сара Сандърс заяви, че американската мисия "не се е променила", а Тръмп е искал войниците да се приберат "възможно най-бързо".

Стачните удари дойдоха само няколко часа преди екипът от експерти от Организацията за забрана на химическото оръжие да пристигне в Дамаск.

Те са били натоварени с разследването на мястото на предполагаемата химическа атака на 7 април в град Дюма, в бившия анклав на Източна Гута, която западни сили заяви, че включват хлор и сарин и са убили десетки души.

ОПЕК ще се срещне в Хага в понеделник по време на атаката, въпреки че все още няма признаци, че следователите са пътували до Дума, за да започнат полевата си работа.

Инспекторите ще се сблъскат с трудна задача, като всички ключови играчи пропуснаха констатациите си, включително западните сили, които оправдаха стачките, като заявиха, че вече имат доказателства, че такива оръжия са били използвани.

Инспекцията все още е полезна?

Екипът също ще трябва да се справи с риска, че може да са били премахнати доказателства от сайта, който се намира в район, контролиран от руската военна полиция и сирийски сили през изминалата седмица.

"Тази възможност винаги трябва да бъде взета под внимание и следователите ще търсят доказателства, които да показват дали сайтът на инцидента е бил подправен", каза за АФП Ралф Трап, консултант и член на предишна мисия на ОССР в Сирия.

ОПЕК обяви, че запасите от химическо оръжие на сирийското правителство са били премахнати през 2014 г., само за да потвърдят, че сарин е използван при нападение през 2017 г. в северния град Хан Шейхун.

"Ние ще гарантираме, че те ще могат да работят професионално, обективно, безпристрастно и без никакъв натиск", каза помощник-външният министър Айман Сусан пред АФП.

Само часове след западните удари сирийските военни обявиха, че са успели да възстановят напълно Източната Гута, в една ключова победа за възобновяващия се режим, който започна двумесечно нападение срещу опозиционната крепост.

"Заключена и заредена"

Тръмп възкликна "Мисията, извършена" след предупредителните удари, които осветяваха небето около Дамаск в писмен вид, който привлякъл бързи копнежи от критиците и паралелите му с прословутата преждевременна реч на президента Джордж У. Буш за победа на военен превозвач преди 15 години ,

Пентагонът заяви, че не е планирано по-нататъшно действие, но пратеникът на Вашингтон в Обединените нации Ники Хейли предупреди, че САЩ ще бъдат "заключени и натоварени", ако се случи друго газово нападение.

Халей по-късно казал на CBS, че ще бъдат обявени санкции, вероятно в понеделник, срещу руски компании, които доставят сирийския режим.

Путин каза на иранския си колега Хасан Рухани, също съюзник на Асад, че всяка нова западна стачка в Сирия ще предизвика "хаос в международните отношения", се казва в изявление на Кремъл.

Асад осъди "кампания на измама и лъжи в Съвета за сигурност на ООН", след като в Москва Москва настояваше да се осъдят нападенията стана твърде кратка.

Макрон настоя в интервю в неделя, че Франция "не е обявила война" за Сирия, като се стреми да подчертае оправданието на Париж за атаките.

Майката на Великобритания също ще защити участието на Лондон в парламента в понеделник, след като опозиционните партии заявиха, че атаките са правно съмнителни и трябваше да бъдат одобрени от законодателите.

Западните лидери призоваха за нов дипломатически натиск, целящ да сложи край на конфликт, който е причинил смъртта на повече от 350 000 души и разселени половината от населението на Сирия.

Западна проекторезолюция, получена от АФП на среща на Съвета за сигурност на ООН в събота, призовава за безпрепятствено предоставяне на хуманитарна помощ и принудително прекратяване на огъня, както и искане на Сирия да участва в мирните преговори, водени от ООН.

Но Русия блокира безброй резолюции срещу сирийския си съюзник и режимът изглежда е решен да продължи военното си завладяване на страната.

"Заради звука и яростта на тези стачки, техният нетен ефект е шамар на китката на Башар Асад", казва Ник Херайс, анализатор в Центъра за нова американска сигурност.

Прочетете още истории за:

Великото правителство , Бритбарт Йерусалим , национална сигурност , британски премиер Тереза ​​май , химическо оръжие , Дамаск , Източна Гута , френски президент Емануел Макрон , Организация за забрана на химическите оръжия , Сирия гражданска война




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39741452
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031