Постинг
09.05.2015 07:40 -
Кафето – бяло, черно, зелено или приготвено като напитка
Автор: u4itel
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 972 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 03.07.2018 03:39
Прочетен: 972 Коментари: 0 Гласове:
0
Последна промяна: 03.07.2018 03:39
Трудно ще разберете дали не става въпрос за различни видове кафе, четейки за неговия цвят.
Зелено кафе е незряло или неизпеченото кафе, отделено от неговата кафеена череша (нарича се череша, защото шушулката е червена на цвят). До изпичането му то придобива различен цвят. Първо е мръсно сивкаво-бяло, а после е черно. Когато е добре изпечено (или иначе казано - черно), то е по-слабо на кофеин, но се смила по-добре от машина за меляне на прах или пък храносмилателния ви тракт. Така нареченото бяло кафе не е наистина бяло на цвят, но определено е недопечено и с по-високо съдържание на кофеин. То се меля с по-устойчива машина, за разлика от черното кафе. Бяло кафе е и когато се примеси с мляко или сметана, или някакъв растителен заместител.
Като растение кафето е главно два вида: „Робуста“ и „Арабика“ (има и "Либерика", и други видове). Първото е по-силно. От всеки вид може да се приготви еспресо – това е кафе, което е правено при определено налягане и температура.Най-скъпото кафе на света e kopi luwak: изпражнения на консумирани кафеени зърна на приличащото на невестулка животно на име азиатска палмова цивета. Тя се храни с най-добрите и узрели кафеени "череши" и преминавайки през храносмилателния тракт от киселините там става с леко лимонен вкус, а за сметка на това горчивината изчезва. Разбира се, кафеените зърна се отделят от останалото в изпражненията и се измиват, като циветата изхожда зърна след 24 часа след консумиране на кафеени череши. (Циветата може да консумира всякакъв вид и не знаем дали са "Арабика" или друг вид кафеените череши.) После се пекат, като казват, че печенето им е по-кратко. Циветата е единственото подходящо животно, защото кофеинът не й вреди. Такова кафе по Интернет може да се намери около 500 долара за килограм. Аз съм пила такова, смесено с мляко и не ми допадна, все едно има лимонен сок.
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене