Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2019 16:06 - Запознанството Ви с известни личности на 20 и една на 19 век: Махатма Ганди, Мартин Лутър Кинг, Достоевски
Автор: u4itel Категория: Изкуство   
Прочетен: 686 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.06.2020 10:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 И преди да следвам хронологията на събитията и започна с Достоевски, нека Ви запозная с Махатма Ганди. Махатма не е име и означава "велика душа", т.е. това е прозвище, дадено му от народа на Индия. Като видна личност, борила се срещу Британската Корона и за независимост, трябва да отбележим, че той е адвокат, завършил в Лондон образованието си. Но точно в Лондон чете Бхагавад-гита ("Господна песен")- основен текст на индуизма. През 1893 г. започва работа в ЮАР (преди да започне да съществува като ЮАР). Той е там 20 години, но още отначало е подложен на расистко отношение от бели. През 1893 той пътува с влак от Дурбан до Претория, като въпреки че е с билет първа класа, е заставен поради цвят на кожа и произход да напусне вагона; и след протест от негова страна багажът му е изхвърлен от влака.  През 1914 г., когато е в Индия и в Европа започва Първата световна война, индийците са помолени от него да са на страната на британците срещу получаване на брит. гражданство. Но след свършването й остро застава срещу британците чрез "гражданско неподчинение" (описано от Хенри Дейвид Торо) главно с бойкот (неприсъствие или отказ) на служби и училищни часове и др. През 1922 е арестуван от британците и след 2 години е пуснат от затвора. През Втората световна война той отказва да подкрепи британците, ако Индия не получи незабавна независимост. И понеже компромис не е постигнат, след нея той се ангажира в кампании срещу британците до постигане на независимост. Oтново е затворен от британците и после освободен поради болест. За съжаление и въпреки дадената независимост се извършва рзделение по религиозен признак и така възникват 2 държави: Индия за главно индуси и Пакистан за главно мюсюлмани през 1947. Напрежението между двете религии донася убиййството му следващата година. 
   
 Достоевски, живял през 19 век, е еднo от най-ярките имена в руската литература. Изпратен от цар Николай Първи в Сибир през средата на 19 век, той започва да страда от епилептични пристъпи. Причината за изгнанието му били неговите социалистически идеи. Един от най-известните му романи е "Наказание и престъпление", който е разказван в 12 месечни издания на вестник "Руский вестник" и привлича голям брой читатели на вестника. Макар и набожен Достоевски не пише историята за рая и ада и как лошият получава адски мъки и страдания, дори не и за възмездие (дори отмъщение). Напротив: правосъдие не значи отмъщение, а поправяне на вредата върху обществото. Вредата в обществото е в следствие на объркване на реда, по-изразен страх и следствие на него разделяне на обществото: несигурни и сигурни в спокойното съществуване. Затова извършителят на 2 убийства е с име Разколников (идва от разкол на руски) и не се търси обяснение за акта му толкова, колкото за неспокойствието; мотивът за престъплението е плод на неспокойната му душа, станала такава поради мизерно и нечестно положение, но още по-неспокоен е той след самото престъпление. Макар и животът да му предлага още несъгласие с обществото: смъртта на скорошния му приятел Мармеладов и годеж на сестра му Дуня с непочтения богаташ Лужин. И дори и полицията да е без доказателства, Разколников признава, защото с безпокойното си поведение е пределно ясен за роднини и близки. Все пак той намира подкрепа от набожната добродетелна (макар и бивша проститутка поради бедност) Соня (дъщерята на Мaрмеладов), която е близо до него, когато е наказан със заточение в Сибир. 
   
 Следващата личност (1929-1968) е позната не само като борец за човешки права, но и като лидер. В учебниците по маркетинг или лидерство ще видите прочутата му фраза "Имам мечта" и оттук започва реч, която не те принуждава, а те вдъхновява. Като баптистки пастор той винаги е отстоявал права и равенство, но става известен най-вече с автобусния бойкот в град Монтгомъри (щат Алабама).  (Това е бойкот с неползване на обществени автобуси и тъй като чернокожото население било немалобройно, автобусната компания изгубила доста пари. А за пътуване из града бойкотиращите правели пулове (съвместни сбирания) за 1 и същи автомобил (и така участвали с частните си автомобили). Като край на търпимост и първоначална причина обявили вмешателството срещу отказа на чернокожата Роза Паркс да отстъпи мястотот на белокож, както било по тогавашните закони.        
 Тази личност се вдъхновила от Махатма Ганди по въпроса за протестите: да бъдат с ненасилие. Мартин Лутър Кинг обаче също бил убит. Причината не била расизъм, а това, че убиецът му бил психичноболен. желаещ известност с убиване на много известна личност. Кзват, че сърцето на жертвата било толково "изхабено" от работа и организиране на дейности, че повече приличало на на по-възрастен човек.

 С тези личности Ви запознах, защото са просто споменати като интересни в учебник по английски и няма нищо писано за тях.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 507914
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031